logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeniesienie licznika w mieszkaniu i zerwanie plomb.

Voodoo4 09 Gru 2009 22:09 12148 5
REKLAMA
  • #1 7368157
    Voodoo4
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Witam

Kolega poprosił mnie o pomoc wykonaniu instalacji elektrycznej w jego nowo kupionym mieszkaniu, wszystko było by ok, ale przestawił sobie jedna ściankę powiększając łazienkę i w ten sposób licznik znalazł się w łazięce, pan który przerabiał gaz powiedział mu że licznik nie może się tu znajdować ze względu na wysoką wilgotność powietrza szczególnie w trakcie kąpieli i trzeba go przenieść. Wtedy kolego pojechał do spółdzielni mieszkaniowej i dowiedział się że przeniesienie licznika może wykonać każdy elektryk i wystarczy że wystawi protokół, który później trzeba przedłożyć w zakładzie energetycznym.

Posiadam świadectwo kwalifikacyjne SEP E grupa 1, ale nie jestem praktykujący i dlatego chciałem was zapytać czy mogę postąpić jak mówili w spółdzielni i jaki protokół trzeba wystawić ?
    Czy może liczników mogą dotykać tylko elektrycy z zakładu energetycznego ?

Jak odbywa się procedura przeniesienia takiego licznika ?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7368328
    punk's
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    W Spółdzielni siedział gościu niezorientowany w temacie. Protokół badań odbiorczych wraz z pomiarami winien wykonać elektryk posiadający uprawnienia D+E "kontrolno pomiarowe". Zacznij od udania się do zakładu energetycznego i wystąp z pismem o warunki.
  • REKLAMA
  • #3 7368363
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    Przeniesiesz licznik a co z przewodami łączonymi w rozdzielni nieco wyżej? Zostaną w kiblu? Tak czy inaczej musisz to gdzieś połączyć. Chyba, że wymieniasz wszystko od podstaw i doprowadzasz obwody w inne miejsce.

Przede wszystkim czeka Ciebie wycieczka do ZE, tam się wszystkiego dowiesz.

Edit:
    punk's Byłeś szybszy ;)
  • REKLAMA
  • #4 7368982
    Voodoo4
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Łukasz-O napisał:
    Przeniesiesz licznik a co z przewodami łączonymi w rozdzielni nieco wyżej? Zostaną w kiblu?

Nawet nie bo przewody przechodza przez miejsce gdzie mialby byc zamontowany licznik tak ze bym je skrócił i nie bedzie ich w WC.

DO ZE sie przejde i pogadam co i jak, thx za inforamcje.

Byłem w ZE i po przeniesieniu licznika należy zrobić protokół z pomiaru i wtedy przyjdą i zapląbują, lecz nie posiadam uprawnień na pomiary dlatego też nie mogę przenieść licznika i musi to zrobić ktoś z uprawnieniami.

Pozdrawiam i dzieki za info.
  • REKLAMA
  • #5 7371629
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 152
    Witam
    Przed zerwaniem plomby i przeniesieniem licznika należy powiadomić ZE i zapisać date zgłoszenia i nazwisko osoby która to zgłoszenie przyjęła.
    W przypadku przeniesienia licznika na zewnątrz mieszkania ( na korytarz) nalezy uzskać zgodę administracji Sp-ni Mieszkaniowej. Dodam iż przekrój przewodów od zabezp.przedlicznikowego do licznika minimum 4mm2 Cu. Jeżeli przekrój przewodów WLZ (pionu zasilającego jest minimum 10mm2 Cu lub 16mm2 AL to od razu należy ulożyć przewód (wciągnąć do rury )zależnie od sposobu wykonania obwód 3-żyłowy, z żyłą ochronną PE.
    Niektóre ZE wymagają aby te prace elektroinstalacyjne wykonała i zgłosiła do ZE oosba z uprawnieniami i zarjestrowana w ZE jako firma elektroinstalacyjna.
    Pozdrawiam
  • #6 7374541
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Tak właśnie jest u mnie.
    Najpierw idziesz do ZE , dają decyzję z wszystkimi danymi.
    I wymagają żeby przeniesienie robiła ; zarejestrowana działalność;.

Ale jeśli to jest w obrębie budynku, to możesz sam sobie działać jak wszystko zrobisz jak należy.
    Sam mam przejścia z faciami z ZE , zastraszonymi zwolnieniem.
REKLAMA