logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 450 C 42 - wybór anteny DVB-T do 200 zł, odbiór w Raszynie

vipmaciek1 18 Gru 2010 18:03 5015 11
REKLAMA
  • #1 8884277
    vipmaciek1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.

1. Czy do tego telewizora można podłączyć antenę DVB-T?
    Jeśli tak to proszę o pomoc w wyborze tak do 200zł.

2. Czy taka antena będzie odbierała kanały naziemne w Raszynie k. Warszawy, jeśli tak to jakie kanały?

3. Proszę o wyjaśnienie co mam wybrać w MENU telewizora TV, Łącze, AV ?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 8885574
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Nie ma czegoś takiego jak antena do DVB-T czy do analogu. Anteny są na dany zakres częstotliwości.

Jeśli znalazłem dobrą specyfikację to ten tv obsługuje DVB-T.
    Podaj swoją lokalizację geograficzną.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 8886145
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 879
    Antena ATV 8/21-60 z symetryzatorem SA IV-V lub Dipol 11/21-60. Nie zaszkodzi dać przy odbiorniku filtr GSM TZU 198-62.
    Antenę kierujesz na RTCN Raszyn
  • #5 8886161
    wachcio
    Poziom 24  
    Do nadajnika w Łazach pod Raszynem masz 10 km
    http://www.dvbtmap.eu/viewbookmark.html?bookmark8442 (po kliknięciu na zieloną strzałkę uzyskasz bliższe info)
    Możesz uzyskać następujące kanały http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=611

Jeśli masz widok na niego uzyskasz odbiór DVB-T na jakiejkolwiek antenie UHF - przysłowiowym drucie.
    Tutaj masz fajną antenkę
    ZAKAZANY LINK
    Możesz również sam jakąś zrobić i wyjdzie praktycznie za darmo... Dziś dla zabawy zrobiłem taką i z 30 km odbiera idealnie. Koszt jej to rurka PCV kanalizacyjna ok 180cm, drut ok 250 cm i symetryzator za 2zł. Ładna nie jest ale prawie za darmo :D

EDIT
    Propozycje kolegi oczywiście też ok.
    Moderowany przez Tracer2:

Linki do sklepów i portali aukcyjnych są zabronione!

• REKLAMA
  • #6 8886527
    vipmaciek1
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi. Jednak zależy mi na antenie pokojowej z racji tego, że wynajmuję pokój. Okno mam skierowane w stronę nadajnika. Do pokojowej anteny zakupić również ten filtr GSM ?

Pozdrawiam
  • #7 8886581
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.
    vipmaciek1 napisał:
    Okno mam skierowane w stronę nadajnika. Do pokojowej anteny zakupić również ten filtr GSM ?

Jesteś tak blisko nadajnika w Łazach, że na każdej antenie pokojowej (nawet bez wzmacniacza - zalecane) odbierzesz DVB-T na 95% jakości sygnału.

Z powodu tak dużego poziomu sygnału u Ciebie, możesz nie stosować filtrów GSM. :D

Pozdrawiam.
  • #8 8886906
    vipmaciek1
    Poziom 10  
    Mam kabel od zwykłej anteny (bez anteny) i dobrze odbiera mi tylko "jedynkę". Więc chcę raz kupić i mieć z głowy.

ZAKAZANY LINK
    Czy ta antena będzie kompatybilna z tym TV, chyba wystarczy ?

Dzięki!

Moderowany przez Tracer2:

Linki do sklepów i portali aukcyjnych są zabronione!

• #9 8887119
    grzece
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jeżeli odbiera Ci tylko jedynkę to czy to w ogóle jest cyfrowa Tv czy analog bo powinieneś złapać od razu cały zestaw kanałów TVP. Nie jestem w stanie sprawdzić jaki tuner ma ten telewizor(który mpeg) na oficjalnej stronie samsunga zarówno na amerykańskiej jak i polskiej. Musisz sprawdzić czy w ogóle obsługuje mpeg4. Najlepiej szukaj anteny pokojowej bez wzmacniacza, albo zrób dipol prosty na odpowiednią częstotliwość. W tym wypadku jest to 770mhz. Podłącz końce do kabla koncentrycznego i do TV. Najpierw jednak możesz sprawdzić czy ci łapie coś na zwykłym 2metrowym drucie wetkniętym w gniazdo ;)
  • #10 8887899
    wachcio
    Poziom 24  
    Kolego linki pokasował moderator więc nie wiem jaką masz antenę. Jednak podłącz ją i w TV wybierz po kolei.
    Menu>Kanał (ikonka satelitki)>Automatyczne programowania>Naz.>Cyfrowy>uruchom
    Zobacz czy Ci coś znajdzie i wtedy będziesz wiedział czy sygnał gubi czy nie.

Kolego możesz również spróbować zrobić dipol taki jak ten.
    Samsung 450 C 42 - wybór anteny DVB-T do 200 zł, odbiór w Raszynie
    Z tą jednak różnicą, że każdy odcinek drutu ma mieć ok 22 cm. Przed chwilą zrobiłem mały test i taką anteną odbieram bez problemu z nadajnika oddalonego o 24km nadającego z mocą 20ERP i 100ERP. Ty masz bliżej i dodatku mocniejszy nadajnik.

PS
    Kolega moderator mógł zmienić linki na nazwy które by naprowadziły czytających później ten wątek lub chociażby pytającego. Nie mogę edytować postu, żeby to samemu uczynić. Poza tym sklep do którego moje linki się odnosiły jest na rynku bardzo długo i nie zanosi się na zmianę więc nie jest to link o krótkotrwałym charakterze. Link mój odnosił się do małej anteny LPDA na pasmo VHF+UHF.
  • #11 8889696
    vipmaciek1
    Poziom 10  
    Grzece ----> Rodzaj tunera DVB-T: MPEG-4

Wachcio ----> Zrobiłem jak mówiłeś, ale nie wykryło żadnego kanału.
    Mam jedynie kabel krótki (1m) od anteny ( bez samej anteny)
    podpięty do TV.
  • #12 8890440
    wachcio
    Poziom 24  
    To zrób taką prostą antenę jaką zaproponowałem w ostatnim poście i spróbuj. Prawie na pewno coś złapiesz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia anteny DVB-T do telewizora Samsung 450 C 42 oraz o wybór anteny do 200 zł, która umożliwi odbiór kanałów w Raszynie. Odpowiedzi wskazują, że telewizor obsługuje DVB-T, a w Raszynie, z uwagi na bliskość nadajnika w Łazach (10 km), można uzyskać dobry sygnał na antenach pokojowych. Proponowane modele anten to ATV 8/21-60 oraz Dipol 11/21-60. Użytkownik został również poinformowany, że przy tak silnym sygnale nie jest konieczne stosowanie filtrów GSM. W przypadku problemów z odbiorem, sugerowano wykonanie prostego dipola. Użytkownik potwierdził, że jego tuner obsługuje MPEG-4, ale miał trudności z wykryciem kanałów, co może być spowodowane brakiem odpowiedniej anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA