logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łącznik podwójny schodowy + 2x pojedynczy schodowy + gniazda - problem z działaniem

janek114 21 Gru 2024 19:56 600 5
  • #1 21357806
    janek114
    Poziom 2  
    Witam

Posiadam taką instalację:
    Schemat elektryczny instalacji w sypialni.

W teorii ma to działać tak, że łącznik podwójny schodowy sparowany z dwoma łącznikami pojedynczymi schodowymi z każdej strony (lewa, prawa) włącza/wyłącza gniazdo, do którego podłączona jest lampka nocna. Obydwie strony można gasić podwójnym schodowym i każde gniazdo od lewej, prawej włączyć/wyłączyć pojedynczym schodowym.

Przewody w puszce: podwójny schodowy to 2x L, 2x żółty, 2x N.
    Puszki z pojedynczym schodowym L, N, żółty.

Podłączone mam to tak:
    Schemat okablowania z trzema przełącznikami: dwa pojedyncze schodowe po bokach i jeden podwójny schodowy w środku.

Lewa strona działa jak należy - można włączyć/wyłączyć gniazdo obok łóżka podwójnym i pojedynczym obok gniazda przy łóżku.

Niestety prawa strona zachowuje się dziwnie. Załączenie prawej strony łącznika podwójnego w żaden sposób nie oddziałuje na przewody strony prawej (łącznika pojedynczego schodowego i gniazda). Za to załączenie łącznika lewej strony daje fazę na prawie wszystkich przewodach prawej strony, może z wyjątkiem jednego.

Dla mnie wydaje się nielogiczne to, że lewa strona oddziałuje na prawą. Wydaje mi się, że lewa i prawa strona powinny działać niezależnie i nie być ze sobą powiązane.

Nie zawracałbym gitary, ale mój elektryk z polecenia rodziny zrobił instalację, po czym zapadł się pod ziemię (nie dzwoni, nie odpisuje)...
    Uprzejmie proszę o radę.

Pomocna byłaby rada osób, które mają o tym pojęcie, czy mam dalej to rzeźbić i wina jest po mojej stronie, bo mam coś źle podłączone, czy problem leży po stronie instalacji i powinienem wezwać fachowca... Z całym białym montażem w domu jakoś sobie poradziłem, ale z tym borykam się już ze dwa dni, walczę jak ze smokiem ;)

Będę wdzięczny za radę...

AI: Czy mógłbyś podać markę i model łączników oraz gniazdka, które posiadasz?
    Schneider Asfora łącznik schodowy podwójny, i 2x pojedynczy + 2x gniazdo Asfora
  • #2 21357846
    wlodek118
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Poczytaj o sposobie połączenia 2 łączników schodowych i jednego krzyżowego (zamiast schodowego podwójnego) do załączania odbiornika z trzech miejsc.
  • #3 21358124
    janek114
    Poziom 2  
    Może źle to opisałem...

Lampa na środku nie należy do schematu.
    Schemat pokoju z zaznaczoną lampą na środku i dwoma gniazdkami.

Posiadam 2 źródła światła, którymi są gniazda z dwoma lampkami nocnymi podłączonymi pod 230V, tradycyjna wtyczka. (Włączane lub wyłączane łącznikiem pojedynczym schodowym dla lewego gniazda i drugim pojedynczym schodowym dla prawego gniazda) przy łóżku. Analogicznie podwójny schodowy przy drzwiach włącza lub wyłącza prawe i lewe gniazdo.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21358124 Lewa strona działa poprawnie. Prawa nie.

Dodano po 9 [minuty]:

>>21358124 Chciałem zapytać, czy mam poprawnie podłączony łącznik podwójny schodowy z dwoma pojedynczymi
    Schemat połączenia trzech łączników elektrycznych.

Bo jeśli mam podłączone poprawnie, to zamiast zawracać wam głowę i marnować mój czas, bardziej zmotywuję mojego instalatora... Bo zakładam, że jeśli dobrze podłączone, to problem w instalacji...
  • Pomocny post
    #4 21358464
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Po 1 instalacja elektryczna ułożona do wyłącznika schodowego podwójnego jest zła i należy ją wymienić. W tej chwili brak możliwości podłączenia ponieważ instalacja jest niezgodna z obowiązującymi przepisami.

Instalację należy przejrzeć w całości jeżeli widzi się kwiatki typu przewód 3x dla włącznika schodowego. Może się okazać że w innym miejscu będzie zagrażać zdrowiu lub życiu ale to może określić prawdziwy elektryk na miejscu.
  • #5 21359210
    wlodek118
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Czyli to są dwa niezależne gniazda załączane dwoma łącznikami schodowymi każde.
    Znów odeślę Autora do lektury schematu łączników schodowych. Na zamieszczonych schematach są błędy. Przewód brązowy nie łączy zacisków łączników, to są osobne przewody, jeden zasilający, drugi odejście do gniazda. "Zmotywuj" swojego instalatora, sprawa będzie załatwiona szybciej i bezpiecznej dla Ciebie.
    3 przewody do łącznika schodowego to jest akurat, ani mniej, ani więcej.

Moderowany przez Łukasz-O:

Do schodowego powinny dochodzić cztery przewody. Żyła ochronna jest podstawą!

• #6 21359257
    janek114
    Poziom 2  
    >>21359210 Dziękuję za odpowiedź
REKLAMA