logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny DVB-T do Samsung UE32D6500, 20 km od nadajnika Rusinowo

sh4n 08 Sty 2012 19:36 2504 11
REKLAMA
  • #1 10368819
    sh4n
    Poziom 10  
    Cześć,

chciałbym poprosić o pomoc w wyborze anteny do odbioru DVB-T.
    Mieszkam ok. 20 km od nadajnika w Rusinowie (moje miasto to Trzcianka).
    Sygnał zamierzam odbierać za pomocą telewizora z budowanym dekoderem dvb-t (Samsung UE32D6500)
    Będę wdzięczny za wskazówki odnośnie optymalnego zestawu do odbioru telewizji naziemnej (antena, kabel oraz ew. inne akcesoria).

Pozdrawiam!

http://mapy.google.pl/maps?saddr=trzcianka&da...BRzGpgaf0x9Bd8g&vpsrc=6&mra=ls&t=m&z=11&via=1
  • REKLAMA
  • #2 10368886
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    Każda antena , dobra siatkowa.
  • REKLAMA
  • #3 10368930
    sh4n
    Poziom 10  
    Słyszałem, że antena nie może być ani za słaba, ani za mocna - stąd moje pytanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10368949
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Jeżeli siatkowa to obowiązkowo bez wzmacniacza, będzie wskazane zastosowanie tłumika.
    W Trzciance Rusinowo odbiera się znakomicie nawet przy zastosowaniu najprostszych anten.
  • #5 10368969
    sh4n
    Poziom 10  
    A jeśli występuje przeszkoda w postaci sporej ilości lasów?
  • Pomocny post
    #6 10369753
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Myślę, że zwykła antena siatkowa ustawiona na Rusinowo powinna dać sobie radę. Obowiązkowo z symetryzatorem. Sygnał z Rusinowa jest bardzo silny i ja odbierając go we Wronkach używam małej anteny z zestawu (Tuner LV5HD) z dobrym skutkiem. :)
  • REKLAMA
  • #7 10370780
    irekr
    Z tymi lasami to nie przesadzajmy...
    To tylko 19 km w linii prostej. Z dachu budynku na rogu Prostej i Dąbrowskiego widać Rusinowo gołym okiem przy dobrej widoczności. Nie podajesz gdzie mieszkasz w samej Trzciance, ale jeżeli na kierunku stacji nie masz wyższej zabudowy, to sygnał musi być znakomity. Ze starych zapisków pomiarowych wiem ze TVP2 na k.24 (200 kW) wychodzi z polem około 92 dB co w typowej antenie daje napięcie powyżej 2 mV.
  • Pomocny post
    #9 10372200
    irekr
    Z symetryzatorem ale BEZ WZMACNIACZA.
    Jeżeli masz jakąś antenę na której odbierasz już teraz TVP1/2 w analogu, to powinno działać także na "cyfrze".
    Gdyby jednak występowały stopklatki lub zanikanie obrazu a antena była siatkowa ze wzmacniaczem to lepiej antenę wymienić.
    A najlepiej (jeżeli jeszcze anteny nie kupiłeś) jak założysz coś takiego małego i nie wymagającego symetryzatora:
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_sz...no_periodycznie_dipolowej_mlog_6-60_A4011.htm
    W Poznaniu na Granicznej powinni ją mieć. Ale zanim pojedziesz to się upewnij. W razie czego zamówienie przez internet jest robione z dowolnego sklepu sieci.

Gdybyś jednak chciał powalczyć to przy zastosowaniu dobrej anteny (silnie kierunkowej i długiej) możesz w Trzciance odbierać MUX1 z nadajnika w Jemiołowie - k.45.

Podałeś link do lokalizacji na środku skrzyżowania przy ul Grottgera. Jeżeli na linii do Rusinowa masz drzewa to antenę trzeba wystawić jak najwyżej. Ten park to teren starego cmentarza, jest na starych mapach z XIX wieku. Dziś tylko część parku jest cmentarzem. Ale drzewa tam rosnące są piękne (byłem w tym parku wielokrotnie) i wysokie, co zdecydowanie utrudnia odbiór.
  • #10 10372375
    sh4n
    Poziom 10  
    Dziękuję. Mam tylko jakąś starą z zasilaczem, na której jest tylko tvp 1 i tvp 2 i do tego strasznie śnieżą.

W takim razie zdecyduję się na zaproponowaną antenę Mlog 6-60. Czy jest szansa na odbiór większości kanałów z MUX 2 i MUX 3?

I ostatnia kwestia: czy zaleca się do tej anteny jakiś specjalny kabel?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • #11 10372490
    irekr
    Każdy dobry, najlepiej Triset 113.
    Jeżeli na obecnej antenie strasznie śnieży to najprawdopodobniej wzmacniacz jest strzelony lub uszkodzony, kabel i tak trzeba wymienić...

Mam propozycję: może zamiast kupować nowa antenę kup najpierw symetryzator (kilka zł) i nowy kabel. Kabel i tak musisz wymienić. Symetryzator wkładasz do anteny - mam nadzieje że antena da się rozkręcić - i sprawdzisz czy działa. Zawsze to parę groszy mniej.
  • #12 10372561
    sh4n
    Poziom 10  
    Okay, tak zrobię.
    Na dniach dam odpowiedź o wyniku.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anteny DVB-T do telewizora Samsung UE32D6500, znajdując się 20 km od nadajnika w Rusinowie. W odpowiedziach zasugerowano, aby wybrać antenę siatkową bez wzmacniacza, z symetryzatorem, co jest kluczowe dla odbioru sygnału. Wskazano, że sygnał z Rusinowa jest silny, a prosta antena powinna wystarczyć, nawet w obecności przeszkód terenowych, takich jak lasy. Użytkownik rozważa zakup anteny Mlog 6-60, a także wymianę kabla na Triset 113, co może poprawić jakość odbioru. Zwrócono uwagę na konieczność unikania wzmacniaczy, które mogą pogarszać sygnał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA