logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PLC (FBD) - sekwencyjne sterowanie lampkami za pomocą S1 i czasówek

Boshi 12 Sty 2012 00:02 2344 6
  • #1 10384495
    Boshi
    Poziom 12  
    Chcę wykonać coś takiego, że

włączam S1 załącza się pierwsza lampka po 5 sekundach gaśnie i zapala sie automatycznie 2 lampka, ta znów gaśnie po chwili i zapala się kolejna lampka i dopiero jak 4 lampka zgaśnie to cykl się powtarza od pierwszej lampki/.
    A drugi problem, to jak zrobić by po włączeniu S1 nie włączały się wszystkie na raz? tylko ta pierwsza i potem kolejne leciały by czasowo?

wiem że czasówki czy impulsatory w to trzeba włożyć, ale nie mam pojęcia jak to zestawić wszystko ze sobą. Ma być jeden przycisk. ( przycisk pod przerzutnik RS jest podpięty by było podtrzymanie.
  • #2 10384695
    mobydex
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam Nie wiem ile chcesz w to włożyć ale najbardziej ambitnie można to zrobić na logo lub innym prostym sterowniku z wyświetlaczem. Daje to możliwość sterowania czasami. Następnie masz dostępne na rynku przekaźniki czasowe o różnych wejściach, zasilanie dostaną razem ale dopiero po spełnieniu warunków puszczą sygnał dalej. Pozdrowienia
  • #4 10385402
    Boshi
    Poziom 12  
    Tak na logo to robie ;p tylk nie wiem jak program zrobić. Tylko skoro mówicie że już było to zaraz poszukam.
  • #5 10386930
    mobydex
    Poziom 16  
    Witam Po pierwsze zasady: znajomość elektroniki, bramek, przerzutników chcesz gotowy program ok tylko co z tego będziesz wiedział? Wiedz że logo i inne takie nie różnią się od siebie zasadą działania, w zasadzie pisujesz to samo tylko że w różny sposób i w innych programach, sam wpisywałem ręcznie na samym logu cały program (prosty) i wiem że najpierw rozrysuj go sobie na kartce papieru, napisz algorytm pracy i dostosuj potrzebne elementy. Zrozum zasadę pracy bramek, przerzutników itp a zobaczysz ile radości przyniesie pierwszy poprawnie napisany program. pozdrowienia
  • #6 10389378
    Boshi
    Poziom 12  
    Dzieki, tzn rozumiem pracę bramek, przerzutnika RS np, czasówek itd, ale nie umiałem sklekocić tego w jedną całość by wszystko działało, znalazłem gotowy program na forum tutaj i po prostu analizowałem go na jakiej zasadzie działa, teraz staram się zrobić sygnalizację świetlną.
  • #7 10397334
    mobydex
    Poziom 16  
    Witam Cały problem jest w zrozumieniu, po uzyskaniu jakieś praktyki w programowaniu będzie wydawać się proste. Pisze kolega że nie może sklecić razem tego wszystkiego i właśnie o to chodzi znawcy tematu programowania wiedzą że układy po pewnym czasie "układaj" się w głowie. Do tego czasu próbować, próbować i jeszcze raz próbować, to jedyna rada jeżeli chodzi o ten problem, zwłaszcza że kolega pisze że rozróżnia elementy. Pozdrowienia i wytrwałości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do sekwencyjnego sterowania lampkami za pomocą przycisku S1 oraz czasówek. Po włączeniu S1 ma zapalić się pierwsza lampka, która po 5 sekundach gaśnie, a następnie zapala się druga lampka, i tak dalej, aż do czwartej lampki, po czym cykl się powtarza. Użytkownik chce uniknąć jednoczesnego włączenia wszystkich lampek. W odpowiedziach zasugerowano użycie sterownika LOGO oraz przekaźników czasowych, a także podkreślono znaczenie zrozumienia zasad działania bramek i przerzutników w programowaniu. Wskazano na konieczność praktyki w programowaniu, aby zrozumieć, jak łączyć różne elementy w działający program.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA