logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 i windows xp menu wyboru systemu - edycja z poziomu win7

Lukaaas 12 Sty 2012 14:41 7230 6
REKLAMA
  • #1 10386089
    Lukaaas
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Od dłuższego czasu posiadam 2 systemy operacyjne, win 7 i xp, wszystko było dobrze, do czasu kiedy to windows xp nie padł.. zainstalowałem nowego xp na dysku E (Wcześniej systemy miałem tak : C xp , D 7, E Ubuntu) Dysk C zostawiłem, ponieważ chciałem zostawić "na jutro" przeniesienie plików przed formatem tej partycji.. Po instalacji xp, zniknęło menu wyboru systemów, był tylko nowy xp. Poradziłem sobie z tym uruchamiając z płytki instalacyjnej 7 konsolę cmp i wpisaniu paru odpowiednich komend. Ale teraz mam stare menu wyboru

"wcześniejsza wejsja systemu windows" - czyli xp który padł, ( C )
    "windows 7" - ( D )
    "Ububtu"- czyli aktualnie znajduje się tam "nowy xp" ( E )

Jak wiadomo w 7 nie mam pliku boot.ini i nie da się tak ładnie edytować wszystkiego, gdy wchodzę w uruchamianie przez mój komputer, mam widoczne stare menu, i mogę wybrać tylko czas oczekiwania i system ktory startuje domyślnie (standard) przez "msconfig" widać tylko win 7..

Chciałbym mieć wybór między xp a 7
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10386166
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    Czyli obecnie co nie masz wyboru innego systemu niz Windows 7 ?
    Wczesnej jak miałeś Linuxa to podejrzewam że miałeś GRUB'a ?
    Lukaaas napisał:
    Poradziłem sobie z tym uruchamiając z płytki instalacyjnej 7 konsolę cmp i wpisaniu paru odpowiednich komend. Ale teraz mam stare menu wyboru

Dokładnie co wpisałeś ?
    bootrec /fixmgr
    bootrec /fixboot
    bootrec /scanos ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 10386593
    Lukaaas
    Poziom 9  
    Cytat:
    bootrec /fixmgr
    bootrec /fixboot

to wpisałem.

No teraz nie mam wyboru, bo na Linuxie jest juz nowy xp zainstalowany, a stary xp ma już wykasowany folder "Windows" bo miejsce było mi potrzebne.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 12092617
    Lukaaas
    Poziom 9  
    płytka instalacyjna win7 i odzyskiwanie systemu pomogło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada dwa systemy operacyjne: Windows 7 i Windows XP. Po reinstalacji Windows XP na dysku E, zniknęło menu wyboru systemów, a użytkownik mógł uruchomić tylko nową wersję XP. Po użyciu konsoli naprawczej Windows 7, pojawiło się stare menu, które zawierało nieaktualny wpis XP oraz Windows 7. Użytkownik chciał przywrócić możliwość wyboru między XP a 7. Otrzymał porady dotyczące użycia narzędzi takich jak EasyBCD oraz komend bootrec do naprawy MBR i konfiguracji wyboru systemu. Ostatecznie, odzyskiwanie systemu z płyty instalacyjnej Windows 7 pomogło w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA