Od niedawna zauważyłem, że w niektórych momentach komputer spowalnia, czy nawet "staje", po czym rusza znowu z właściwą prędkością. W momencie zwolnienia czy bezruchu komputera ikona avasta (niebieska z literą "a") nie obraca się. Czy to oznacza, że avast powoduje to zatrzymywanie?, jeżeli tak czym to jest spowodowane?. Od dłuższego czasu nie konfigurowałem avasta, - także nie ma to związku ze zmianą ustawień. Z góry dzięki za pomoc.
Taki objaw jak opisujesz, że komputer "staje" i po paru sekundach rusza miałem przy bad sektorach na dysku, tak więc proponuję przeskanować dysk np hdtune lub hdat2.
Proponuję zmienić avasta na avg, moim zdaniem troszkę lepszy produkt.
Przejrzyj procesy podczas tego spowalniania może po tym dojdziesz co zabiera moc komputera
Od roku mam nowy dysk, poprzedni wymieniłem właśnie ze względu na bad sektory, ale wiadomo trzeba sprawdzić .
Trochę się już przyzwyczaiłem do avasta (kilka lat) ale jak trzeba to zmienię, - w czym AVG jest lepszy?
W załączeniu screen w momencie jak ikona stoi.
Zainstalowałem na płycie MHDD (iso) i odpaliłem komputer z płyty. Mam komunikat: Autodetect
disabled. To enable see MHDD.CFG....
Enter HDD number [3]... i migający kursor.
Niestety nic nie można zainicjować żadnym klawiszem,nawet numerycznym, aby zmienić numer HDD. Muszę poczytać w google, co źle robię z tym programem
W mhdd dsyk powinien byc ustawiony na master.
Jesli masz dysk na sata to pobierz najnowszą wersję mhdd i na początku uruchomienia programy wybierz pierwsza opcję z dwóch do wyboru.
Zajrzeć do obudowy i sprawdzić jakie masz tasmę do dysku: jesli biała szerokości ok 6cm to jest ata/ide jesli wąska szerkości 1cm lub troszkę więcej (często czerwona) to sata.
jesli wąska szerkości 1cm lub troszkę więcej (często czerwona) to sata.
właśnie taka, więc sata. Zatem szukam najnowszego MHDD jeżeli 4,6 nie jest taki i spróbuje jeszcze raz.
Ściągnąłem z innej strony najnowszy i też jest 4.6. Odpalam płyte i p odobnie jak wcześniej:
MHDD wykrył dysk pod.poz.1;Enter hdd number[3] - nie można zmienić tej liczby. Drive parameters-press F2 to detected też nie działa. Wygląda jakby klawiatura była odłączona od komputera?.
W dziale HDD i odzysk danych jest instrukcja do MHDD, - tak wychodzi z wyszukiwarki. Nie mogę tego znaleźć. Czy można jakoś ograniczyć wyszukiwarkę tylko do jednego działu?
To nie jest istotne że masz aktualizacje sygnatur avasta.Odinstaluj go tym Avast Uninstall utility http://www.avast.com/uninstall-utility i zainstaluj najnowszego.
Dopiero teraz zauważyłem, że obydwie wersje MHDD są pod windows 98, może dlatego nie działają w ogóle. Chociaż z drugiej strony ten program chodzi pod DOS-em. Czy to ma jakieś znaczenie, że na początku wyświetla się informacja ze tj. W98?.
Zainstalowałem avasta 6.0 i po godzinie użytkowania (może za krótko) stwierdzam, ze jest podobnie. Komputer jest spowalniany i trzeba czekać, aż pomarańczowa ikonka programu wróci do "okręcania się". Może się mylę ale teraz jest jakby gorzej, dłużej ładuje się strona chrome.
Avast proponuje wyłączyć szyfrowanie SSL/TLS w thunderbirdzie informując, że sam przejmie ochronę tych protokołów. Czy to jest bezpieczne?. Po kilku godzinach pracy spowolnienie jest w dalszym ciągu i ikona avasta często się zatrzymuje?, - zatem to chyba nie była wina antywirusa.
Dzisiaj komputer zwiesił się na amem, - reset. Ostatnie zawieszenie miałem chyba na W98 . Wychodzi na to, że teraz jest gorzej, aniżeli na starym avaście.
Po 3 dniach używania nowego awasta stwierdzam, że spowalnia ładowanie stron i odbiór poczty, - kilkakrotnie nawet uniemożliwił jej odbiór- musiałem go wyłączać.
Chyba trzeba będzie z niego zrezygnować?
✨ Użytkownik zauważył spowolnienie komputera, które objawia się zatrzymywaniem się systemu, co zbiegło się z działaniem programu antywirusowego Avast. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z bad sektorami na dysku twardym, zalecając skanowanie za pomocą narzędzi takich jak HDTune lub MHDD. Pojawiły się również sugestie dotyczące zmiany oprogramowania antywirusowego na AVG, które według niektórych jest bardziej stabilne i mniej obciążające dla systemu. Użytkownik próbował zainstalować MHDD, ale napotkał problemy z jego uruchomieniem. Po zainstalowaniu nowszej wersji Avasta, spowolnienia nadal występują, co sugeruje, że problem może nie być związany z oprogramowaniem antywirusowym. Użytkownik zastanawia się nad bezpieczeństwem wyłączenia szyfrowania SSL/TLS w Thunderbirdzie, co Avast sugeruje jako rozwiązanie. Wygenerowane przez model językowy.