logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Sony CCD-F350E -Nie można otworzyć kasetki

max44066 13 Sie 2014 08:16 4497 8
REKLAMA
  • #1 13873393
    max44066
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Wczoraj znalazłem swoją starą kamerę Sony CCD-F350E. Mam z nią pewien problem, tzn. nie mogę otworzyć drzwiczek od kasetki (tych z napisem HANDYCAM). Po prostu, gdy przesuwam przycisk EJECT-> coś się dzieje w kasetce ( w środku ), a później nie otwiera się ( a powinna), a na ekranie wyświetla mi się tylko ikona takiego dysku jakby. Bardzo mi na niej zależy, więc proszę o szybką pomoc.
    Załączniki:
    • Kamera Sony CCD-F350E -Nie można otworzyć kasetki 2559080606.jpg (16.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13873435
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Cześć! Sprawdź czy akumulator jest całkowicie naładowany. Najlepiej kamerę zasilić z zasilacza , to masz pewność że z zasilanie nie jest powodem. Jeśli bateria jest dobra lub podłączony pod zasilacz nie otworzy kieszeń to powtórz kilka razy może uda ci się otworzyć. Gdyby się nie otworzyła to prawdopodobnie masz zblokowany mechanizm. brakiem pracy silnika. To się kwalifikuje do rozebrania kamery. Jak nie rozbierałeś kamer to nie dotykaj i daj do zakładu. Za odblokowanie sprawdzenie oczyszczenie mogą policzyć około 120zł. Jeśli masz jakieś doświadczenie w tej dziedzinie to zacznij od zdobycia instrukcji serwisowej.
    Pozdrawiam Miro.Nas
  • REKLAMA
  • #3 13873475
    max44066
    Poziom 8  
    No tak, ale w instrukcji obsługi ta ikona oznacza ze do kamery dostała sie wilgoć, a kamera była na szafie przez 1 rok nieuzywana a wtedy jeszcze dzialala wiec niewiem. Ale dzięki za odpowiedz.

Dodano po 3 [godziny] 3 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie. A jeśli ją już rozebrałem to co mam dalej zrobić. Po rozebraniu i wciśnięciu przycisku eject coś się kręci i później wygasa i koniec i znowu ikona kasetki. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 13876050
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Cześć! Nie widząc kamerę, nie wiedząc czy jest włożona kaseta, czy jest bez kasety. Jak jest kaseta włożona to mechanizm po naciśnięciu przycisku musi uruchomić się zwinąć taśmę i dopiero otworzyć kieszeń.
    Po zatem pisałem zanim rozbiorę to czytam instrukcję serwisową chyba że się zna daną kamerę. Pozdrawiam Miro.Nasz
  • #5 14160055
    sowa_46
    Poziom 25  
    Ocena: 84
    Przykro mi to powiedzieć ale w przypadku tych kamer, jak i wielu innych, czas pracuje na ich niekorzyść, SONY korzystało kiedyś z trefnego źródła kondensatorów elektrolitycznych, które po latach powodują spustoszenie na płytach w wyniku wycieku żrącego elektrolitu, kamera może leżeć nawet pod puchową kołdrą w złotym pudełku a i tak chemia zrobi swoje.
    Jak ktoś o tym wiedział to wymienił cały zestaw "elektrolitów" i w tym wypadku może dalej używać kamerę, inni nie mieli szczęścia.
  • REKLAMA
  • #6 14177735
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Naprawa tej kamery jest praktycznie niemożliwa.
    Znajdują się w niej setki kondensatorów wylewających swoje żrące zasoby na elektronikę.
    Sam fetor "smród" podgrzanej mieszanki jest nie do zniesienia.
    Wszechogarniający zapach "zgnitej ryby" odstraszy każdego serwiasanta.
  • #7 15319753
    max44066
    Poziom 8  
    Dobra, piszę sytuację jeszcze raz.

Kamera pokazuje na ekranie znak wysuwania dysku (coś w tym stylu) - chodzi o kieszeń na kasety. Dowiedziałem się też, że kondensatory były już nie raz wymieniane, a w środku kamery jak dotąd nic nie śmierdzi, normalny zapach mechanizmu. Więc mam pytanie, czy iść jednak do serwisu z tą kamerą?
  • #8 15322189
    sowa_46
    Poziom 25  
    Ocena: 84
    Co to znaczy, że kondensatory były wymieniane nie raz, jak wymieniasz to wszystkie, myjesz dokładnie płytę, żeby elektrolit nie zżerał jej dalej, ktoś to zrobił niechlujnie i przelotki są przeżarte więc masz problem.
  • #9 15580500
    max44066
    Poziom 8  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jednakże dzwoniłem do wszystkich serwisantów w 3 miastach i żaden nie mógł podjąć się naprawy, mimo wszystko dzięki za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z kamerą Sony CCD-F350E, której kasetka nie otwiera się po naciśnięciu przycisku EJECT. Po sprawdzeniu akumulatora i podłączeniu do zasilacza, mechanizm nadal nie działa, co sugeruje zablokowanie lub uszkodzenie. Wskazano, że ikona na ekranie może oznaczać wilgoć wewnątrz kamery. Użytkownik rozebrał kamerę, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji zauważają, że kondensatory w tych kamerach często ulegają uszkodzeniu, co prowadzi do poważnych problemów z elektroniką. Użytkownik rozważa oddanie kamery do serwisu, ale napotkał trudności w znalezieniu specjalisty, który podejmie się naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA