logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podwójny włącznik schodowy - Nie wiem jak podłączyć

ffosa 30 Paź 2015 12:57 13128 14
  • #1 15108173
    ffosa
    Poziom 8  
    Witam,

przerobiłem już kilka schematów, dwa razy zadziałały mi bezbpieczniki i nadal nie mogę podłączyć przełącznika podwójnego schodowego.

Mam dwie żarówki, dwa włączniki schodowe podwójne Ospel i chcę aby z jednego włącznika załączać jedną lub dwie żarówki i z drugiego włącznika analogicznie.

Kabelki wyglądają tak

puszka 1

puszka 2

włącznik przód

i tył

Proszę o pomoc jak podłączyć.

dzięki
  • #3 15108199
    ffosa
    Poziom 8  
    Szczerze powiedziawszy niewiele mi ten schemat mówi, ponieważ ja ma 4 kable na puszkę a na schemacie jest więcej więc nie wiem jak się do tego odnieść.

Można prościej to wyjaśnić?
  • #4 15108263
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 719
    Nie wdając się w szczegóły - jeśli pomiędzy puszkami (włącznikami schodowymi) nie masz poprowadzonych czterech przewodów, to nie podłączysz.
  • #5 15108278
    jarcecz
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Jak sam sobie odpowiedziałeś, na schemacie jest 6 przewodów, a ty masz tylko 4 i nie podłączysz tego w tej konfiguracji.
  • #6 15108279
    ffosa
    Poziom 8  
    To "elektryk" zrobił mi niespodziankę.

W tej sytuacji dam radę podłączyć kable, choć tak abym jednym włącznikiem mógł włączyć jedną lampę?
  • #7 15108571
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    @ffosa tak, ale nie jako układ schodowy.
  • #8 15109105
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    ffosa napisał:
    to "elektryk" zrobił mi niespodziankę.

To nawet nie był "elektryk", tylko złota rączka.
  • #9 15109231
    emiltb
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Po prostu, żeby to działało brakuje co najmniej jednego przewodu pomiędzy puszkami. Trzeba było to przewidzieć na etapie projektu i wmurować kabel o odpowiedniej liczbie żył. Teraz to sobie można. Dokleić po wierzchu i zakryć?
    Chciałem napisać, że prawidłowy układ łącznika schodowego jest NIE DO ZROBIENIA na widocznym na zdjęciu okablowaniu.
    W jakimś markecie budowlanym widziałem przejściówki (gwint żarówki - oprawa żarówki) na pilota.
    Dają się parować i można dać dwie i dwa piloty nakleić zamiast wyłączników.
    W markecie będą namawiać na rozwiązanie z czujką ruchu i zmierzchu.
    To jest do niczego i ja to wyrzuciłem na rzecz pilotów.
    Czujki ruchu mnie wkurzały strasznie, bo podchodziłem - świeci się, sięgam po klucze, świeci, wyciągam rękę z kluczem do zamka ... i zawsze w tym momencie gaśnie!!! Nic nie pomagają żadne regulacje! Bzdura! Zawsze, czy nastawisz 30 sek. czy 4 min. zawsze zgaśnie dokładnie w momencie gdy ręka z kluczem jest zaledwie 4 cm do dziurki.
  • #10 15122395
    ffosa
    Poziom 8  
    Czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły jak mogę rozwiązać problem tak aby w inny sposób uruchomić możliwość włączania i wyłączania w możliwej konfiguracji przy tym okablowaniu?
  • #11 15122434
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 266
    Jak zauważyłem masz dwie lampy i osobne wyłączniki do tych dwóch lamp, jak Ty z tego chcesz zrobić instalację schodową, na dodatek przewody są nieodpowiednie, jeśli instalacja jest w rurkach można zastanowić się nad przeciągnięcie brakujących żył.
  • #12 15122673
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    ffosa napisał:
    Czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły jak mogę rozwiązać problem tak aby w inny sposób uruchomić możliwość włączania i wyłączania w możliwej konfiguracji przy tym okablowaniu?

Automatyką budynkową, taką jak na przykład oferuje firma Zamel.
  • #13 15122807
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    Bezprzewodowe łączniki ;) jak wyżej napisano, Zamel oferuje takie rozwiązania. Ale będzie to drogie rozwiązanie problemu w porównaniu do tego który chciałbyś zastosować ale jest to niemożliwe ;)
  • #14 15123397
    ffosa
    Poziom 8  
    marekhab co masz na myśli mówiąc, że przewody są nieodpowiednie. Instalacja niestety nie jest w rurkach.

Czy przy tym ustawieniu kabli, mogę podłączyć zwykły włącznik, który będzie obsługiwał jedną lampę?
  • #15 15123461
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 615
    ffosa napisał:

Czy przy tym ustawieniu kabli, mogę podłączyć zwykły włącznik, który będzie obsługiwał jedną lampę?

Tak, niebieskie razem, a brązowe do włącznika. Druga puszka tak samo.
    Tylko każdy włącznik będzie przypisany do jednej lampy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem podwójnego włącznika schodowego Ospel do dwóch żarówek. Po analizie schematów i okablowania, stwierdzono, że brakuje co najmniej jednego przewodu między puszkami, co uniemożliwia prawidłowe podłączenie w konfiguracji schodowej. Użytkownik rozważa alternatywne rozwiązania, takie jak podłączenie zwykłego włącznika do jednej lampy, co zostało potwierdzone przez innych uczestników dyskusji. Zasugerowano również użycie bezprzewodowych łączników, takich jak te oferowane przez firmę Zamel, jako droższe, ale możliwe rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA