logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dwóch dysków IDE – różnice między żółtym a białym gniazdem na płycie

shake 19 Gru 2004 09:31 1329 7
REKLAMA
  • #1 1071612
    shake
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Nie wiem jak włożyć kable IDE mam dwa dyski Jedno gniazdo jest żółte a drugie białe czy jest różnica jak włoże kable ??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1072023
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Na nowszym[większym,szybszym] dysku zainstaluj system i podłącz go do końca kabla.I teraz albo 2dysk do srodka wstążki-lub do drugiego kabla na końcu[np cdrom lub dvd podłącz w srodku 2 wstęgi.Aha jeszcze pierwszy kanał ide jest najbliżej kontrolera dyskietek i własnie do niego podepnij dysk z systemem.
  • REKLAMA
  • #5 1072174
    shake
    Poziom 18  
    a jak podłącze inaczej to sie nie odpali system?? bo mi sie nie odpala i głośniczek systemowy wydaje puknięcia

Dodano po 6 [minuty]:

IDE 1 jest białe
    IDE 2 jest żółte
  • #6 1072205
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    A jak odlaczysz w ogole dyski to tez sie nie uruchamia?

Podlacz tylko jedna tasme do IDE1 i do niej jeden dysk, ten na ktorym masz system i ustaw w nim zworke na master i zobacz czy sie uruchomi.
  • REKLAMA
  • #7 1072235
    shake
    Poziom 18  
    A jak wyglądaja te zworki??
  • #8 1072253
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    To biale na zdjeciu to wlasnie zworka, na dysku jest napisane jak je ustawic, zazwyczaj jest tylko jedna i to wlasnie ja masz ustawic na master, chociaz jak podlaczysz tylko jeden dysk to i tak powinno dzialac, wiec mozesz sprawdzic bez przelaczania.
    Podłączenie dwóch dysków IDE – różnice między żółtym a białym gniazdem na płycie

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie głównej występują dwa gniazda IDE oznaczone kolorami: białe (IDE1) i żółte (IDE2). Żółte gniazdo jest zwykle szybsze i nowsze, ale oba działają poprawnie z dyskami IDE. Zaleca się podłączenie dysku systemowego do pierwszego kanału IDE (białego gniazda), najlepiej na końcu taśmy IDE, z ustawioną zworką na tryb master. Drugi dysk można podłączyć do środka taśmy lub do drugiego kabla IDE (żółte gniazdo). Problemy z uruchomieniem systemu mogą wynikać z nieprawidłowego ustawienia zworek (master/slave) na dyskach lub błędnego podłączenia kabli. W przypadku problemów z uruchomieniem systemu warto podłączyć tylko jeden dysk na białym gnieździe z poprawnie ustawioną zworką master i sprawdzić działanie. Zworki na dyskach są fizycznymi przełącznikami, które określają rolę dysku na magistrali IDE.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA