logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7S5A - brak obrazu po resecie BIOS, karta graficzna sprawna

msadowski9 19 Gru 2004 19:53 1775 23
REKLAMA
  • #1 1073227
    msadowski9
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zresetowałem bios ( wyciągnąłem bateryjkę na 2 godziny ). Wszystko zaczeło pracować normalnie lecz nic nie wyświetla na monitorze. Karta graficzna jest dobra gdyż działa w drugim kompie przezemnie używanym. Podejrzewam bios. POMOCY!!!
  • REKLAMA
  • #2 1073293
    no13
    Poziom 11  
    podlacz sam zasilacz, plyta, procesor, pamiec i sprawdz, masz mozliwosc sprawdzenia pojedzynczo cpu i MB?

robiles reset biosu? przestaw zworke CMOS C-r, wlacz komputer poczkeaj 5 sekund wylacz, przestaw zworke i sprawdz, ew wyjmij baterie na kilka minut

tak czy inaczej kupno ECSa K7S5A nie bylo dobrym wyborem, jezeli komputer sie odpali mozesz miec problemu z resetami, zwieszaniem systemu, nie podtrzymywaniem ustawien biosu itd. niestety ten model nie jest zbyt udany, sam mailem 3 takie plyty i niestety cos na ten temat wiem
  • #3 1073312
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    msadowski9 napisał:
    Kupiłem płyte główną K7S5A z procesorem AMD DURON 1300.
    Po włączeniu cooler na chwilę zawiruje, staje i komputer się wyłańcza.

o to na co stawiam[zepsute w kolejnosci]
    -procesor-tez tak mialem ten sam objaw przy ukruszonym rdzeniu
    -zasilacz
    -generalnie jakis chipset na plycie
    -bios-zle przepalony

ps odlacz wszystkie urzadzenia od kompa,zresetuj zworkami i znowu odpal moze pomoze
  • #4 1073326
    maniolx
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    no 13 nie masz całkowicie racji .Jeszcze tydzień temu jechałem na tej płycie i miałem ją 3 lata i nie było z nią absolutnie żadnych problemów .Miałem w niej wsadzonego durona 1000 .Obecnie płyta leży bo wymieniałem całego kompa.Fakt ,że to już leciwa płyta , ale nie taka beznadziejna .Napewno dobra propozycja to wykonanie resetu ustawień biosu.
  • REKLAMA
  • #5 1073341
    no13
    Poziom 11  
    maniolx napisał:
    no 13 nie masz całkowicie racji .Jeszcze tydzień temu jechałem na tej płycie i miałem ją 3 lata i nie było z nią absolutnie żadnych problemów .Miałem w niej wsadzonego durona 1000 .Obecnie płyta leży bo wymieniałem całego kompa.Fakt ,że to już leciwa płyta , ale nie taka beznadziejna .Napewno dobra propozycja to wykonanie resetu ustawień biosu.

oczywiscie nie jest to regula, kumpel mial radeona 8500, 256ddr, durona 1.2 GHz, zalozylem Athlona XP ~2600+ XP na jego plyte i juz byly problemy
  • #6 1073343
    Kapsis
    Poziom 25  
    plyta slaba,tez ja znam -chyba ze dasz bios 5.0
  • #7 1073349
    Philip26
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Zrób reset tego biosu i napisz co się dzieje.
  • #8 1073356
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Czy to płyta Solteka ?
    Jeżeli tak to sprawdź czy podpiąłeś wiatrak od procka w gniazdo CPU Fan a nie Chassis Fan.
    Jeżeli w BIOSie masz właczoną ochronę przed przekroczeniem temp. procka to zaraz po włączeniu płyta uznaje że wiatrak na CPU jest uszkodzony i wyłącza kompa.
  • #10 1073376
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Nie szkodzi - miałem taki przypadek w Solteku , podobnie może sie zdarzyć na innych płytach , wystarczy tylko małe przeoczenie a zabawy co niemiara.
  • #11 1073378
    Philip26
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Zakładając, że wszystko dobrze podłączyłeś i inne elementy są o.k., a reset biosu nie pomoże. Możliwy będzie problem z biosem, uratować się go da pod warunkiem że porzyczysz od kogoś kość z biosem i na niej uruchomisz płytę. Jeżeli komputer się uruchomi, to na włączonym kompie zamieniasz kości i po kłopocie. Robiłem tak raz w życiu i nic się z kompem nie stało, co nie znaczy że nie jest to ryzykowna operacja.
  • #12 1073433
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Ta płytka wcale nie jest bublem[moim zdaniem]-swego czasu to było objawienie [sis735] i cały wyrób był niezły.Kłopoty z biosem to rzeczywiscie czesty problem na tej płycie-ale np ja b.mile ją wspominam.
  • #13 1073451
    no13
    Poziom 11  
    Jedrek71 napisał:

Gdyby nie te problemy to tez uwazam ze swietna plyta, cena, mozliwosci, nienajgorsza wydajnosc
  • REKLAMA
  • #14 1073620
    Kapsis
    Poziom 25  
    Jedrek71 napisał:
    Ta płytka wcale nie jest bublem[moim zdaniem]-swego czasu to było objawienie [sis735] i cały wyrób był niezły.Kłopoty z biosem to rzeczywiscie czesty problem na tej płycie-ale np ja b.mile ją wspominam.

heh pol polski ja dobrze wspomina bo pol polski ja mialo ;),za taka cene...no i nawet mozna wlozyc dowolnie jak sie chce albo sdr albo ddr to juz szok na tamte czasy
  • REKLAMA
  • #15 1075538
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Dokładnie to była jeszcze jedna zaleta.Pozatym twój text nic nie wnosi tylko zamęt i to wszystko.Więc czep się kogos innego albo napisz jakis kąkret.
  • #16 1075571
    Kapsis
    Poziom 25  
    twoj ostatni post wniosl jescze mniej niz moj,po 2 szkoda ze moj post wprowadzil w Twoj swiatopoglad zamet.sory za skomplikowane teksty
  • #17 1075943
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Raczej wolałbym na temat mobo,bo po to tu jestem[jestesmy wszyscy].Myslałem że dowiemsię czegos o płycie od ciebie czego sam niewiem.Ale jest to tylko raczej twoja subiektywna opinia szkoda.
  • #18 1077285
    msadowski9
    Poziom 12  
    Zresetowałem bios ( wyciągnąłem bateryjkę na 2 godziny ). Wszystko zaczeło pracować normalnie lecz nic nie wyświetla na monitorze. Karta graficzna jest dobra gdyż działa w drugim kompie przezemnie używanym. Podejrzewam bios. POMOCY!!!
    DZIĘKUJE OSOBĄ KTÓRE PODPOWIEDZIAŁY MI ŻE TRZEBA ZRESETOWAĆ BIOS!!!
  • #19 1077714
    Kapsis
    Poziom 25  
    jakby Ci sie chcialo to bys przeczytal nasze posty choc raz na temat resetowania.jesli bys byl nieufny-popsrtu wzialbys instrukcje obslugi.bios resetuje sie inaczej niz Ty to zrobiles...zupelnie nie wiem po co wyciagales baterie??co miales na celu???? :idea:
  • #20 1077841
    kortatu
    Poziom 14  
    Może jednak zrób jak radzą?
    JP 1 jest zaraz koło baterii. Zwarcie pinów 2 i 3 to CLEAR CMOS.
    Wyjęcie baterii nie zawsze pomaga a już na dwie godziny to nie wiem po co.
  • #21 1078217
    jaras_gost
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    miałem podobny problem, nie wiem czy to twoja płytka i jak ktoś się z nią obchodził, ale sprawdź ścieżki koło podstawki od procesora, jak zauważysz jakąś uszkodzoną to napisz, podpowiem ci wtedy jak to rozwiązałem bo czasem ktoś zapomina że śrubokręt jest nie dobry do odpinania coolera i poleci mu po ściechach.
  • #22 1078775
    kRiS001
    Poziom 13  
    Miałem coś podobnego na tej samej płycie, grafika sprawna a bios krzyczy ze jej nie ma... pomogło wgranie nowego biosu na innej płycie (nie musi być taka sama, robiłem na K7VZA) albo tak jak radzi 'Philip26' podstaw kość do swojej płyty tylko wtedy musi być dokładnie taki sam bios.
  • #23 1078818
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    A masz wogule podlaczony glosniczek, pika cos nie pika. Zasilacz sprawdzony? Z tym biosem to mi sie zdawalo ze w tych plytach producent oszczedzal nawet na podstawkach pod kostke wiec moze byc problem z wyjeciem. Sprubuj z grafika na pci.
  • #24 1078873
    kRiS001
    Poziom 13  
    Kość jest w podstawce

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po resecie BIOS-u płyty głównej ECS K7S5A poprzez wyjęcie baterii na 2 godziny, komputer uruchamia się, ale nie wyświetla obrazu na monitorze mimo sprawnej karty graficznej. Użytkownicy sugerują, że reset BIOS-u powinien być wykonany przez zworkę CLEAR CMOS (JP1) zamiast długiego wyjmowania baterii, co jest bardziej skuteczne i bezpieczne. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzony BIOS, niewłaściwe podłączenie wentylatora CPU (CPU Fan zamiast Chassis Fan), uszkodzenia ścieżek na płycie przy podstawce procesora lub problemy z chipsetem. Wskazano również, że płyta ECS K7S5A ma historię problemów z BIOS-em, które można rozwiązać przez wgranie nowego BIOS-u lub wymianę kości BIOS-u na taką z identycznym firmware, co wymaga dostępu do innej płyty. Zalecane jest testowanie minimalnej konfiguracji (zasilacz, procesor, pamięć) oraz sprawdzenie sygnałów dźwiękowych z głośniczka systemowego. Dyskusja podkreśla, że reset BIOS-u powinien być wykonany zgodnie z instrukcją producenta, a nie przez długie wyjmowanie baterii, co może nie przynieść oczekiwanego efektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA