logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z kartą TV opartą na układzie Philips 7130

rombig 27 Maj 2007 08:09 2325 9
REKLAMA
  • #1 3924826
    rombig
    Poziom 11  
    Witam
    Piszę bo od dwóch tygodni szukam i nie mogę znaleźć nic pomocnego, a mianowicie: kupiłem kartę tv opartą na układzie "Philips 7130" wsadziłem ją do kompa, zainstalowałem dołączone stery (w menadżerze urządzeń widać jako zainstalowaną i poprawnie działającą), następnie program VinDVR3, podłączyłem kablówkę i nic po przeszukaniu pasma nie wykryto żadnego programu. Czy ktoś się orientuje w czym może być problem?
  • REKLAMA
  • #2 3924862
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Podłącz magnetowid, odbiornik satelitarny albo chociaż aparat cyfrowy do wejścia composit (chinch) i sprawdź na AV czy jest obraz; jak nie, to karta uszkodzona na cacy, jak tak, to możliwe, że tylko tuner rozstrojony.
    Podłącz zwykłą antenę pokojową na próbę.
    W sterownikach powinien być też wybór sposobu odbierania pasma (nie pamiętam, jak się to zwało) czyli Antenna i Cable. Zazwyczaj trzeba szukać przez Antenna mimo, że podłącza się kablówkę :)
  • #3 3927913
    rombig
    Poziom 11  
    Witam
    Podłączyłem po cinchach i sygnał jest, nadal jednak nie wychwytuje sygnału TV.
  • REKLAMA
  • #4 3928242
    Dydzio
    Poziom 30  
    Czyli sama karta jest dobra.
    Teraz powiedz, czy próbowałeś kombinować z tym źródłem sygnału (Cable/Antenna)
    Podłącz też zwykłą antenę pokojową i spróbuj złapać coś z TVP...
  • REKLAMA
  • #5 3928785
    rombig
    Poziom 11  
    Witam
    Próbowałem wszystkie kombinacje jakie są w ustawieniach, sprawdzałem kilka dostępnych programów vinDVR, Chris TV, WinFast i nic ściągnąłem też różne dostępne do tej karty stery i nic. Czy to możliwe, że sam tuner na karcie jest uszkodzony?
  • #6 3929041
    Dydzio
    Poziom 30  
    Nie tyle uszkodzony co roztrojony - sam tak kiedyś zrobiłem stwierdzając, że nie podoba mi się jakość odbieranego sygnału :)
    Jeśli masz cierpliwość, to musisz rozbebeszyć komputer, w sloty wsadzić tylko grafikę i tą kartę TV (reszta nie będzie potrzebna), położyć to na stole (izolując od blatu na przykład książką) i uruchomić.
    Następnie odpalacz jakiś program, najlepiej po prostu ten ze sterownika, ustawiasz jakiś na kanał, na którym powinno coś być (nie wiem, czy to ogólnokrajowe, ale u mnie na kanale 7 nadaje TVP1) - teoretycznie możesz wykorzystać kablówkę.
    Teraz bierzesz mały śrubokręcik (powinien być plastikowy) i kręcisz trymerkami (w metalowej skrzynce na karcie masz otworki a pod nimi śrubki - to jest to) aż coś znajdziesz.

Jak cierpliwości Ci brak, to oddajesz do serwisu RTV i tam powinni Ci to zrobić, choć nie wiem, czy koszt nie przewyższy wartości karty...
  • #7 3929416
    rombig
    Poziom 11  
    Dzięki bardzo za instrukcję, ale przed kręceniem spróbuję ją wymienić zobaczymy co na to sprzedawca z allegro.
  • REKLAMA
  • #8 3931630
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    w kartach tv stosuje się rózne tunery. w sterownkach czasami też to się ustawia. poszukaj innych sterów w necie.
    pozdrawiam.
  • #9 3931692
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    :arrow: Dydzio
    Troche szalony pomysl pozatym kanaly mozna dowolnie zmieniac tak wiec na 7 nie musisz miec tvp.

:arrow: Topic
    A przegladales cale dostepne opcje w programach ktore sa dolaczone do tunera? Masz zaznaczone w nim zrodlo wideo TV (nie s-video) Antene, standard wideo Pal-DK albo BG i Polska w kraj?
    Ta karta jest nowa?
  • #10 3940131
    rombig
    Poziom 11  
    Tak karta jest nowa, próbowałem chyba wszystkie możliwe konfiguracje ustawień i nic:(

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty TV opartej na układzie Philips 7130, która po instalacji sterowników i podłączeniu kablówki nie wykrywa żadnych programów podczas skanowania pasma w programie VinDVR3. Sprawdzenie sygnału przez wejście composite (cinch) potwierdziło działanie karty, co wskazuje na prawidłową pracę sprzętu, jednak tuner może być rozstrojony. Zalecane jest sprawdzenie ustawień źródła sygnału (Antenna/Cable) oraz próba odbioru sygnału z anteny pokojowej. Możliwe jest ręczne dostrojenie tunera za pomocą trymerów na karcie, co wymaga otwarcia obudowy i precyzyjnej regulacji. Próbowano różnych sterowników i programów (VinDVR, Chris TV, WinFast) bez skutku. Wskazano również, że w sterownikach powinny być opcje wyboru standardu wideo (PAL-DK, BG) i kraju (Polska). W przypadku braku efektu sugerowano wymianę karty lub serwis RTV, choć koszty mogą przewyższyć wartość urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA