logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega b 2.0v16 LPG automat wymieniony licznik,abs przestał działać

BobePmi 17 Sty 2012 13:32 2808 7
REKLAMA
  • #1 10409376
    BobePmi
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam mam opla omegę b rok 95 2.0v16 wyposażoną w skrzynie automatyczną i mam następujące problemy od momentu zakupu paliła się kontrolka CHECK ENGINE licznik nie bije kilometrów i prędkościomierz nie wskazuje ile jadę.Poprzednik mówił że licznik jest do wymiany i to też zrobiłem.Po wymianie licznika zapalił się ABS i przestał działać.Bezpieczniki pod kolumną kierownicy sprawdzone i ok.

Nie wiem z kolei czy są jeszcze jakieś bezpieczniki odpowiadające za ABS,prędkościomierz i licznik kilometrów?
    Dodam że automat dobrze działa i nic się z nim nie dzieje
  • REKLAMA
  • #2 10409471
    robi1214
    Poziom 31  
    Ocena: 868
    Może ściągłeś licznik na włączonym zapłonie
  • REKLAMA
  • #3 10409498
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    Może stary licznik miał niesprawną kontrolkę ABS ;)
    Skoro się palił czek, to jakie błędy są w sterowniku silnika ? W tym starym dobrym X20XEV na Simteku 56.x można wymigać... Założę się że będzie błąd od braku impulsów prędkości...
    W tym aucie impulsy drogi / prędkości idą z ABSu właśnie...
  • #4 10409975
    BobePmi
    Poziom 10  
    Stary licznik miał kontrolkę od ABS na 100% sprawną ponieważ wracaliśmy na kołach tym samochodem i działał. :D jak licznik był wyciągany przy wyłączonym zapłonie,przy wkładaniu nowego licznika słychać było jak się zwarcie zrobiło i po przekręceniu stacyjki ABS już się palił podejrzewam jakiś przekaźnik tylko nie wiem gdzie on się znajduje i który to jest

Z tego co mi wiadomo to jak licznik nie działa to automat też wraz z ABS, a w tym samochodzie automat działa i to dobrze czyli impulsy siłą rzeczy muszą przechodzić.
  • REKLAMA
  • #5 10411406
    SkylineR91
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Cytat:

Z tego co mi wiadomo to jak licznik nie działa to automat też wraz z ABS, a w tym samochodzie automat działa i to dobrze czyli impulsy siłą rzeczy muszą przechodzić.
    Tylko, że sygnał na zespół wskaźników idzie z układu ABS a nie ze skrzyni. Sprawdź błędy bo na pewno są.
  • #6 10411472
    BobePmi
    Poziom 10  
    A gdzie się znajdują przekaźniki od ABS bo znalazłem puste miejsca na przekaźniki i był bym wdzięczny za podanie kolorów danego przekaźnika i za co odpowiada. :D
  • REKLAMA
  • #7 10411654
    SkylineR91
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Nie ma żadnych przekaźników. Sprawdź bezpiecznik w tej puszce przy akumulatorze,chyba pierwszy od lewej.
  • #8 10411989
    BobePmi
    Poziom 10  
    ok sprawdzę i dam znać co i jak :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Opla Omegę B z 1995 roku, model 2.0V16 z automatyczną skrzynią biegów, i zgłasza problemy z kontrolką CHECK ENGINE, nie działającym licznikiem kilometrów oraz prędkościomierzem. Po wymianie licznika zapaliła się kontrolka ABS. Użytkownik sprawdził bezpieczniki pod kolumną kierownicy, ale nie wie, czy są inne bezpieczniki odpowiedzialne za ABS i wskaźniki. W dyskusji zasugerowano, że impulsy prędkości pochodzą z układu ABS, a nie ze skrzyni biegów. Użytkownik poszukuje informacji o lokalizacji przekaźników ABS oraz ich kolorach, ale otrzymuje informację, że nie ma przekaźników, a należy sprawdzić bezpiecznik przy akumulatorze.
REKLAMA