logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI P67-C45 - Komputer nie uruchamia się, resetuje się co kilka sekund

tensaii 13 Sty 2012 19:55 1019 6
REKLAMA
  • #1 10392380
    tensaii
    Poziom 9  
    Witam, dzisiaj przyszły mi zamówione podzespoły, tzn:
    -płyta msi p67-c45
    -intel core i5 2500k
    -gigabyte hd 6950 oc 1gb
    -ocz modxstream pro 600w
    -goodram 1600mhz ddr3 cl9

Po złożeniu i zastartowaniu komputer czeka jakieś 5 sekund, zanim się włączy, po tych 5 sekundach wszystkie wiatraczki śmigają, diody świecą (żadnego bipnięcia od buzzera) i tak sobie to wszystko świeci i śmiga, żeby za 4 sekundy się zresetować i tak w kółko.

Myślałem, że to może przez pamięć, dlatego wyjąłem, włączyłem (znowu 5 sekund czekania), 3 bipnięcia buzzera, że nie ma włożonej pamięci operacyjnej i za 4 sekundy reset i znowu tak w kółko.

O co mu chodzi?

Narazie nie mam monitora.
  • REKLAMA
  • #2 10392615
    bodziom257
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Czy zasilanie właściwie podłączone? Dodatkowe do karty graficznej również?
  • REKLAMA
  • #3 10392723
    tensaii
    Poziom 9  
    Oczywiście
  • REKLAMA
  • #4 10392762
    bodziom257
    Poziom 21  
    Spróbuj podłączyć go do jakiegoś monitora. Może na ekranie wyświetla się jakiś ważny komunikat który pomoże rozwiązać problem.
  • #5 10396243
    tensaii
    Poziom 9  
    Podłączyłem monitor, niestety żadnego obrazu, komputer dalej się resetuje co kilka sekund, spróbuję jeszcze raz cpu wsadzić
  • #6 10396289
    bodziom257
    Poziom 21  
    Jak będziesz wyciągał procesor to sprawdź przy okazji czy jakieś piny w gnieździe procesora na płycie głównej nie są uszkodzone. Czy wszystkie są ułożone idealnie w liniach prostych.
  • REKLAMA
  • #7 10396895
    tensaii
    Poziom 9  
    Z procesorem wszystko jest cacy, poza tym płyta główna powinna zadzwonić 5 razy sygnalizując problemy z procesorem.
    Z kościami pamięci ram (1600mhz taktowanie) była karteczka z informacją, że deklarowana częstotliwość będzie, jak się coś tam w biosie ustawi.
    Poza tym gdzieś na jakimś forum ktoś miał taki sam problem z taką samą płytą główną i wymiana pamięci na 1333mhz pomogła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowo złożonym komputerem na płycie głównej MSI P67-C45, który nie uruchamia się prawidłowo i resetuje co kilka sekund. Po złożeniu systemu, komputer uruchamia się na 5 sekund, po czym resetuje się bez wydawania dźwięków z buzzera. Użytkownik podejrzewa pamięć RAM, jednak po jej wyjęciu otrzymuje sygnał o braku pamięci. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie podłączenia zasilania, w tym dodatkowego zasilania do karty graficznej, oraz podłączenie monitora, aby sprawdzić, czy na ekranie pojawiają się komunikaty diagnostyczne. Użytkownik podłączył monitor, ale nie uzyskał obrazu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia pinów w gnieździe procesora oraz na problem z pamięcią RAM, gdzie wymiana na kości 1333MHz mogłaby pomóc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA