logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unost-70 - brak dźwięku po naciśnięciu klawiszy, transformator buczy

Fafkens 13 Sty 2012 19:10 3051 6
REKLAMA
  • #1 10392126
    Fafkens
    Poziom 9  
    Witam !

Stałem się posiadaczem jakiegoś syntezatora ZSRR. Nie mam pojęcia co to, ponieważ nie umiem odczytać nazwy (wrzucę jutro zdjęcia).

Po włączeniu transformator buczy, jednak po naciśnięciu na klawisz nic się nie dzieje, styki wyczyszczone. Nic nie wygląda na przepalone.

Pozdrawiam!\

Edit//
    Już wiem, jest to unost-70.
    Unost-70 - brak dźwięku po naciśnięciu klawiszy, transformator buczy dla jasności obrazek

Znalazłem schemat i instrukcję obsługi.

http://www.ruskeys.net/pasp/unost70/unost70.zip
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10393291
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10393374
    Fafkens
    Poziom 9  
    Pisząc syntezator ogólnie nie wiedziałem co to jest ale patrząc inaczej to to ma 12 generatorów i delikatne LFO więc pod syntezator można podciągnąć .

Gdy sprawdzałem miernikiem wyniki były dziwne dlatego sprawdziłem miernik i się okazało że do wyrzucenia :D narazie nie mam jak sprawdzić .

ma 1 głośnik nie sprawdzłem czy sprawny ponieważ podłączam pod zewnętrzne , gniazdo typu Jack aczkolwiek wygląda mi na to że wyłącza głośnik wewnętrzny .
  • REKLAMA
  • #4 10393418
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11708594
    Fafkens
    Poziom 9  
    Witam :D Powracam po rocznej przerwie :D Nabyłem miernik :D

I tak :

1.zauważyłem że jeden tranzystor ma ułamane 2 nóżki ... wiem o nim tyle : СИ3.365.017 ТУ , B3P Л217A , ze schematu wynika ze jest to PNP.

2.Nie mam pojęcia od czego zacząć sprawdzanie napięć :D

Pozdrawiam ! :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11708714
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Fafkens napisał:
    1.zauważyłem że jeden tranzystor ma ułamane 2 nóżki ... wiem o nim tyle : СИ3.365.017 ТУ , B3P Л217A , ze schematu wynika ze jest to PNP.

Nie Л217A (Ł217A) a П217A (P217A) - PNP 60V, 7,5A.
  • #7 11708963
    Fafkens
    Poziom 9  
    jdubowski napisał:
    Nie Л217A (Ł217A) a П217A (P217A) - PNP 60V, 7,5A.

Źle przepisałem.
    Dziękuje jdubowski :)

A teraz jeszcze jedna sprawa :D :
    Unost-70 - brak dźwięku po naciśnięciu klawiszy, transformator buczy

Postanowiłem pozbyć się głośnika i mieć samo gniazdo jack.
    Czy jeśli po prostu usunę głośnik , rezystor(zaznaczony na żółto), gniazdo i podepnę pod kable zaznaczone na czerwono i niebiesko gniazdo jack mono to będzie działać ?

Co dokładnie mam sprawdzić na zasilaczu ?
    Unost-70 - brak dźwięku po naciśnięciu klawiszy, transformator buczy Unost-70 - brak dźwięku po naciśnięciu klawiszy, transformator buczy

Pozdrawiam :) Z góry dziękuje :P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył syntezator ZSRR Unost-70, który po włączeniu wydaje dźwięk transformatora, ale nie reaguje na naciśnięcie klawiszy. Po sprawdzeniu styków i braku widocznych uszkodzeń, użytkownik zauważył, że jeden z tranzystorów ma ułamane nóżki. W dyskusji poruszono kwestie związane z pomiarem napięć zasilacza oraz sprawdzeniem głośników wewnętrznych i zewnętrznych. Użytkownik planuje usunięcie głośnika wewnętrznego i podłączenie gniazda jack, a także poszukuje wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA