logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C# 2010 - baza danych. .NET 4.0, Visual Studio 2010 i .NET 2.0.

SACZI 15 Sty 2012 08:47 3605 6
REKLAMA
  • #1 10399011
    SACZI
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Potrzebuję napisać prosty program, aczkolwiek dość objętościowo duży - przerzucenie kilku branżowych norm do programu z możłiwośćią dokładania innych i ich aktualizowania.
    Zdecydowałem się na Visual Studio 2010 i język C#.
    Będę potrzebował 1 albo 2 tabele bazodanowe i pytanie: z jakiej najlepiej bazy skorzystać?
    O serwerze nie ma mowy, bo program z założenia ma być przenośny.
    Naturalnym wydaje mi się tutaj acces albo wręcz excel.
    Myślę również o SQLite, ale bardziej w kontekście zapoznania się z tą bazą.
    Co proponujecie?

Pytanie drugie, piszę w Visual Studio 2010 i .NET 4.0. Czy istnieje możliwość skompilowania programu, aby działał na NET 2.0?
    Czy VS kompiluje pod x86-64?
  • REKLAMA
  • #2 10399060
    rad231276
    Poziom 12  
    Sądzę że do takich prostych zastosowań nie ma potrzeby stosować jakiś baz danych - execel i word - wystarczy, parę makr zrobić, a pliki z normami można dowiązać, tak że w miarę nieźle to chodzi. U mnie w firmie tak są trzymane dokumentacje projektowe i jak na razie nic się nie sypie a jest już parę tysięcy dokumentów. Ograniczenie jest tylko takie że brak jest pełnego wielodostępu (edytować może tylko jedna osoba - pozostałe mogą przeglądać).
  • REKLAMA
  • #3 10399353
    SACZI
    Poziom 16  
    Pewnie, że można i sam nawet pisałem takie programiki w VBA/Excel, ale akurat mam ochotę z C# się zapoznać bliżej.
    Pytanie pozostaje jak wyżej ;)
  • Pomocny post
    #4 10399373
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Excel nie "wydaje się naturalny" jako źródło danych przy wielodostępie. Już prędzej MS Access. Oprócz SQLite o którym wspomniałeś (do obsługi polecam GUI SQLite Studio) warto przyjrzeć się też kompaktowej edycji SQL Servera. Ta ostatnia jest dostarczana z pakietem Visual Studio, który dodatkowo wspiera jego obsługę w designerze. Co więcej, nawet w wersji Express, można zaprojektować w nim bazę i nią zarządzać z poziomu Visual Studio. Pewnym minusem jest to, że do działania wymaga aż 7 bibliotek (SQLite - dwóch), niemniej dobrze się sprawdzą w przypadku wielodostępu. Pamiętaj że taka baza to zwykły plik - chcąc się do niej dostać przez sieć, potrzeba go całego pobrać, więc w przypadku bardzo dużego rozmiaru to bywa coraz mniej wydajne.

Cytat:
    Pytanie drugie, piszę w Visual Studio 2010 i .NET 4.0. Czy istnieje możliwość skompilowania programu, aby działał na NET 2.0?
    Jeżeli zainstalujesz również frameworka .NET 2.0 i wybierzesz kompilację projektu do tej wersji - to tak.

Cytat:
    Czy VS kompiluje pod x86-64?
    Tak, jednak uruchomienie tej opcji w VS wersji Express wymaga to trochę dodatkowych zadań. Musisz poszukać na google co trzeba zrobić aby to uruchomić.
  • REKLAMA
  • #5 10401137
    Defice
    Poziom 25  
    Ocena: 15
    Ja użyłem Microsoft SQL Serwer 2008 R2, jak napisał marcinj12 w designerze masz podgląd wszystkiego, "obróbka" danych jest prosta, składnie poleceń są identyczne jak w klasycznym SQL, wystarczy podpiąć je pod np button, wyświetlanie to też prosta sprawa przy pomocy GridView (wystarczy wskazać co i skąd ma wyświetlać). Jeśli ma to być uruchamiane tylko w ramach komputera lokalnego nie będzie nawet problemów z connectionstring'ami.
  • REKLAMA
  • #6 10402245
    SACZI
    Poziom 16  
    marcinj12 napisał:
    ... Już prędzej MS Access. Oprócz SQLite o którym wspomniałeś (do obsługi polecam GUI SQLite Studio) warto przyjrzeć się też kompaktowej edycji SQL Servera. Ta ostatnia jest dostarczana z pakietem Visual Studio, który dodatkowo wspiera jego obsługę w designerze. Co więcej, nawet w wersji Express, można zaprojektować w nim bazę i nią zarządzać z poziomu Visual Studio. Pewnym minusem jest to, że do działania wymaga aż 7 bibliotek (SQLite - dwóch), niemniej dobrze się sprawdzą w przypadku wielodostępu. Pamiętaj że taka baza to zwykły plik - chcąc się do niej dostać przez sieć, potrzeba go całego pobrać, więc w przypadku bardzo dużego rozmiaru to bywa coraz mniej wydajne....

Czy GUI SQLite to z tej strony pobrać:
    http://sqlitestudio.one.pl/index.rvt?act=download ?
    Właśnie w SQLite celuję ze względu na objętość (niewielką) plików.
    Po za tym ten Compact server mnie zaciekawił o ile nie trzeba jakiegoś potężnego serwera instalować, bo w pracy takiego nie będę miał. Baza danych ("serwer") ma działąć bez konieczności jej instalacji. Mogę bazę na sieci umieścić, ale instalacja odpada.
    Dzięki Panowie za opinie.
  • #7 10402410
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    SACZI napisał:
    Czy GUI SQLite to z tej strony pobrać:
    http://sqlitestudio.one.pl/index.rvt?act=download
    Tak. Dodam tylko że ten program jest ciągle rozwijany i mogą pojawiać się różne bugi, więc trzeba starać się być na bieżąca z aktualną jego wersją. Co prawda wersja od jakiś kilku wydań jest już w miarę stabilna, ale i tak warto aktualizować ją co jakiś czas. I z góry uprzedzam pytanie ;) - nie, innego lepszego programu do obsługi SQLite nie znalazłem ;) Są inne, i owszem, jednak mi ten najbardziej przypadł do gustu ze względu na funkcjonalność i łatwość obsługi (a testowałem swego czasu chyba wszystkie).

SACZI napisał:
    o ile nie trzeba jakiegoś potężnego serwera instalować
    Do wersji SQL Server Compact nie trzeba. Baza jest w jednym pliku z rozszerzeniem .sdf i umieszczasz go na sieci, zupełnie jak Accessa czy SQLite.
    Mimo wszystko bym na Twoim miejscu próbował postawić i wykorzystać pełen system bazodanowy (np. SQL Server Express - jest darmowy, z pewnymi ograniczeniami co prawda, ale jak na tak mały projekt to bez znaczenia raczej, PostgreSQL czy jakiś podobny) - głównie ze względu na wielodostęp do bazy i szybkość działania. Pogadaj z informatykami w firmie, może zgodzą się zainstalować takowy na jakimś, choćby wirtualnym, serwerze, albo może mają już jakiś działający na serwerze i wspaniałomyślnie utworzą Ci w nim bazę ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje stworzyć program w C# przy użyciu Visual Studio 2010 i .NET 4.0, który będzie obsługiwał branżowe normy z możliwością aktualizacji. Zastanawia się nad wyborem bazy danych, preferując opcje przenośne, takie jak MS Access, Excel lub SQLite. Uczestnicy dyskusji sugerują, że Excel może nie być najlepszym rozwiązaniem dla wielodostępu, a MS Access oraz SQL Server Compact mogą być bardziej odpowiednie. Wskazano również na SQLite jako dobrą opcję, zwłaszcza z GUI SQLite Studio. Użytkownik pyta o możliwość kompilacji programu do .NET 2.0, co jest możliwe przy odpowiedniej konfiguracji w Visual Studio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA