logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3310 diody i ładowanie. Nie pojawia się pasek stanu zasięgu.

tedlep 20 Gru 2004 19:20 1581 17
REKLAMA
  • #1 1075630
    tedlep
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mam nokie 3310 dzialala w 100 %, zmienilem w niej diody na niebieskie i tez wszystko bylo ok, po jakims czasie sie nei wlaczala, no to standardowo kapiel i suszenie HA i flashowanie, teraz zyje tzn wlacza sie, ale poczatkowo nie swiecily sie jej diody ani nie dalo sie jej ładowac, podgrzalem znow i teraz swieca sie jej 4 diody na dole (czytajac na forum to w takich przypadkach powinno sie odlutowac rezystor 406 i 407 jakos tak, wiec zrobilem to i nadal tak samo) a co do ladowania to po podlaczeniu ladowarki nic sie nie robi, zadnego komunikatu (gniazdo dobre i ladowarka tez na roznych bateriach to samo) aha jeszcze z zasiegiem cos nie tak, mianowiscie po odpaleniu pojawia sie napis Idea milego dnia, jednak nie pojawia sie pasek stanu zasiegu, nastepnie sie resetuje i pisze "karta sim nie przyjeta" tak jakby byl simlock (liczylem sumy itp nawet dwa razy) Moze jakies zwarcie? ale gdzie w ktorym miejscu szukac? szukalem ale nie znalazlem...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1076004
    rewik
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Jeśli chodzi o zasięg to w knoku daj - set new imei, a następnie use oryginal imei i zasięg powinien wskoczyć.
  • #3 1076143
    tedlep
    Poziom 14  
    kwestie zasiegu mam z glowy - dziala :) teraz pozostaje ladowanie, a co do diod to swieca sie normalnie 4 na dole a na gorze sie nie swieca
    aha robilem przy N 400

jeszcze mam jedno pytanie, co odpowiada za diody pod wyswietlaczem? jaki uklad?
  • #4 1076196
    nabuhomodozo
    Poziom 13  
    taki sam jak za diody pod klawiatura czyli N400
    odpowiedzialne za to są nóżki po prawej stronie układu czyli od krawędzi płytki, zobaczy czy nieporobiłes gdzies zwarcia
  • #5 1076299
    tedlep
    Poziom 14  
    kurde 3 nozka z gory nie ma sie do czego przylutowac, pewnie to jest wina nie swiecenia sie gornej czesci diod :( moze da sie zrobic jakies obejscie? ta nozka chyba idzie do rezystora 406 albo 407 ???
  • REKLAMA
  • #6 1076320
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    ogladales schemat? to sciagnij sobie i tam masz 3 nozka od gory to odpowiednio z lewej buzzer, z prawej vibra wiec z diodkami nic wspolnego. i przestan pisac ze r406 i r407 to rezystory.
  • #7 1076392
    tedlep
    Poziom 14  
    przepraszam za rezystorki - nie wiedzialem, brakuje mi miejsc do wlutowania tego pajaka (N400) :( z lewej strony mam wszystkie 10 a z prawej brakuje mi liczac od dolu 2 8 9, co w tej sytuacji moge zrobic? da sie jakos obejsc kablem?
  • #8 1076433
    Redmax
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jasne że sie da tylko bediz e to troche mozolna sprawa (przynajmniej ja nie lubie sie w to bawić) serwisówka w ręke i ognia albo jeszcze lepiej weź sprawdz na jakiejs sprawnej płycie przejścia miernikiem i szybko dojdziesz z czym która nóżka sie łączy.
    powodzenia !!!
  • REKLAMA
  • #9 1076572
    tedlep
    Poziom 14  
    a moglby mi ktos zapodac serwisowke i powiedziec mniej wiecaj od czego mam zazac? nigdy tego nie robilem :/
  • Pomocny post
    #10 1076835
    vymiathatch
    Poziom 31  
    serwisowka jest na elce ale zalacze potrzebny ci fragment bo swieta ida :D
    Załączniki:
    • ub4_08_ schemat.rar (774.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1077240
    tedlep
    Poziom 14  
    vymiathatch dziekuje za schamat, jak na teraz w telefonie dziala wiekszosc funkcji, moze powiem co nie dziala (to co wychwycilem), a wiec:
    - nie dzialaja diody pod wyswietlaczem (wg schematu odpowiadaja 3 nozki 5 6 7 z lewej strony liczac z gory) wg mnie nie ma tam zwarcia,
    - nie dziala vibra za ktora odpowiedzialna jest (tak jak juz wspomnial vymiathatch 3 z gory z prawej strony - nie ma do czego przylutowac a nie wiem jak zrobic obejscie bo nie moge obczaic ze schematu moze ktos kto wie powie mi np "3 nozke z wibry polaczyc kabelkiem do ..." bo sam nie wpadne)
    - nie dziala ladowanie ale to juz chyba nie jest zwiazane z ukladem N400 ale nie wiem na 100% (po podlaczeniu ladowarki nie ma zadnego komunikatu ani nic sie nie dzieje)

to ze brakuje R406 i R407 ma jakis wplyw na swiecenie? moze powininem je sporotem przylutowac i bedza swiecic gorne diody?
  • #12 1077904
    vymiathatch
    Poziom 31  
    nie ma wplywu
  • #13 1077979
    tedlep
    Poziom 14  
    wie ktos moze jak zrobic obejscie z N400 z odpowiednich nozek (od vibry i gornych diod) tak zeby dzialolo? bo poj majak w tych miejscach nie ma sie gdzie przylutowac

poza tym wie ktos moze co zrobic tym ladowaniem?
  • #14 1078052
    Redmax
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Co do ładowania to poszukaj na forum napewno było już nie raz mimo ze jestem nowy to wiem że ten problem jest nagminny (z praktyki) tu znów musisz siegnąc do serwisówki (jeżlei bzyczy to przegniły przelotki - taka mała podpowiedz) co do lutowania nózek to jest jak uwierz mi tylko potrzebna jest praktyka z lutownicą i idize wszyskie nawet nówzki jednocześnie połaczyć z odpowiednimi punktami musisz jedynie mieć mały grocik i cieniutkie kabelki.
  • #15 1078092
    tedlep
    Poziom 14  
    co do ladowania to wiem ze bylo wielokrotnie na forum bo szukalem ale w zadnym przypadku nie znalazlem swojej przyczyny, bo w kazdym przypadku jaki czytalem pisalo "nie laduje" albo podlacz "ponownie ladowarke" "albo po odlaczeniu ladowalo itp a w moim przypadku kompletnie nic sie nie dzieje, zadnej reakcji na podpiecie ladowarki:/ (sprawdzane na roznych bateriach i ladowarkach)

a co do ukladu N400 to wiem ze idzie nawet wszystkie polaczyc (zrobic obejscia) i mi potrzeba zrobic obejscie z nozke odpowiadajaca za vibre i gorne diody ale rzecz w tym ze nie wiem gdzie przylutowac ten drucik bo schematu nie kumam
  • #16 1080573
    nabuhomodozo
    Poziom 13  
    to moze odloz tez telefon na jakies 2 lata zanim sie nauczysz czytac schematy i dopiero zo zacznij naprawiac
    teraz to jedynie mozesz go podrazyc do konca tak ze zaden servis sie nie chyci tego
  • REKLAMA
  • #17 1080770
    tedlep
    Poziom 14  
    to wymysliles...
  • #18 1103249
    libra
    Poziom 11  
    tadlep, co do vibracji to sprawdź czy jest przejście między lewym stykiem vibry (patrząc pionowo na płytkę) a kondensatorem oznaczonym na serwisówce C201 - bardzo blisko lewej górnej diody klawiatury. :) Ale łamigłówka :)
    Jeśli nie ma przejścia to połącz ten kondensator z lewym stykiem wibry i zadziała. Jeśli jest przejście, spróbój wymienić N400.
    powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3310, który po wymianie diod na niebieskie przestał się prawidłowo włączać i ładować. Po zabiegach suszenia i flashowania telefon uruchamia się, świecą się cztery dolne diody, natomiast górne diody pod wyświetlaczem nie działają. Próby odlutowania rezystorów R406 i R407 nie przyniosły efektu. Po podłączeniu ładowarki nie ma żadnej reakcji ani komunikatu, a pasek stanu zasięgu nie pojawia się, a telefon resetuje się z komunikatem „karta SIM nie przyjęta”, co sugeruje możliwy simlock lub problem z IMEI. Wskazano, że za diody pod klawiaturą i pod wyświetlaczem odpowiada układ N400, jednak brak miejsc do lutowania na płytce utrudnia naprawę. Zalecane jest korzystanie z serwisówki, sprawdzanie przejść miernikiem oraz ewentualne obejścia kablowe. Wibracja nie działa, a jej układ jest powiązany z nóżkami po prawej stronie N400. Problem z ładowaniem może wynikać z uszkodzonych przelotek. Wskazano również, że brak rezystorów R406 i R407 nie wpływa na świecenie diod. Ostatecznie zasugerowano sprawdzenie przejścia między stykiem wibracji a kondensatorem C201 oraz ewentualną wymianę układu N400.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA