logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera SONY CCD-F330E - problemy z kasetą, wizjerem i funkcją back light po zalaniu

PIONEER_FAN 09 Sty 2012 18:13 1967 7
REKLAMA
  • #1 10372808
    PIONEER_FAN
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Niedawno dostałem od znajomego zalaną kilka lat temu kamerę Sony CCD-F330E. Po wstępnych oględzinach zauważyłem następujące problemy:
    - po włożeniu kasety i jej wsunięciu się słychać ciche pykanie przez kilka sekund, a następnie wywala ikonkę wysuwania na wyświetlaczu i nie da się nic zrobić (pozycjoner? Jeżeli tak to gdzie on jest?)
    - na wizjerze strasznie trzepie obrazem (nieco ustępuje po rozgrzaniu) a lewa część obrazu jest niewyraźna
    - prawie nic nie widać przy nieco słabszym świetle (żeby coś zobaczyć, trzeba popatrzeć przez okno w dzień)
    - nie działa funkcja back light (cokolwiek to jest)
    Mam jeszcze jedno pytanie: Czy ta kamera jest czarno-biała czy kolorowa?
    Jest sens tak w ogóle naprawiać tą kamerę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10373144
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1541
    Nie wiem jakie masz doświadczenie w naprawie kamer.
    Jeśli sprzęt był zalany kilka lat temu i tak leżał to nie wiadomo czego można się spodziewać, jak wygląda elektronika, czy mechanika nie skorodowała.
    Ta kamera jest kolorowa.
  • REKLAMA
  • #3 10373487
    PIONEER_FAN
    Poziom 17  
    Powiem szczerze, że do tej pory naprawiałem tylko 2 kamery. Mechanika ani elektronika nie skorodowana (rozbierałem kamerkę), aczkolwiek mechanizm mógł się pozacierać. Najbardziej nurtuje mnie opisana przeze mnie jako pierwsza usterka:
    PIONEER_FAN napisał:
    - po włożeniu kasety i jej wsunięciu się słychać ciche pykanie przez kilka sekund, a następnie wywala ikonkę wysuwania na wyświetlaczu i nie da się nic zrobić (pozycjoner? Jeżeli tak to gdzie on jest?)

Stawiacie na pozycjoner czy coś innego? Gdzie jest tak w ogóle ten pozycjoner?
    Pojutrze może będę miał instrukcję serwisową so kamerki. Jak może nazywać się pozycjoner po angielsku?
  • #4 10374003
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1541
    To rozbierz i przyjrzyj się uważnie procedurze załadunku kasety.
    Co to jest pozycjoner w kamerze?
  • REKLAMA
  • #5 10377251
    PIONEER_FAN
    Poziom 17  
    Jak to jeden użytkownik elektrody określił pozycjoner:
    bodzio64 napisał:
    Przełącznik funkcji lub jak kto woli pozycjoner jest najczęsciej pod mechanizmem i wygląda z reguły jak czarne plastikowe koło z 5 lub 6 wyprowadzeniami.Jest połączony z zębatką mechanizmu głównego i poprzez styki ślizgowe wewnątrz pokazuje prockowi ster w jakiej pozycji jest mechanizm .Jeżeli po rozebraniu kamery przesunąłeś mechanizm to teraz procek czeka na zwarcie styków króre powiedzą mu że kaseta jest załadowana i można rozpocząć procedure wywijania taśmy.na pozycjonerze są otworki lub inne znaczniki które muszą się pokrywać w pozycji mechanizmu najczęściej (kieszeń zamknięta brak kasety).

Nie wiem gdzie szukać tego elementu.
  • #6 10386363
    PIONEER_FAN
    Poziom 17  
    Mam już service manual. Mam pytanie, jak będzie się nazywał po angielsku w manualu przełącznik funkcji (pozycjoner)?
  • Pomocny post
    #7 10403019
    gaceq
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    function switch
  • REKLAMA
  • #8 10404163
    PIONEER_FAN
    Poziom 17  
    Temat do zamknięcia, wszystkim, którzy się udzielili lecą punkty, kamera została rozebrana na części po tym, jak zobaczyłem, że pół mechaniki jest zardzewiałe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problemy z kamerą Sony CCD-F330E, która została zalana kilka lat temu. Zidentyfikowane usterki obejmują: ciche pykanie przy załadunku kasety, wyświetlanie ikony wysuwania, trzepotanie obrazu w wizjerze, niewyraźny obraz po lewej stronie oraz brak widoczności w słabym świetle. Użytkownik pyta również o funkcję back light oraz kolorystykę kamery. Odpowiedzi sugerują, że mechanika i elektronika mogą być uszkodzone, a pozycjoner (przełącznik funkcji) może być przyczyną problemów z załadunkiem kasety. Użytkownik zdobył instrukcję serwisową i zidentyfikował pozycjoner jako "function switch". Po rozebraniu kamery stwierdzono, że część mechaniki jest zardzewiała, co może wskazywać na konieczność naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA