Witam serdecznie
na wstępie dokładnie oczytałem ten temat:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2693682.html
po czym wyżej wymieniony a wszystko dlatego że miałem na warsztacie do naprawy Eltrona 100.
Sprzęt uszkodzony, na wyjściu stałe napięcie. Klientowi uszkodziło głośniki. Objaw usterki spalone bezpieczniki: B2 w gałęzi +40v oraz B3 w -40v oraz wskaźnik wysterowania na maxa! Poprawnie powinien być na min a w czasie załączania lekko drgnąć po czym zaniknąć o czym świadczy że nie ma napięcia stałego na wyjściu. Najczęściej do uszkodzenia wzmacniacza dochodzi w bloku TW-1 gdzie uszkadzaj się tranzystory. Postaram się pokrótce opisać co należy zrobić aby namierzyć usterkę, a nie latać z pomiarami jak w w/w postach. Jest pewna kolejność której trzymając się osiągniemy cel. W moim przypadku główne tranzystory T1,T2,T3, T4 przymocowane do radiatorów nie uległy uszkodzeniu i można je odłączyć do wykonania porwanych pomiarów wręcz bym nawet powiedział że jest to wskazane wystarczy odlutować połączenia 10, 8,7 oraz 5,3,2.. proszę tez pamiętać ze nie zawsze dobrze mierzony tranzystor oznacza poprawne jego działanie!
Po pierwsze jak wiemy sygnał podawany jest na wejście 15 i i tu bym proponował pierwsze pomiary w moim przypadku T101 był uszkodzony co powodowało ze miałem ok 45v na bazie logiczne ze tak nie może być prawidłowo powinno być 0v, natomiast kolektor to napięcie zasilania +40v (+45,5v), zaś to ważne emiter -0,62v. jak miałem uszkodzony T101 to było 36,8v a reszta układu źle pracowała co dawało stałe na wyjściu... ponadto uszkodzenie t101 spowodowało że T105 przebiło miedzy EC. Na bazie w biegu jałowym powinno być 45v zaś na kolektorze ok 1,2v gdy wzmacniacz poprawnie działa zmienia się od 1 do 3v. Gdy sprawdzimy T101 należy sprawdzić T102 powinno być C +40V(46v), E -0,62V, B 0v!; jeśli tak nie jest bierzemy pod uwagę T105 lub T106 w przypadku ujemnego wyjścia na wyjściu. Po tych operacjach powinniśmy uzyskać na diodzie D101 ok 2V a na D102 -2V jeśli tak nie masz szukaj do skutku w blokach T105/T5/T102/T01/T106.
Warto zwrócić uwagę na pewne elementy tj C104 100uf/16v gdy pojawi się napięcie na wyjściu ten element się uszkadza i należy go wymienić; przegrzewa się też R114 oraz R118 mimo poprawnych pomiarów wymienić gdy już mamy wyeliminowany uszkodzony element. To tak na wstępie tyle więcej szczegółów indywidualnie pozdrawiam