logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu po formacie i zmianach BIOS na ECS k7s5a, Duron 1600MHz, GF2 64MB

budzior7 15 Paź 2006 22:25 2410 15
REKLAMA
  • #1 3120719
    budzior7
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam

Mam taki problem z moim kompem, zrobiłem mu ostatanio foramt C, po zainstalowaniu windowsa i uruchomieniu ponownie komputera wyskoczyło okienko wciśnij f1 aby costam i tu nie pamietam co albo f2 aby załadować optymalne ustawienia biosu. wcisnołem f2, wyłączyłem kompa i po ponownym włączeniu dosłownie nic. Na monitorze sie nic nie wyświetla, myślałem ze karta graficzna nie łączy więc podłączyłem inna ale tez nic, podłączyłem także karte pod PCI i też nic sie nie pojawiło. bios wygóle sie nie odzywa, żadnych dźwieków nie wydaje płyta czy są podzespły podłączone czy nie. Nie pomogło nawet wyciągnięcie bateryjki na pare minut. Dodam że wcześniej rozebrałem kompa i go wyczyściłem.
    Płyta główna ECS k7s5a
    Procek: duron 1600MHz
    128mb ddr
    graficzna GF2 64mb

Proszę o pomoc bo niewiem co mogło się stać.
  • REKLAMA
  • #2 3120786
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Proszę uzupełnić podaną konfigurację o producenta i model zasilacza.
    Nie zmieniał nic kolega w BIOS-ie?
    Proszę uruchomić komputer w konfiguracji: płyta główna + zasilacz + procesor (nic więcej, zbędne taśmy i przewody powypinane z płyty :!:). Jeśli w takiej konfiguracji nie będzie z głośniczka systemowego sygnału błędu pamięci (do zidentyfikowania TU), to znaczy, że przynajmniej jedna z tych trzech rzeczy jest uszkodzona.
  • #3 3120824
    budzior7
    Poziom 11  
    podlączyłem 3 różne zasilacze, 2 rózne pamięci ram , podłączyłem płyte ramy i zasilacz bez innych kabli, żadnego dźwięku na płytce nie było. Ramy i zasilacze sprawdziłem na innym kompie są sprawne to samo karty graficzne. wynikało by z tego że walneła płyta głowna ale od czego?

Dodano po 2 [minuty]:

NIc nie zmieniłem w biosie, podłączyłem płyte procek i zasilacz, nadal żadnego dźwiku niema. procek sie grzeje czyli chyba działa, wiatrak na procku też się kręci.
  • REKLAMA
  • #4 3120841
    Figi
    Poziom 37  
    Jaki ma kolega aktualnie zasilacz?
    Proszę zresetować ustawienia BIOS-u i spróbować ponownie uruchomić w podanej przeze mnie konfiguracji.
  • #5 3120854
    budzior7
    Poziom 11  
    na zasilaczach jest napisane:
    fsp 250-60 gta
    mav- 300p - p4

Dodano po 1 [minuty]:

Zresetować tzn wyciągnąc baterie? bo nic innego nie idzie zrobić narazie.
  • #6 3120866
    Figi
    Poziom 37  
    Najlepiej skorzystać ze zworki do kasowania pamięci CMOS.
  • #7 3120888
    budzior7
    Poziom 11  
    cóż wyciągnołem baterie i włożyłem po paru minutach z powrotem uruchomiłem kompa w konfiguracji płyta, procesor i zasilacz i nadal nic sie nie odzywa. a z tą zworką co zrobić przełożyć w inne miejsce czy wyciągnąć? i czy jest gdzieś w pobliżu biosu lub baterii i czy jest opisana bo niewiem która to jest ?
  • REKLAMA
  • #8 3120938
    marexx
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    budzior7 napisał:
    Witam

Proszę o pomoc bo niewiem co mogło się stać.

Hmmm...
    Sprawdź czy płyta ma funkcję "bios recovery".
    Jeśli tak, załaduj na czystą dyskietkę bios, przestaw zworkę na płycie i odpal kompa.
    Ostanio zdarza się, że płyty z opcją "BR" wywalają się w tzw. "dziwnych przypadkach", np. F1 czy F2 u Ciebie... (O stawianiu na nowo BIOS'u klikałem wcześniej, więc looknij w moje posty).
    Powodzenia...
  • #9 3121572
    budzior7
    Poziom 11  
    nie wiem czy posiada taką funkcje ta płyta, nie mam do niej instrukcji.
    ale znalazłem jedną zworke która znajduje sie koło biosu więc to pewnie od kasowaia pamięci albo cos takiego. po przestawieniu jej komp sie wogóle nie odpala, gdy przełożyłem tak jak była na początku komp sie włącza ale nadal nic nie widac na monitorze. bios zadnych dźwięków nie wydaje.
  • #10 3122147
    lennys
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Po przestawieniu zworki zaden kap nie wystartuje zworke te przeklada sie na kilka sekund do skasowania ustawien biosu i przeklada sie na swoje miejsce.Mialem kiedys taka sama plyte i jest dosyc awaryjna jesli wysypal sie bios musisz poszukac kogos kto programatorem ci go wgra.Jesli chcesz jeszcze cos zrobic to mozesz wyjac procek i skasowac jeszcze raz zawartosc biosu zworka potem odpal kompa na chwile bez procka a nastepnie poskladaj do kupy i ostateczna proba da ci odpowiedz
  • #11 3124272
    Figi
    Poziom 37  
    lennys napisał:
    [...]Jesli chcesz jeszcze cos zrobic to mozesz wyjac procesor i skasowac jeszcze raz zawartosc biosu zworka potem odpal komputera na chwile bez procka[...]
    Czy mogę zapytać, jaki ma być cel uruchamiania płyty bez procesora?
    budzior7 napisał:
    nie wiem czy posiada taką funkcje ta płyta, nie mam do niej instrukcji.[...]
    Instrukcja jest na stronie producenta. Proszę do niej zajrzeć i sprawdzić.
  • #12 3125058
    lennys
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Wiele plyt po blednym zczytaniu np zegara procesora nie ruszy z miejsca po odpaleniu plyty bez procka kasuje wszystkie bledy.Wiem ze to brzmi dziwnie ale dziala.
  • #13 3159891
    budzior7
    Poziom 11  
    podłączyłem samą płyte i zasialacz i uruchomiłem. bios wydał jeden krótki sygnał i nic wiecej. po złożeniu kompa i uruchomieniu nadal jest to samo. brak obrazu na monitorze a bios za kazdym razem wydaje jeden pisk. co to znaczy?
  • REKLAMA
  • #14 3160420
    tomcioel
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mimo wszystko spróbuj jeszcze na innym ramie
  • #15 3160431
    tomaxo
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jezeli jest to bios AWARDA to:
    * 1 krótki - wszystko w porządku.
    * 1 długi - błąd pamięci
    * 1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
    * 1 krótki 2 długie - błąd karty graficznej
    * ciągły - błąd pamięci RAM lub karty graficznej
    W biosie AMI:
    * 1 - dźwięk błąd odświeżania RAM
    * 2 - błąd parzystości RAM
    * 3 - błąd w pierwszych 64kB RAM
    * 4 - błąd zegara systemowego
    * 5 - błąd procesora
    * 6 - błąd kontrolera klawiatury
    * 7 - błąd trybu wirtualnego procesora
    * 8 - błąd I/O pamięci karty graficznej
    * 9 - błąd sumy kontrolnej BIOSu
    * 10 - błąd pamięci CMOS
    * 11 - błąd pamięci cache
    * ciągly dźwięk to błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej
  • #16 3175092
    budzior7
    Poziom 11  
    komp posiada bios AMI

Dodano po 1 [minuty]:

z tego wynika ze błąd odsiwiezania ram. czyli co to znaczy na ludzki jezyk? ramy sie zepsuły?

Dodano po 4 [godziny] 20 [minuty]:

zmieniłem ramy i wlozyłem inne, po tym komp ruszył niby normalnie, bios nie wydał zadnego dzwieku, ale na monitorze nadal nic sie nie pokazało. wlozylem stare ramy i bios znowu sie nie odezwał ale na monitorze nadal czarna plama.
    czy jest jeszcze cos co moge zrobic z tym czyms co bylo komputerem kiedys?

Podsumowanie tematu

✨ Po formacie dysku i próbie załadowania optymalnych ustawień BIOS-u na płycie głównej ECS K7S5A z procesorem Duron 1600MHz i kartą graficzną GF2 64MB, komputer nie wyświetla obrazu i nie wydaje dźwięków BIOS-u. Próby uruchomienia z różnymi zasilaczami i pamięciami RAM nie przyniosły efektu, a procesor się nagrzewa i wentylator działa. Resetowanie BIOS-u przez wyjęcie baterii nie pomogło, a przestawienie zworki do kasowania CMOS powoduje całkowity brak reakcji komputera. Jeden krótki sygnał dźwiękowy BIOS-u AMI wskazuje na błąd odświeżania pamięci RAM. Po wymianie pamięci RAM komputer uruchamia się bez dźwięków, ale nadal brak obrazu na monitorze. Sugerowano sprawdzenie funkcji "BIOS recovery" oraz możliwość uszkodzenia płyty głównej lub konieczność programowania BIOS-u przez serwis. Uruchamianie płyty bez procesora ma na celu skasowanie błędów BIOS-u, co w tym przypadku nie przyniosło rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA