logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta telewizyjna KWORD PHILIPS 7134 - brak kanałów z kablówki, co zrobić?

meggido 18 Gru 2004 23:07 1769 10
REKLAMA
  • #1 1071110
    meggido
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z odbiorem wszystkich kanałów z kablówki, poprzez kartę telewizyjną KWORD PHILIPS 7134. Instalator wypina się rozkładając ręce, że nie może nic poradzić. Wiec proszę
    o pomoc fachowców: jaki wzmacniacz kupić jeśli trzeba, co może powodować ten problem, czy wina leży ewidentnie po stronie kablówki.
    Dodam jeszcze że karta w innym bloku wyłapuje wszystkie kanały, więc jest dobra(sprawna).
    Z góry dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam Marek
  • REKLAMA
  • #2 1071366
    potekw
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Jak ją podłączyłeś do kablówki ? Czy podłączona bezpośrednio do gniazda kablówki nic nie odbiera ?
  • REKLAMA
  • #3 1071756
    meggido
    Poziom 2  
    Witam
    Podłączona bezpośrednio do gniazda kablówki(od gniazdka mam puszczony krótki kabel miedziany do karty), odbiera połowę kanałów, które są dostępne w pakiecie.
    Pozdrawiam Marek
  • REKLAMA
  • #4 1072326
    potekw
    Poziom 18  
    Czy telewizor podłączony do tego samego gniazda odbiera wszystko bez problemu ?
    Mam nadzieję, że sprawdzałeś w wyjściu TV a nie R ( gdzie czasami jest filtr wycinający część pasma). Których kanałów karta nie odbiera ?
  • #5 1072545
    meggido
    Poziom 2  
    Telewizor podłączony do tego samego gniazda nie odbiera wszystkich kanałów, np. nie mam Polsatu Sport, Viva, MTV. Dziwne!!
    Pozostałe są OK.
    Sprawdzałem w wyjściu TV.
    Pozdrawiam Marek
  • #6 1073154
    potekw
    Poziom 18  
    Witam
    Musisz porównać nazwy programów, które podałeś z wykazem kanałów na których są nadawane ( to wiele wyjaśni ). Telewizor ( jaki? ) może ma starą głowicę i nie odbiera wszystkich kanałów. Jeżeli problem dotyczy jakości sygnału ( niestety sam nie jesteś w stanie go zmierzyć bez odpowiedniego miernika ) musisz monitować o jego sprawdzenie.
    Jedyną próbę jaką możesz jeszcze wykonać to:
    1 podłączyć inny sprawdzony telewizor ( będziesz miał pewność, że
    odbierasz wszystko, co powinieneś)
    2 pominąć (na chwilę ) gniazdo końcowe kablówki (zwiększysz minimalnie+2db, odbierany sygnał
  • REKLAMA
  • #7 1073413
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    meggido napisał:
    Witam
    .................(od gniazdka mam puszczony krótki kabel miedziany do karty), .....................

wyjasnij mi co rozumiesz pod pojęciem kabel miedziany???
    musisz mieć poprawnie połączony przewód koncentryczny 75om z poprawnie założonymi końcówkami.
    Dla mnie jest dziwne, żeby takie kanały jak VIVA, MTV, POLSAT SPORT, nadawane były w s-ach (ale może akurat jest tak w tej kablówce). Może nie masz pełnego pakietu TVKABLOWEJ ???
    jeżeli płacisz abonament, i twierdzisz, że już masz zły odbiór w telewizorze - nie ma tłumaczenia - że to nie wina kablówki. Zgłoś awarie, musza przyjechać, każ ;) im pomierzyć sygnał - w graniacach 60-70 dB - tyle powinieneś mieć, jeśli masz mniej, to musisz wymusić poprawienie stanu rzeczy. - odmówią - powiedz, że zgłosisz do URT.
  • #8 1073821
    meggido
    Poziom 2  
    witam
    kabel miedziany

definicja: wedle życzenia
    najprostsze i najstarsze medium transportowe. Przyjmuje różne formy konstrukcyjne jako: przewody miedziane w izolacji (linia telefoniczna), skrętka komputerowa (FTP, STP, UTP), linie kablowe (wieloparowe lub czwórkowe) oraz napowietrzne. Zasadniczy wpływ na maks. częstotliwość pracy łącza miedzianego mają: średnica przewodów, odległość między przewodami, rodzaj dielektryka, technologia skrętu przewodów, wzajemna symetria przewodów, jednorodność wykonania kabla, przyjęta asymetria w stosunku do ziemi oraz metoda nadawania i odbioru (napięciowa, prądowa, symetryczna, różnicowa, inne).

Mam wykupiony pełny pakiet!!! Monter kablówki zwala winę na soft
    karty, tłumaczę (..)"karta sprawdzona na innym kompie w innym bloku
    działa, wyszukuje wszystkie kanały" na co instalator wzrusza ramionami!!!!! Końcówki kabla zakładane przez instalatora.
    Pozdrawiam Marek
  • #9 1074007
    hasen1
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    Witam :sm9:

Wychodzę z założenia "Płacę i wymagam".

Jeśli masz wykupiony "pełny pakiet" i płacisz terminowo, to nie rozmawiaj z instalatorem tylko z jego kierownikiem.
    W kilku przypadkach "TVK - Multimedia" poleciłem znajomym, aby kazali "szpecom" z TVK pomiar sygnału.
    "Szpece" przyszli pomierzyli i "pokombinowali" coś na klatce schodowej i w piwnicy - sygnał :spoko:

Wykonaj kilka telefonów lub "wizyt" w TVK z hasłem j/w i myślę, że odniesie pozytywny skutek.

Pozdro 8-)
  • #10 1074030
    potekw
    Poziom 18  
    Rozumiem twoje rozgoryczenie, sam to przeżyłem kupując komputer dwa lata temu z kartą Life View Fly Video. Tylko, że w moim przypadku
    problem był z jej zainstalowaniem ( chodzi tylko w XP, a tuner FM odbiera różne cuda do dzisiaj).
    Pozostaje jeszcze sprawdzenie twojego kompa w miejscu gdzie karta działała i odwrotnie tamten komp z twoją kartą u ciebie.

pozdrawiam
  • #11 1076233
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    meggido napisał:
    witam
    kabel miedziany

definicja: wedle życzenia
    najprostsze i najstarsze medium transportowe. Przyjmuje różne formy konstrukcyjne jako: przewody miedziane w izolacji (linia telefoniczna), skrętka komputerowa (FTP, STP, UTP), linie kablowe (wieloparowe lub czwórkowe) oraz napowietrzne. Zasadniczy wpływ na maks. częstotliwość pracy łącza miedzianego mają: średnica przewodów, odległość między przewodami, rodzaj dielektryka, technologia skrętu przewodów, wzajemna symetria przewodów, jednorodność wykonania kabla, przyjęta asymetria w stosunku do ziemi oraz metoda nadawania i odbioru (napięciowa, prądowa, symetryczna, różnicowa, inne).

Mam wykupiony pełny pakiet!!! Monter kablówki zwala winę na soft
    karty, tłumaczę (..)"karta sprawdzona na innym kompie w innym bloku
    działa, wyszukuje wszystkie kanały" na co instalator wzrusza ramionami!!!!! Końcówki kabla zakładane przez instalatora.
    Pozdrawiam Marek

witam
    Pięknie opisałes definicje kabla, a nie potrafisz udowodnić im winy..???
    tak jak pisałem wyżej - jeżeli uzyskany odbiór na telewizorze jest zły, to nie ma wątpliwości co do tego, że winę ponosi operator kablowy.
    Nie pokazuj im obrazu na kompie, bo akurat tutaj to ich nie interesuje, (miałem przypadki, że karta np .: AVERMEDIA potrzebowała b. wysokiego poziomu sygnału, lub karty różnie zachowywały się na różnym oprogramowaniu)

podstaw najpierw telewizor

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy odbioru pełnego pakietu kanałów kablowych za pomocą karty telewizyjnej KWORD PHILIPS 7134, która w danym miejscu odbiera tylko część kanałów mimo poprawnego działania na innym komputerze i lokalizacji. Karta jest podłączona bezpośrednio do gniazda kablówki kablem koncentrycznym (określanym przez użytkownika jako "kabel miedziany"). Telewizor podłączony do tego samego gniazda również nie odbiera wszystkich kanałów, co wskazuje na problem z sygnałem kablowym, a nie z kartą. Kanały takie jak Polsat Sport, Viva, MTV nie są odbierane. Sugerowane jest sprawdzenie jakości sygnału na wyjściu kablówki za pomocą miernika sygnału, pomiaru przez operatora kablowego oraz ewentualne pominięcie gniazda końcowego w instalacji. Zalecane jest także porównanie odbioru na innym telewizorze, aby wykluczyć uszkodzenie sprzętu. Instalator nie potrafi pomóc, a użytkownik powinien zgłosić problem operatorowi kablowemu i domagać się pomiaru oraz poprawy sygnału, zwłaszcza jeśli opłaca pełny pakiet. Wskazano, że różne karty telewizyjne mogą mieć różne wymagania co do poziomu sygnału, a problem może leżeć po stronie operatora kablowego, nie oprogramowania karty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA