logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer MSI B75MA-P45 nie uruchamia się po zmianie ustawień pamięci RAM

-dudus- 06 Paź 2013 19:58 1611 11
REKLAMA
  • #1 12816110
    -dudus-
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam
    Konfiguracja
    Zasilacz FSP350-60HHN
    Płyta główna MSI B75MA-P45
    Pamięć goodram 1333CL9 4GB
    Procesor Pentium G2020
    Grafika zintegrowana w procesorze Intel HD

Opis będzie dość długi i szczegółowy.
    Komputer działał poprawnie ponad rok. Wczoraj bawiłem się trochę ustawieniami pamięci, obniżyłem CL z 9 na 7. Po tym zabiegu komputer już nie wstał. Clar CEMOS nic nie daje nawet nie wchodzi do biosu. Po wyjęciu pamięci trzy długie piknięcia, pomyślałem może pamięć padła więc przełożyłem do drugiego komputera i zadziałała, więc to nie pamięć, dla pewności pamięć z tamtego komputera wsadziłem do mojego i żadnej poprawy. Sprawdziłem napięcia na zasilaczu 11,95V 5,09V 3,34V pokazał miernik. No to czas sprawdzić procesor z komputera drugiego Celeron G530 wsadziłem do mojej płyty i żadnej zmiany wręcz na gorsze bo teraz ten drugi komputer po tym jak wrócił do niego procesor G530 też nie wstaje, te same objawy.

Jakieś sugestie bo mi wychodzi na to, że MSI B75MA-P45 szlag trafił i wykończyła dwa procesory.
  • REKLAMA
  • #2 12816233
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Na początek wykonaj na obu komputerach reset Biosu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 12816295
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    sosarek napisał:
    Na początek wykonaj na obu komputerach reset Biosu.

-dudus- napisał:
    Clar CEMOS nic nie daje nawet nie wchodzi do biosu.

Przyjrzyj się sekcji zasilania płyty głównej czy nie ma spuchniętych kondensatorów.
    Komputer MSI B75MA-P45 nie uruchamia się po zmianie ustawień pamięci RAM
  • REKLAMA
  • #4 12816316
    -dudus-
    Poziom 21  
    Na obu był przeprowadzany reset biosu, po resecie wentylator na procesorze startuje na 1sekunde potem się wyłącza i ponownie uruchamia i działa przez 1minute potem znowu się wyłącza wszystko i po pięciu sekundach uruchamia na 10sekund i znów wyłącza na 5 sekund i uruchamia na 10 sekund i tak w kółko.

Dodano po 1 [minuty]:

RADU23 napisał:
    Przyjrzyj się sekcji zasilania płyty głównej czy nie ma spuchniętych kondensatorów.

Wszystkie kondensatory polimerowe.
  • #5 12816999
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    -dudus- napisał:

RADU23 napisał:

Wszystkie kondensatory polimerowe.

Jakie to mniejsza sprawa ale czy nie są spuchnięte? O to było pytanie.
  • #6 12817041
    -dudus-
    Poziom 21  
    Wszystkie kondensatory wyglądają jak funkiel nówka żadnych spuchnięć itd.
  • REKLAMA
  • #7 12817046
    Januszf777
    Poziom 27  
    A sprawdzałeś w zasilaczu?
  • #8 12817055
    -dudus-
    Poziom 21  
    Jutro sprawdzę i dam znać.
  • #9 12817084
    Mibars
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dwie rzeczy:
    Wyjmij wszystko, poza procesorem - Płyta powinna jakoś żałośnie piszczeć sygnalizując brak pamięci. Jeśli tego nie robi, to w niej upatrywałbym źródła problemów.

Druga sprawa, to ja miałem (dwa razy!) przypadek zasilacza, który był skrajnie niestabilny - Multimetr ładnie uśredniał w górę i pokazywał właściwie normalne napięcia, podpiąłem do oscyloskopu, a tam sieczka, coś na kształt piły, ale każdy "ząb" inny. Objaw to ciągłe kaszanienie się pamięci CMOS, ale clear CMOS i ponowne ustawienie parametrów pomagało na kilka godzin do kilku dni.
  • REKLAMA
  • #10 12817090
    Januszf777
    Poziom 27  
    Kolego
    Mibars napisał:
    Multimetr ładnie uśredniał w górę i pokazywał właściwie normalne napięcia, podpiąłem do oscyloskopu, a tam sieczka

Nie każdy ma taką możliwość!
  • #11 12817105
    Mibars
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Oczywiście. W temacie padło, że napięcia zostały zmierzone multimetrem, a ja podałem swój przykład jako dowód, że może to być bardzo mylny odczyt. W skrócie: To, że multimetr pokazuje dobre napięcia jedynie zmniejsza szansę, ze zasilacz jest zły, nie daje jednak gwarancji, że tak jest. Sam się długo męczyłem z problemem błędnie wykluczając zasilacz po pomiarach multimetrem.
  • #12 12822216
    -dudus-
    Poziom 21  
    Kondensatory w zasilaczu też wyglądają na nie uszkodzone. Zresztą mało to istotne w tej chwili bo komputer udało się uruchomić po podpięciu zewnętrznej karty graficznej. Tylko tak trochę dziwnie to wyglądało, najpierw pokazywał się czarny ekran z jakimiś informacjami o komputerze i do biosu nie można było wejść ani uruchomić systemu. Dopiero po Clar CEMOS. Teraz jeszcze będę walczył z tym drugim komputerem.
    W drugim komputerze przestał sobie działać jeden slot pamięci ot taki ma kaprys :cry: zobaczę jeszcze czy może bios nowy coś zmieni.

Niestety nowy bios nic nie zmienił.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem MSI B75MA-P45, który przestał się uruchamiać po zmianie ustawień pamięci RAM, obniżając CL z 9 na 7. Po tej zmianie komputer nie włącza się, a reset BIOS-u nie przynosi efektów. Użytkownik sprawdził pamięć RAM, która działa w innym komputerze, oraz napięcia zasilacza, które wydają się w normie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej oraz zasilaczu, a także testowanie systemu bez pamięci RAM, co powinno wywołać sygnał dźwiękowy. Ostatecznie komputer udało się uruchomić po podłączeniu zewnętrznej karty graficznej, jednak pojawiły się problemy z dostępem do BIOS-u i czarnym ekranem. Użytkownik planuje dalsze testy, w tym aktualizację BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA