logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE32H5000AW - wybór anteny do odbioru TV naziemnej, Mysłowice

adamm1709 15 Mar 2021 22:17 1575 31
REKLAMA
  • #1 19320933
    adamm1709
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    Witam,
    ciocia dostała taki telewizor, jaką anteną trzeba zakupić by odbierać telewizję naziemną? czy trzeba mieć dekoder? nie wiem jak to aktualnie wygląda.

Lokalizacja Mysłowice, obok Katowic.
  • REKLAMA
  • #3 19321027
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1027
    adamm1709 napisał:
    Lokalizacja Mysłowice

W dzielnicy Kosztowy jest maszt tv. Czy mieszkanie jest od strony nadajnika?
    sunrise84 napisał:
    Wiedyska Antena DVB-T Slim

Antena z turbo-wzmacniaczem "pod" nadajnikiem? W nieodległym Bieruniu (12 km) , na pokojowej ze wzmacniaczem znajomy miał przesterowany sygnał.
  • #5 19321072
    _kli_
    Poziom 41  
    Od nadajnika do centrum Mysłowic jest ok. 5-6 km. Trudno w ciemno doradzać antenę pokojową nie znając lokalnych warunków odbiorczych.
    Niedawno na pasywnym biquadzie, w odległości ok. 8 km od nadajnika 3.5 kW, uzyskałem sygnał ok. 65 dBμV. Przy wzmacniaczu 30 dB miałbym przesterowany sygnał.
  • #6 19321110
    adamm1709
    Poziom 17  
    Pytasz czy z okna widać Kosztowy? (tam jest nadajnik rozumiem)
    Tak to wygląda na obrazku: widok z okna jest na powiedzmy Giszowiec/Janów-Nikiszowiec (oczywiście z okna nie widać, teren zasłania), także nie ma widoku czy pola na Kosztowy
    Samsung UE32H5000AW - wybór anteny do odbioru TV naziemnej, Mysłowice
    Jakieś 5 km do Giszowca
  • Pomocny post
    #7 19321150
    _kli_
    Poziom 41  
    adamm1709 napisał:
    Pytasz czy z okna widać Kosztowy? (tam jest nadajnik rozumiem)

Co prawda nadajnik ma nazwę Katowice-Kosztowy, ale dokładnie znajduje się w dzielnicy Wesoła - https://radiopolska.pl/wykaz/obiekt/5.
    adamm1709 napisał:
    widok z okna jest na powiedzmy Giszowiec/Janów-Nikiszowiec (oczywiście z okna nie widać, teren zasłania)

Teren nie powinien zasłaniać, bo w tym kierunku raczej nie ma żadnych wzgórz, a maszt jest najwyższy w Polsce (ok. 360 m). :?:
    Jest tam jakiś balkon, na którym można zamontować antenę? Są w pobliżu jakieś wysokie budynki od których mógłby się odbić sygnał?
  • REKLAMA
  • #9 19321627
    adamm1709
    Poziom 17  
    Widok jest tylko na tą stronę, którą powiedziałem(oczywiście to co wymieniłem to środek, widzę jakieś 180 stopni). Tak jest balkon. Jest to 3 piętro - wieżowiec. Nieco bardziej po lewej mam kamienicę do wysokości 5, 6 piętra więc dość sporo zasłania, ale na Katowice jest większa przestrzeń (oczywiście nie widać ich).
    Jak tak patrzę na mapę pod kątem to wskazuje wszystko na to, że skrajnie po lewej jest bardzo dobry widok na tą antenę, tutaj już nie ma tej kamienicy i po drodze jest cmentarz i specjalnie nic wysokiego. Z mapy nie najwygodniej się patrzy. z samej góry więżę byłoby najpewniej widać nawet, ale z 3 piętra to nie wiem jakby to było. Ale zakładając, że mam z niej sygnał to co?
  • #10 19321766
    _kli_
    Poziom 41  
    adamm1709 napisał:
    Jest to 3 piętro - wieżowiec

Czy w tym wieżowcu nie ma instalacji zbiorczej?
    adamm1709 napisał:
    skrajnie po lewej jest bardzo dobry widok na tą antenę, tutaj już nie ma tej kamienicy i po drodze jest cmentarz i specjalnie nic wysokiego

Wydaje mi się że właśnie w tym kierunku powinieneś ustawić antenę. Wskazówką powinny być anteny tv zamontowane na sąsiednich balkonach. Być może wystarczy antenę (np. https://www.dipol.com.pl/antena_asp-4_dvb-t-t2_z_symetryzatorem_A0050.htm) zamontować na jakimś dłuższym wysięgniku "fajce" (np. https://www.dmtrade.pl/p4036,maszt-balkonowy-giety-l-600-czolowy-ubc-38-600-z.html). Jak widzisz, czasem cena uchwytu antenowego może przewyższyć cenę samej anteny. :wink:
    Ponadto jeżeli na sąsiednich balkonach są zamontowane anteny satelitarne, to oznacza że odbiór z Kosztowych powinien być osiągalny, bo to mniej więcej ten sam azymut co satelita Hot Bird.
    adamm1709 napisał:
    Ale zakładając, że mam z niej sygnał to co?

Podłączasz do niej przewód antenowy, montujesz wtyk antenowy, podłączasz do telewizora, programujesz go i oglądasz.
  • #11 19322025
    adamm1709
    Poziom 17  
    _kli_ napisał:
    Czy w tym wieżowcu nie ma instalacji zbiorczej?

nie wiem, ale dowiem się. Jeśli jest to rozumiem, że nie trzeba kupować anteny.

A co z ilością kanałów? coś czytałem, że różne są te pakiety czy jak to się nazywa i by odbierać jedne trzeba mieć antenę pionowo, na drugie poziomo...
  • Pomocny post
    #12 19322095
    _kli_
    Poziom 41  
    adamm1709 napisał:
    Jeśli jest to rozumiem, że nie trzeba kupować anteny

Nie. Wystarczy telewizor podłączyć przewodem antenowym do gniazda RTV, które powinno być w mieszkaniu.
    adamm1709 napisał:
    A co z ilością kanałów? coś czytałem, że różne są te pakiety czy jak to się nazywa i by odbierać jedne trzeba mieć antenę pionowo, na drugie poziomo...

Pakiet kanałów to tzw. multiplex (MUX). Z Kosztowych wszystkie nadawane są w polaryzacji poziomej, wiec nic nie trzeba ustawiać pionowo. Jako że ten model Samsunga ma tylko DVB-T, z mysłowickiego nadajnika można na nim odebrać 34 programy. Dodatkowo nadawanych jest tam obecnie 10 kanałów w standardzie DVB-T2, który będzie obowiązywał w Polsce od przyszłego roku (ten model Samsunga nie obsługuje DVB-T2).
  • REKLAMA
  • #13 19322104
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 873
    _kli_ napisał:
    Jako że ten model Samsunga ma tylko DVB-T, z mysłowickiego nadajnika można na nim odebrać 34 programy

Więc chyba wystarczająco dużo jak na naziemną TV ?
    Pod Częstochową też mam tyle i nie trzeba jakiś wymyślnych instalacji antenowych rodem ze stacji kosmicznych.
    Zwykła antena pokojowa SLIM i po zawodach.
    Zresztą w środku nie ma jakieś wielce zawansowanej technologii.
    Kawałek drutu zagiętego na kształt rombu i ot cała antena...
  • #14 19322161
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    sunrise84 napisał:

Kawałek drutu zagiętego na kształt rombu
    i ot cała antena...

Właśnie dlatego bym nie kupił i polecał.
  • #15 19322165
    _kli_
    Poziom 41  
    sunrise84 napisał:
    Pod Częstochową też mam tyle i nie trzeba jakiś wymyślnych instalacji antenowych rodem ze stacji kosmicznych

W Mysłowicach także nie potrzeba - antena pasywna + przewód, czyli najprostsza instalacja jaka może być.
    sunrise84 napisał:
    Zwykła antena pokojowa SLIM i po zawodach (...) Kawałek drutu zagiętego na kształt rombu i ot cała antena...

Ile i jakich anten zamontowałeś, że tak uparcie doradzasz ten kawałek drutu z turbo-wzmacniaczem w plastikowym pudełku?
  • #16 19322168
    sunrise84
    Poziom 42  
    LeDy napisał:
    Właśnie dlatego bym nie kupił i polecał

Doskonale rozumiem wasze obawy i dopytywania o miejsce zamieszkania.
    Ale przeczuwam że dla tej Pani będzie bez znaczenia z czego będzie zbudowana ta antena.
    Ma być podłączona do TV i odbierać te 34 kanały.
    I więcej tą miłą Panią nie będzie obchodzić gdzie jest nadajnik i czy ma polaryzację pionową czy poziomą.

Dodano po 1 [minuty]:

_kli_ napisał:
    antena pasywna + przewód, czyli najprostsza instalacja jaka może być

Więc taką antenę polecicie Autorowi tematu aby ta miła Pani mogła w końcu oglądać TV ...
    Dzielenie zapałki na 4 przy doradzeniu w temacie anteny...

Dodano po 2 [minuty]:

_kli_ napisał:
    Ile i jakich anten zamontowałeś, że tak uparcie doradzasz ten kawałek drutu z turbo-wzmacniaczem w plastikowym pudełku?

Bo nie będę się rozwodził nad zakupem anteny.
    Kupuję przez Internet podłączam sprawdzam czy działa i tyle.
    Nie pasuje mi to odłączam zasilanie TURBO wzmacniacza i mam pasywną.
    Nie działa odsyłam i po temacie.
    Nie nie jestem podpłaconym sprzedawczykiem.
    Tak samo jak nie jestem przedstawicielem firmy Miele gdy proponuje komuś porządny odkurzacz zamiast plastkikowego "szajsu" za 300zł z marketu.
    To samo tyczy się kolumn do odsłuchu.
    Ale to nie temat na ten dział.
  • #17 19322260
    adamm1709
    Poziom 17  
    _kli_ napisał:
    Dodatkowo nadawanych jest tam obecnie 10 kanałów w standardzie DVB-T2, który będzie obowiązywał w Polsce od przyszłego roku (ten model Samsunga nie obsługuje DVB-T2).

To są kanały w lepszej jakości czy większa ilość kanałów? do tego trzeba dodatkową antenę czy jak?
  • #18 19322506
    _kli_
    Poziom 41  
    sunrise84 napisał:
    Nie pasuje mi to odłączam zasilanie TURBO wzmacniacza i mam pasywną.

No i tu się mylisz.
    adamm1709 napisał:
    To są kanały w lepszej jakości czy większa ilość kanałów? do tego trzeba dodatkową antenę czy jak?

To są kanały w jakości HD (z wyjątkiem TVP Rozrywka):
    - https://radiopolska.pl/wykaz/mux/190
    - https://radiopolska.pl/wykaz/mux/198
    Testowe emisje służą m.in. temu, by odbiorcy mogli sprawdzić czy ich odbiorniki są kompatybilne z nowym standardem. Jeżeli nie, to potrzebna będzie wymiana odbiornika lub zakup dekodera DVB-T2 H.265/HEVC. Dodatkowa antena nie jest potrzebna.

Termin ostatecznego przełączenia na DVB-T2 dla woj. śląskiego to 23 maja 2022.
  • #19 19323695
    adamm1709
    Poziom 17  
    Ok.
    Ciocia chce kanały na już, a na montaż trochę pewnie poczeka. Czy ta antena https://www.dipol.com.pl/antena_asp-4_dvb-t-t2_z_symetryzatorem_A0050.html umożliwi odbiór jakichkolwiek kanałów będąc w domu koło telewizora by jakiekolwiek programy były? czy antena musi być umieszona na zewnątrz w kierunku sygnału?
  • #20 19323700
    sunrise84
    Poziom 42  
    adamm1709 napisał:
    Ciocia chce kanały na już

Tylu "fachofcuf" a nikt nie potrafi ci doradzić nawet:
    _kli_ napisał:
    W Mysłowicach także nie potrzeba - antena pasywna + przewód, czyli najprostsza instalacja jaka może być
  • #21 19323789
    _kli_
    Poziom 41  
    adamm1709 napisał:
    Czy ta antena https://www.dipol.com.pl/antena asp-4 dvb-t-t2 z symetryzatorem A0050.html umożliwi odbiór jakichkolwiek kanałów będąc w domu koło telewizora by jakiekolwiek programy były?

Na to pytanie nikt ci nie odpowie jednoznacznie - tak lub nie. Po prostu trzeba sprawdzić. Ale jeżeli ma być "na już", to wypróbuj pokojówkę typu APOK - https://sklep.satserwis.pl/antena-wewnetrzna-...jna-pokojowa-z-wzmacniaczem-i-zasilaczem.html. Powinna być dostępna w większości sklepów z antenami.
  • #22 19323813
    LeDy
    Poziom 43  
    sunrise84 napisał:

Tylu "fachofcuf" a nikt nie potrafi ci doradzić nawet:

Chyba ty?
    Do autora.
    Lepsza ta ASP-4 niż ten cud techniki z drutami.
    Czy wewnątrz czy na zewnątrz to się przekonasz.
  • #24 19324099
    adamm1709
    Poziom 17  
    LeDy napisał:
    niż ten cud techniki z drutami.

który masz na myśli?

Dodano po 1 [minuty]:

LeDy napisał:
    Czy wewnątrz czy na zewnątrz to się przekonasz.

jak kupię typowo do wewnątrz to chyba nie bardzo dawać ją później na deszcz. Te na zewnątrz są chyba dostosowane do tego?
  • REKLAMA
  • #25 19324235
    LeDy
    Poziom 43  
    Te wewnętrzne z drutami i wzmacniaczem.
    ASP jest zewnętrzną i takie kupuj.
  • #26 19324674
    _kli_
    Poziom 41  
    adamm1709 napisał:
    LeDy napisał:
    niż ten cud techniki z drutami.

który masz na myśli?

Zapewne ten ...
    sunrise84 napisał:
    Kawałek drutu zagiętego na kształt rombu i ot cała antena...

APOK to niejako "połówka" ASP-4 i "ćwiartka" popularnej anteny siatkowej (np. ASP-8). Ze względu na niski zysk, zazwyczaj ma zamontowany wzmacniacz. Chociaż często w pobliżu nadajnika zdarzało mi się wzmacniacz zastępować symetryzatorem. APOK także można umieścić na zewnątrz. Tylko jeżeli zajdzie potrzeba zamocowania do masztu lub balustrady, trzeba troszkę pokombinować, bo nie ma cybanta. Natomiast jeżeli wielkość ASP-4 (56x34 cm) nie będzie przeszkadzać, to może ona spełniać rolę anteny pokojowej.
    Skoro zależy ci na czasie, to pozostaje kwestia którą antenę uda ci się szybciej kupić (najlepiej z opcją ewentualnego zwrotu).
  • #27 19328856
    adamm1709
    Poziom 17  
    Ciocia poszła do lokalnego serwisu RTV i kupiła tam taką: https://diolut.pl/antena-dvb-t-w1e-siatkowa-pokojowa-super-mocna-tv-mux8-a116-p-31518.html
    Wyłapuje 44 cyfrowe (42 tv, 1 radio i 1 dane/inne) i 1 analogowe. Dobra ta antena? ilość kanałów dobra?
  • #28 19328874
    LeDy
    Poziom 43  
    Lepsza niż to cudo z drutami.
    A analogowe co?
  • #30 19328933
    _kli_
    Poziom 41  
    adamm1709 napisał:

Czyli APOK który doradzałem, tylko w trochę innym wykonaniu i ...dwa razy drożej.
    Oby tylko odbierała stabilnie i nie była podatna na zakłócenia od urządzeń elektrycznych itp.
    adamm1709 napisał:
    Wyłapuje 44 cyfrowe (42 tv, 1 radio i 1 dane/inne) i 1 analogowe

Teoretycznie tv powinno być trochę mniej, ale może wskoczyły jakieś duble. Radio to zapewne Radio Silesia, ale analogowy ... :?:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o antenę do telewizora Samsung UE32H5000AW, aby odbierać telewizję naziemną w Mysłowicach. Odpowiedzi sugerują, że antena pokojowa z wzmacniaczem, np. model DVB-T Slim, może być wystarczająca, zwłaszcza przy odległości 5-6 km od nadajnika w Kosztowach. Wskazówki dotyczą montażu anteny na balkonie lub w oknie, a także podłączenia do gniazda RTV. Użytkownicy podkreślają, że telewizor ma tuner DVB-T, co oznacza, że nie obsługuje DVB-T2, a odbiór kanałów HD wymagałby dodatkowego dekodera. Ostatecznie, użytkownik zakupił antenę siatkową, która odbiera 44 kanały, w tym 7 w jakości HD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA