logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SC-EH500 - Błędnie działający magnetofon.

mail4 19 Gru 2004 21:41 2524 6
REKLAMA
  • #1 1073554
    mail4
    Poziom 11  
    Posiadam zestaw Technics SC-EH500. Problem dotyczy Magnetofonu kasetowego, gdy naciskam play kaseta rusza w głośnikach przez moment słychać normalnie odtwarzane dzwikęki lecz po krótkiej chwili się wyłącza. Problem również dotyczy przewijania. Gdy jest włączona funkcja autorewers po naciśnięciu play magnetofon przez bardzo krótką chwilę odtwarza muzykę wyłacza się i zmieniając na drugą stronę i gdy jest opcja "na okrągło" dzije sie tak na zmiane czyli ok 1-1,5 sek odtwarza i przewraca się na drugą stroną i znowu ok sek pogra i zmienia się na drugą stronę... i tak w kółko. Pomyślałem że może być to od jakiegoś czujnika końca taśmy nie wiem czy tak jest ale te zachowanie może na to wskazywać. NIe wiem czy czujnik jest umeszczony na głowicy czy jest to czujnik napięcia taśmy czy jeszcze gdzieś indziej... bardzo proszę o pomoc co można z tym zrobić z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 1073596
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    oj to chyba mamy klopocik z prockiem a jesli faktycznie to nie jest ciekawie glowica jest czujnikiem i bada przerwy miedzy utworami z tym ze musza miec odstepy od siebie minimum 5 sekund o ile sie nie myle.
    Watpie zeby to bylo napiecie procka bo wtedy wiele innych funkcji sie mieszalo
    Mysle ze moze byc to uklad sterujacy autorewersem masz schemat jak nie to sciagnij z elektrody ewentualnie moge ci podeslac bo mam sceh560 i model nizej chyba tez.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1075908
    mail4
    Poziom 11  
    a gdzie znajduje się ten czujnik paski?
  • #5 1076164
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Masz brudne talerzyki na rolkach ciągnących taśme no i czujniki też by się przydało wyczyścić są pod talerzykami.Brak impulsu na procesor co za tym idzie prockowi się wydaje że kaseta stoi i obraca głowice lub wyłancza.
  • REKLAMA
  • #6 1078550
    mail4
    Poziom 11  
    a czy byś mógł wyjaśnić troszeczke prościej i szczegułowiej bardzo bym Cię prosił jestem tylko użytkownikiem i nie wiem co to są np talerzyki
  • #7 1078731
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    No jak odkręcisz mechanizm z obudowy i będziesz go miał w ręku to będziesz widział rolki ciągnące taśme poniżej będą talezyki takie kółka to jest razem z tą rolką w obudowie tego nie zobaczysz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetofonu kasetowego w zestawie Technics SC-EH500, który po naciśnięciu play odtwarza dźwięk przez krótki czas, a następnie się wyłącza. Podobne zachowanie występuje podczas przewijania oraz w trybie autorewersu i odtwarzania na okrągło, gdzie kaseta przełącza się między stronami co około 1-1,5 sekundy. Podejrzewa się, że przyczyną może być uszkodzony lub zabrudzony czujnik autostopu, który jest umieszczony pod talerzykami (małymi kółkami) na rolkach ciągnących taśmę. Brak impulsów z czujnika powoduje, że procesor myśli, iż taśma stoi, co skutkuje wyłączaniem odtwarzania lub obracaniem głowicy. Zalecane jest wyczyszczenie czujników autostopu oraz wymiana pasków napędowych. Wskazano również możliwość problemu z układem sterującym autorewersem. Czujnik jest zintegrowany z głowicą i monitoruje przerwy między utworami. Dla dalszej diagnostyki można poszukać schematów serwisowych modelu SC-EH500 lub podobnych na portalach takich jak Elektroda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA