logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta telewizyjna nie wykrywa niektórych kanałów.

adam95102 31 Sie 2011 16:37 4881 18
REKLAMA
  • #1 9881911
    adam95102
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Tak jak w temacie, dokładnie nie sprawdzałem ile programów brakuje, ale nie ma tvp1,2,3, tvn, polsatu polsatu 2, karta telewizyjna to: Philips SAA7130
  • REKLAMA
  • #2 9881946
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    www.wróżka.pl

Jaki system?
    Jakie sterowniki?
    Jakie oprogramowanie? Próbowałeś na innym niż posiadasz?

Jeżeli są inne programy niż tych, których nie chciało Ci się sprawdzić to co tuner wykrywa?
  • REKLAMA
  • #3 9881957
    adam95102
    Poziom 17  
    Kasek21 napisał:
    www.wróżka.pl

Jaki system?
    Jakie sterowniki?
    Jakie oprogramowanie? Próbowałeś na innym niż posiadasz?

xp home sp3
    sterowniki od producenta,
    honestech TVR
    próbowałem inne oprogramowanie ale nie mogłem się w nim w ogóle polapać, nie znalazło ani jednego kanału

Tuner wykrywa tvn 24, mini mini, zig zap, viva, 4fun tv, tvn turbo, polsat sport,planete,eurosport, discovery, i kilka innych łącznie wykrywa 32 a gdy podłączam antene do telewizora widzi on 50

Dodano po 31 [minuty]:
    zaraz zapodam obrazek kanałów które są i których nie ma , mimo, że powinny

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

to co pomożecie?
  • REKLAMA
  • #4 9889918
    adam95102
    Poziom 17  
    spróbowałem podłączyć zwykłą antenę od telewizora zamiast kablówki i widzi te podstawowe programy, w strasznie kiepskiej jakośći , ale je wykrywa, a kablówka nie, dlaczego?
  • REKLAMA
  • #5 9893814
    adam95102
    Poziom 17  
    proszę! Pomóżcie!, w skrócie przypominam, zwykła antena widzi podstawowe programy tvp1,2,3, polsat, puls, a kablówka widzi wszystkie dodatkowe kanały a tych podstawowcyh nie,
  • #6 9899258
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    U mnie podobna karta Philips łapie wszystkie kanały kablówki programem FLY 2000 TV. Wszystkie TV i radiowe.
  • #7 9900960
    adam95102
    Poziom 17  
    benbog napisał:
    U mnie podobna karta Philips łapie wszystkie kanały kablówki programem FLY 2000 TV. Wszystkie TV i radiowe.
    program który mi podałeś nie łapie żadnego programu, chyba, że źle szukam ale wątpie
  • #8 9900984
    benbog
    Poziom 23  
    adam95102 napisał: "program który mi podałeś nie łapie żadnego programu, chyba, że źle szukam ale wątpie"

To oznacza, ze ja nie wiem, co mam i czego używam z powodzeniem od lat, również do nagrywania wybranych audycji lub filmów. Genialne podejście do mojej odpowiedzi: "wątpię", czyli podpowiadający nie ma racji!
  • #9 9901007
    adam95102
    Poziom 17  
    benbog napisał:
    adam95102 napisał: "program który mi podałeś nie łapie żadnego programu, chyba, że źle szukam ale wątpie"

To oznacza, ze ja nie wiem, co mam i czego używam z powodzeniem od lat, również do nagrywania wybranych audycji lub filmów. Genialne podejście do mojej odpowiedzi: "wątpię", czyli podpowiadający nie ma racji!

Napisałem, że wątpie w to, że źle szukam programów, sprawdziłem cały program i próbowałem różnych opcji, moja karta nie musi być identyczna jak twoja, która współpracuje z tym programem..
  • #10 9901075
    benbog
    Poziom 23  
    Z takim podejściem, to niczego nie osiągniesz. Jak można coś takiego napisać, że karta nie współpracuje, jeżeli w opisie programu jest:
    "Fly 2000 TV przeznaczony do tunerów TV PC, takich jak LifeView FlyVideo 2000/3000, zbudowany na Philips videodecoder układ saa713x i konstrukcji referencyjnej płyty LR138 z Animation Technologies (LifeView)."
  • #11 9901923
    adam95102
    Poziom 17  
    benbog napisał:
    Z takim podejściem, to niczego nie osiągniesz. Jak można coś takiego napisać, że karta nie współpracuje, jeżeli w opisie programu jest:
    "Fly 2000 TV przeznaczony do tunerów TV PC, takich jak LifeView FlyVideo 2000/3000, zbudowany na Philips videodecoder układ saa713x i konstrukcji referencyjnej płyty LR138 z Animation Technologies (LifeView)."

No dobra, udało mi sie skonfigurować, ale i tak nie widzi tych kanałów których mi brakuje.., w kilku programach próbowałem i to samo.., więc już mam dosyć czytania, że to kwestia oprogramowania.
    Jeżeli karta byłaby ewentualnie za słaba na takie programy, to dlaczego widzi je na antenie naziemnej , a na kablówce nie?
  • #12 9902641
    benbog
    Poziom 23  
    Załączam zrzut moich ustawień kanałów, może to pomoże.
    Częstotliwość stacji naziemnych, a kablówka, to całkiem inne zakresy.
    Mój syn ma kartę Philips SAA7130 i na FLY 2000 TV też odbiera wszystkie kanały kablówki, a ma inną, niż ja.
  • #13 9938120
    adam95102
    Poziom 17  
    benbog napisał:
    Załączam zrzut moich ustawień kanałów, może to pomoże.
    Częstotliwość stacji naziemnych, a kablówka, to całkiem inne zakresy.
    Mój syn ma kartę Philips SAA7130 i na FLY 2000 TV też odbiera wszystkie kanały kablówki, a ma inną, niż ja.
    próbowałem ustawić jak na zrzucie ale nie wykrywa tych kanałów, po za tym chyba nie w całej Polsce sie tak samo ustawia hmm (pewny nie jestem tego co teraz powiedziałem, ale wydaje mi się, że każda miejscowość i każda firma z telewizją kablową ma inne parametry)
  • #14 9938977
    benbog
    Poziom 23  
    Oczywiście, że częstotliwosci kanałów są różne dla operatorów. To tylko przykład, u mnie po wpisaniu ręcznym częstotliwości według wykazu operatora od razu był pozytywny efekt. Z zakresem radia tak samo, odbieram wszystkie, nadawane stacje.

Robiłem też próby z anteną indywidualną i bez problemu odbierałem stacje publiczne.
  • #15 10054883
    adam95102
    Poziom 17  
    Usunąłem obecne sterowniki i kombinowałem coś ze sterownikami z internetu, dużo prób przeszło zanim się udało, w rezultacie działały mi wszystkie programy, tylko pilot nie działał.. przeinstalowałem sterownik pilota i uruchomiłem ponownie komputer zgodnie z zaleceniem. Tutaj mnie po prostu krew zalała.., po restarcie znowu nie ma tych programów, próbowałem drugi raz kombinować jak poprzednio, ale nic to nie daje, nie pamiętam w którym konkretnie momencie mi wtedy się udało.., co mogę jeszcze zrobić?
  • #16 10056614
    adam95102
    Poziom 17  
    wiele czytam o tej karcie, widze, że problemy ma z nią każdy. Cóż tak jest jak człowiek sie nie zna i kupuje pierwszą lepszą. Macie jakieś pomysły?
  • #17 10058683
    benbog
    Poziom 23  
    adam95102 napisał:
    wiele czytam o tej karcie, widze, że problemy ma z nią każdy. Cóż tak jest jak człowiek sie nie zna i kupuje pierwszą lepszą. Macie jakieś pomysły?

Po pierwsze: nie każdy, czytaj moje posty wyżej, poza tym setki użytkowników nie narzekają.
    Po drugie: nie pierwsza lepsza, ale dobra.
    Po trzecie: mam pomysł, żebyś nie obrażał tych, którzy świadomie wybrali tę kartę i wiedzą, co z nią zrobić, żeby dobrze działała.
  • #18 10955077
    adam95102
    Poziom 17  
    benbog napisał:
    adam95102 napisał:

Po pierwsze: nie każdy, czytaj moje posty wyżej, poza tym setki użytkowników nie narzekają.
    Po drugie: nie pierwsza lepsza, ale dobra.
    Po trzecie: mam pomysł, żebyś nie obrażał tych, którzy świadomie wybrali tę kartę i wiedzą, co z nią zrobić, żeby dobrze działała.

Dawno mnie nie było na elektrodzie, ale odpisze Ci, bo denerwują mnie takie wypowiedzi.
    Wymienili mi te kartę i nowa widzi wszystkie kanały. Wniosek jest taki, że w tamtej musiało być coś nie tak. Próbowałem sie dowiedzieć jaka jest przyczyna, a Ty cały czas mi próbowałeś wmówić, że źle ją użytkuje.. . Musiałbym być jakimś kompletnie zielonym użytkownikiem, żebym nie wiedział jak sobie wyszukiwać kanały. Jak Ci mówię, że problem nie leży w tym co uważasz, to wciskasz mi teksty, że nie potrafię obsłużyć tego sprzętu. Kiedy ja ciągle stoję przy tym , że to nie tego wina, czujesz sie obrażony... . Także kolego, trochę zrozumienia i wiarygodności.., Jak mówię, że tuner nie odbiera kanału który usiłuje znaleźć, to nie mów mi, że źle szukam, skoro od początku postu dążyłem do pytania o to czy ta karta jest uszkodzona lub czy ten model po prostu pewnych kanałów nie może obsłużyć.
  • #19 10955229
    benbog
    Poziom 23  
    Odpowiem złośliwie tak, jak ty to robisz:
    Po co zawracasz nam głowę zepsutą kartą, zamiast ją od razu wymienić?

Forum jest po to, żeby pomagać. Jeżeli masz problem i dopytujesz, co zrobić, to zgodnie ze swoją wiedzą, forumowicze (w tym również ja) dzielą się swoim doświadczeniem. Można tylko przypuszczać, jakie są przyczyny niewłaściwego działania karty, bo żaden z forumowiczów nie ma przecież możliwości osobistego zbadania tej karty. Ty odrzucasz podpowiedzi i uogólniasz, że wszyscy mają problem, co jest oczywistą nieprawdą, czyli wprowadzasz element agresji. Teraz, gdy już wreszcie odkryłeś, co jest przyczyną twoich problemów, złośliwie podsumowujesz wątek. Poszukaj sobie, czy i gdzie ktoś złośliwie ciebie potraktował? A jeżeli chcesz pokazać, gdzie masz forumowiczów, to może zrezygnuj z tego forum...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą telewizyjną Philips SAA7130, która nie wykrywa niektórych podstawowych kanałów, takich jak TVP1, TVP2, TVP3, TVN i Polsat, mimo że inne kanały są dostępne. Po podłączeniu zwykłej anteny, karta odbiera te kanały, ale w słabej jakości. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w ustawieniach częstotliwości kanałów, które różnią się w zależności od operatora kablowego. Wskazują również na możliwość, że karta może być uszkodzona lub niekompatybilna z niektórymi programami. Po wymianie karty na nową, problem został rozwiązany, co sugeruje, że pierwotna karta mogła być wadliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA