logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Boschmann 600 star. Jak dużą skrzynię do nich zrobić?

donKalmaro 19 Gru 2004 19:09 2738 7
REKLAMA
  • #1 1073105
    donKalmaro
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Siemka wszystkim mam taki problem posadam głsniki boschmanna 600 star moc 200w srednica 16.5 cm i niewiem jaka duza skrzynke do nich zrobic. Dzienki za podpowiedzi Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #2 1073788
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Przedewszystkim o ile sie orientuje to nie ma do tych glosnikow parametrow t/s dlatego nie da sie zadnej obudowy z sensem do tego policzyc,mozesz co najwyzej probowac wlozyc to w obudowe nie mniejsza niz 20-25l i zestroic b-r na jakies 35-40Hz, lub w wieksza obudowe zamknieta bez b-r.Chyba ze ma to byc do samochodu to wloz w byle co;)
    Od razu uprzedzam ze z tych glosnikow za wiele nie da sie wymyslic.
  • REKLAMA
  • #3 1075565
    donKalmaro
    Poziom 12  
    no to jest fakt z tymi parametrami , jeszcze jedno pytanko jak zestraja sie taka kolumne jestem troche laik w tej dziedzinie dzienki za podpowiedzi pozdro
  • REKLAMA
  • #4 1076310
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Bierzesz program winisd:
    http://www.linearteam.org/download/winisd/winisdbeta.exe

Po zainstalowaniu i uruchomieniuw wybierasz NEW i wybierasz dowolny przetwornik moze byc domyslnie wybrany:ACI-SV12.Klikasz NEXT, NEXT, wybierasz vented jezli chcesz obudowe b-r--->FINISH, w zakladce BOX wpisujesz pojemnosc skrzyni, oraz strojenie w twoim przypadku np. 25l i 40Hz.W zakladce Vents juz masz polczona dlugosc rury b-r w zaleznosci od srednicy i/lub ilosci otworow b-r.Nie sugeruj sie wykresami bo oczywiscie to zupelnie inny glosnik niz posiadasz....Mam nadzieje ze pomoglem. Pozdr
  • #5 1076334
    donKalmaro
    Poziom 12  
    Dzinki za podpowiedz bo naprawde mialem problemy z tym programem twoja pomoc mi sie barszo przydala Pozdrawiam
  • #6 1078180
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Moze jednak ktos zna parametry do tego glosnika? Moc, srednica niewiele daja...
  • REKLAMA
  • #7 1079916
    donKalmaro
    Poziom 12  
    No ja szukalem parametrow tego glosnika i nic nie znalazlem jak ktos wie to prosze o podpowiedz. A jescze mam pytanko czy jest jakas ruznica gdzie sie umiesci rurke od b-r
  • #8 1079932
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    Parametry są na ich stronie ale tak zakitrane że szukałem ich kedyś kilka godzin i znalazłem przez przypadek.... oto one spakowane Zipem
    Załączniki:
    • sub_specs.zip (401.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru odpowiedniej obudowy do głośników Boschmann 600 Star o mocy 200W i średnicy 16,5 cm. Brak dostępnych parametrów Thiele/Small (T/S) uniemożliwia precyzyjne obliczenie optymalnej skrzyni. Zalecane jest zastosowanie obudowy o pojemności co najmniej 20-25 litrów z tunelem bas-refleks (B-R) strojonym na około 35-40 Hz lub większej obudowy zamkniętej bez B-R. W przypadku zastosowania w samochodzie można użyć dowolnej obudowy. Do symulacji i strojenia obudowy polecany jest program WinISD, który pozwala na eksperymentalne ustawienie pojemności i strojenia obudowy, mimo braku dokładnych parametrów głośnika. W dyskusji pojawiła się również informacja, że parametry głośnika są dostępne na stronie producenta, choć trudno je znaleźć. Poruszono także kwestię wpływu umiejscowienia rurki bas-refleks na działanie obudowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA