arnoldziq napisał: Ja nie neguję użycia VIM-a jako edytora.
Tylko nie wyobrażam sobie pisania czegokolwiek bardziej skomplikowanego, bez odpowiedniego IDE zawierającego debugger.
A napisanie programu, komunikującego się z dowolną bazą danych, w edytorze tekstu... hmm. Dla mnie to hardcore.
Mam ponad 20 lat doświadczenia w programowaniu... ale na coś takiego, to bym się nie "szarpnął'... Nawet w edytorze, który pokazuje syntax w kolorach, jak VIM...
Ja co prawda nie mam aż 20 lat doświadczenia, ale to o niczym nie świadczy. Po pierwsze nie potrzebuję IDE do debugowania kodu, gdb można używać spokojnie z linii komend. A napisanie programu do komunikacji z bazą danych przy użyciu na przykład biblioteki takiej jak Qt to nie jest zbyt duży wysiłek.
Wracając do doświadczenia, to można od x lat programować, siedzieć tylko w Delphi oraz Visual Basicu i nie mieć żadnego praktycznie pojęcia o inżynierii oprogramowania, nie wiedzieć nic o algorytmice itd. Nie uważam, że Kolega arnoldziq nie ma wiedzy, ani kompetencji, ale powiedzenie ile się ma lat doświadczenia mnie nie wystarczy, do oceny umiejętności.
Wracając do tematu raz jeszcze. Polecam bibliotekę Qt, szybko się w niej tworzy. A MySQL nie polecam jako bazy, o wiele lepszym rozwiązaniem jest PostgreSQL.