logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zagadkowe podłączenie - 2 lampy, 2 włączniki schodowe i 1 podwójny

allanek 11 Sty 2012 19:47 17859 6
REKLAMA
  • #1 10382734
    allanek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam do rozwiązania pewną zagadkę. Mam w przedpokoju oświetlenie składające się z dwóch lamp, włączane dwoma włącznikami schodowymi i jednym włącznikiem podwójnym. W założeniu chyba włączniki schodowe 1 i 2 powinny włączać odpowiednio tylko lampy 1 i 2, a włącznik podwójny jednym klawiszem lampę 1 a drugim lampę 2. Obecnie nie działa to prawidłowo:
    - włącznik schodowy 1 zawsze włącza i wyłącza obie lampy, niezależnie czy zostały włączone nim, czy jednym z klawiszy włącznika podwójnego, czy włącznikiem schodowym 2
    - włącznik schodowy 2 włącza i wyłącza obie lampy w zależności od ustawień innych wyłączników lub nie da się nim wyłączyć lub włączyć żadnej
    - wyłącznik podwójny zawsze włącza i wyłącza obie lampy jednym z klawiszy (klawiszem 1 lub klawiszem 2) w zależności od ustawień innych wyłączników, drugi klawisz wtedy nie robi nic

Obecne połączenie wygląda jak na załączonym poniżej schemacie. Lampa 1 podłączona jest 3-żyłowym kablem w sposób oznaczony na rysunku (kabel niebieski zamiennie z zielono-żółtym, brązowy z brązowym), a lampa 2 dwoma 3-żyłowymi kablami. W puszcze wyłącznika schodowego 1 znajdują się aż 4 3-żyłowe kable, oznaczone niewyraźnymi oznaczeniami na kształt "S", "Z", "O" i "P". Wszystkie 3 żyły kabla "S" podpięte są do włącznika jak na schemacie, zielono-żółta kabla "P" pozostawiona jest samotnie, a pozostałe połączone w pary odpowiednio: niebieskie "Z" + niebieskie "O", niebieskie "P" + brązowe "O", brązowe "P" + brązowe "Z" i zielono-żółte "Z" + zielono-żółte "O". W puszcze włącznika podwójnego znajdują się dwa kable oznaczone czymś na kształt kropki i "Z/O", przy czym zielono-żółte i niebieskie żyły podpięto do włącznika, a brązowe połączono ze sobą. W puszcze włącznika schodowego 2 również wyprowadzone są 4 kable jak w przypadku włącznika schodowego 1, ale podłączone inaczej - brązowa żyła kabla oznaczonego jako "L" oraz zielono-żółta i niebieska kabla oznaczonego jako "3" ("S"?) podpięte są do włącznika a wszystkie pozostałe połączone po trzy: brązowe, niebieskie, zielono-żółte

Czy da się tak podłączyć tę instalację, aby:
    - włącznik schodowy 1 zawsze włączał i wyłączał lampę 1
    - włącznik schodowy 2 zawsze włączał i wyłączał lampę 2
    - włącznik podwójny odpowiednio klawiszem 1 zawsze włączał i wyłączał lampę 1, a klawiszem 2 zawsze włączał i wyłączał lampę 2?

Jak to zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc

• REKLAMA
  • #2 10382917
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Kup włącznik schodowy podwójny.
  • REKLAMA
  • #3 10382964
    allanek
    Poziom 11  
    I wystarczy wtedy go podłączyć zamiast tego zwykłego podwójnego, który jest obecnie? W jaki sposób powinien być wpięty w tej moje instalacji?
  • REKLAMA
  • #4 10383009
    piterek-23
    Poziom 33  
    Zobacz TU ktoś namalował schemat.
  • REKLAMA
  • #5 10384941
    allanek
    Poziom 11  
    Czytałem ten wątek, ale albo źle odczytuję te schematy, albo instalacja na moim rysunku jest bardziej skomplikowana :|
  • #6 10385468
    piterek-23
    Poziom 33  
    Twój rysunek jest skomplikowany ;)

allanek napisał:
    Czy da się tak podłączyć tę instalację, aby:
    - włącznik schodowy 1 zawsze włączał i wyłączał lampę 1
    - włącznik schodowy 2 zawsze włączał i wyłączał lampę 2
    - włącznik podwójny odpowiednio klawiszem 1 zawsze włączał i wyłączał lampę 1, a klawiszem 2 zawsze włączał i wyłączał lampę 2?

Jak to zrobić?

Odpowiedz:

• #7 10385599
    allanek
    Poziom 11  
    piterek-23 napisał:
    Twój rysunek jest skomplikowany ;)

Bo taka jest u mnie instalacja, w tym problem.

Znam zamieszczony przez Ciebie schemat, ale wydaje mi się że nie ma on zastosowania w moim przypadku, choćby z tego względu że moje lampy podłączone są z wykorzystaniem trzeciego kabla ochronnego

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem oświetlenia w przedpokoju, które składa się z dwóch lamp, dwóch włączników schodowych oraz jednego podwójnego włącznika. Obecne połączenie powoduje, że włączniki schodowe i podwójny włącznik nie działają zgodnie z zamierzeniami, co skutkuje włączaniem i wyłączaniem obu lamp jednocześnie. Użytkownik rozważa wymianę włącznika schodowego na podwójny oraz poszukuje schematu, który mógłby pasować do bardziej skomplikowanej instalacji, w której wykorzystano trzeci kabel ochronny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA