logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowe IDE do C++, Delphi, VB z obsługą baz danych i raportów

15 Lut 2012 20:14 4037 16
REKLAMA
  • #1 10550874
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 10551276
    Defice
    Poziom 25  
    Ocena: 15
    Mozesz wybrać C# w wersji Express o ile Ci odpowiada, zależy czy ten język Ci odpowiada.
  • REKLAMA
  • #3 10551457
    Mad.
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Microsoft Visual Studio Express 2010 + dowolny język na platformie .NET np. C#, C++, Basic... + ADO.NET (z gotowym adapterem dla konkretnej bazy danych).
  • #4 10553071
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Lazarus, darmowy odpowiednik Delphi, ma wbudowane funkcje do współpracy z Firebird-em.
    A MySQL spokojnie można oprogramować w PHP, przy użyciu Netbeans.
  • #5 10554584
    sedr
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Notatnik, vim czy cokolwiek plus kompilator np. gcc.
  • #6 10554623
    arnoldziq
    sedr napisał:

To trochę harcore, nie sądzi kolega ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 10558064
    sedr
    Poziom 17  
    arnoldziq napisał:
    sedr napisał:

To trochę harcore, nie sądzi kolega ?

No własnie nie. Pytanie z założenia było niecelowe. Zarówno spod Delphi jak i C++ można się podpiąć do bazy danych. Żadne środowisko samo z siebie nie oferuje możliwości podpięcia się do bazy, do tego należy użyć jakiejś biblioteki.
    Może z notatnikiem trochę przesadziłem, ale vim naprawdę jest bardzo potężnym edytorem.
  • #9 10558101
    arnoldziq
    Ja nie neguję użycia VIM-a jako edytora.
    Tylko nie wyobrażam sobie pisania czegokolwiek bardziej skomplikowanego, bez odpowiedniego IDE zawierającego debugger.
    A napisanie programu, komunikującego się z dowolną bazą danych, w edytorze tekstu... hmm. Dla mnie to hardcore.
    Mam ponad 20 lat doświadczenia w programowaniu... ale na coś takiego, to bym się nie "szarpnął'... Nawet w edytorze, który pokazuje syntax w kolorach, jak VIM...
  • #10 10558555
    chemicalkash
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    A może sharpdevelop. Moim zdaniem jest to lepsza alternatywa niż VS express. I do tego nie ma żednych ograniczeń licencyjnych (możesz pisać programy komercyjne a w VS już nie).
  • #11 10558638
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    chemicalkash napisał:
    A może sharpdevelop. Moim zdaniem jest to lepsza alternatywa niż VS express. I do tego nie ma żednych ograniczeń licencyjnych (możesz pisać programy komercyjne a w VS już nie).
    Nie zgodzę się po dwakroć :) Po pierwsze: licencja VS express umożliwiała i ciągle umożliwia tworzenie i sprzedaż komercyjnych aplikacji. Po drugie: Sharp Develop "naśladuje" Visual Studio, ale nie ma zainstalowanych wszystkich opcji nawet wersji Express (np. wizualne zarządzanie obiektem DataSet - na "gołym" SparpDeveloperze nie "wyklikasz" sobie tabeli).

O gustach przy wyborze środowiska się nie dyskutuje, jednak jak dla mnie SharpDevelop nie ma niczego "lepszego" (a wręcz wiele opcji mu brakuje) niż równie darmowa wersja Visual Studio Express...
  • #12 10567640
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 10573635
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472
    Cześć robiłem komunikację z bazą mysql-ową i firebirdem w lazarusie

Nie pamiętam już wielu rzeczy ale projekty mam

tu aplikacja do bazy mysql-owej

chyba niedługo zamieszczę źródła na mojej stronie

http://www.youtube.com/watch?v=CBBL1iTEw08&feature=channel_video_title

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy :) i przewagą jest to że w lazarusie taki8 sam masz kod linuxa
  • #14 10578157
    sedr
    Poziom 17  
    arnoldziq napisał:
    Ja nie neguję użycia VIM-a jako edytora.
    Tylko nie wyobrażam sobie pisania czegokolwiek bardziej skomplikowanego, bez odpowiedniego IDE zawierającego debugger.
    A napisanie programu, komunikującego się z dowolną bazą danych, w edytorze tekstu... hmm. Dla mnie to hardcore.
    Mam ponad 20 lat doświadczenia w programowaniu... ale na coś takiego, to bym się nie "szarpnął'... Nawet w edytorze, który pokazuje syntax w kolorach, jak VIM...

Ja co prawda nie mam aż 20 lat doświadczenia, ale to o niczym nie świadczy. Po pierwsze nie potrzebuję IDE do debugowania kodu, gdb można używać spokojnie z linii komend. A napisanie programu do komunikacji z bazą danych przy użyciu na przykład biblioteki takiej jak Qt to nie jest zbyt duży wysiłek.

Wracając do doświadczenia, to można od x lat programować, siedzieć tylko w Delphi oraz Visual Basicu i nie mieć żadnego praktycznie pojęcia o inżynierii oprogramowania, nie wiedzieć nic o algorytmice itd. Nie uważam, że Kolega arnoldziq nie ma wiedzy, ani kompetencji, ale powiedzenie ile się ma lat doświadczenia mnie nie wystarczy, do oceny umiejętności.

Wracając do tematu raz jeszcze. Polecam bibliotekę Qt, szybko się w niej tworzy. A MySQL nie polecam jako bazy, o wiele lepszym rozwiązaniem jest PostgreSQL.
  • #15 10578703
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472
    sedr napisał:
    Wracając do doświadczenia, to można od x lat programować, siedzieć tylko w Delphi oraz Visual Basicu i nie mieć żadnego praktycznie pojęcia o inżynierii oprogramowania, nie wiedzieć nic o algorytmice itd. Nie uważam, że Kolega arnoldziq nie ma wiedzy, ani kompetencji, ale powiedzenie ile się ma lat doświadczenia mnie nie wystarczy, do oceny umiejętności.

Kolego to poczytaj posty kolegi jak może zauważysz nie tylko pomaga w Delphi a jak jest złożony specyficzny problem to służy pomocą albo daje przysłowiową wędkę

Pozdrawiam i życzę miłej lektury
  • #16 10588024
    sedr
    Poziom 17  
    blue_17 napisał:
    Pozdrawiam i życzę miłej lektury

Zapoznałem się i naprawdę bez fajerwerków te posty. Proste odpowiedzi na proste problemy.
  • #17 10833101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutowali na temat darmowych środowisk programistycznych do języków C++, Delphi i VB, które umożliwiają komunikację z bazami danych oraz tworzenie raportów. Wskazano na Microsoft Visual Studio Express 2010 oraz Lazarus jako popularne opcje. Lazarus, będący darmowym odpowiednikiem Delphi, ma wbudowane funkcje do współpracy z bazą Firebird i MySQL. Inne propozycje to SharpDevelop, który nie ma ograniczeń licencyjnych, oraz użycie edytorów tekstowych jak VIM w połączeniu z kompilatorami, chociaż niektórzy użytkownicy podkreślali, że takie podejście jest zbyt skomplikowane dla bardziej złożonych projektów. W dyskusji pojawiły się również sugestie dotyczące użycia bibliotek, takich jak Qt, oraz preferencje dotyczące baz danych, z rekomendacją PostgreSQL jako lepszej alternatywy dla MySQL.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA