Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość odbioru MUX3 w Strzebielinie z dotychczasowej mocy nadawczej 15kW z Chwaszczyna?
Ok. 250 metrów dalej w kierunku nadajnika w Chwaszczynie jest las...
Dokładne położenie to Strzebielino-Osiedle.
Analog z Chwaszczyna działa dość dobrze na siatce z symetryzatorem(widać szum).
wg mapy zasięgu mux-3 [emitel] to sprawa odbioru na antenie pasywnej w twojej lokalizacji wygląda tak sobie. Dodatkowo profil terenu na Chwaszczyno jest nie za rewelacyjny. Ale, mapy są tylko orientacyjne i w sumie wiele zależy od lokalnych warunków odbioru, a u Ciebie i to też nie wygląda za dobrze, bo masz ten las.
TVP1(Chwaszczyno) - obraz ładny ale nie idealny
TVP2(Chwaszczyno)- obraz idealny
TVP3(Chwaszczyno)- obraz ładny ale nie idealny
TVP2(chyba Skórowo Nowe, tyłem anteny) - śnieży ale widać że TVP2
Polsat(chyba Skórowo Nowe, tyłem anteny) - śnieży, ale obraz dość stabilny, bez kolorów.
DVB-T
MUX2 - siła ~63%, jakość ~87-93%
MUX3 - siła 0%, jakość 0%
Po drodze trochę wyższy budynek a po ~250metrach las.
Witam.
Ja dorzucę trochę informacji technicznych o DVB-T z RCTN Chwaszczyno
TV cyfrowa na chwilę obecna nadaje z tymczasowego systemu anten.
Moc MUX2 doprowadzona do anten to 3kW a MUX3 to tylko 500W.
W załączniku fotka systemu anten DVB-T na Chwaszczynie.
Docelowo ma być wymieniony tubus i wtedy będzie już odbiór na przysłowiowej agrafce.
jak dla mnie, to mało coś masz tego mux-2 w stosunku do odbiorów analogu, a zwłaszcza jakość nie powinna się wahać. A to, że się waha to oznacza za słabą instalację odbiorczą do twoich warunków.
1. sprawdzić całą instalację, czy wszystkie złącza / połączenia kabla są dobrze i starannie wykonane.
2. sprawdzić kabel antenowy na zewnątrz, czy nie jest spękany, porowaty albo mocno pozaginany. Jeśli tak, to należałoby się zastanowić nad wymianą. Jeśli zaś ma średnicę ~5mm - zdecydowanie jest do wymiany.
3. pokręcić dookoła anteną (w zakresie dopuszczalnym sposobem montażu...) szukając kierunku odbioru z MAX jakości mux-2 (strojenie ręczne). Kręcić powoli, bo odbiorniki wolno reagują na zmiany jakości sygnału. Ustawienie anteny w warunkach trudnych (również i 'siatki') bywa do pojedynczych stopni.
W ten sposób zobaczysz, czy kierunek z max jakości pokrywa się z kierunkiem na nadajnik. Czasami lepiej bywa z odbić w trudnych warunkach.
4b. zastosować wzmacniacz - dopuszkowy lub masztowy / rurkowy / wewnętrzny. Niestety, w trudnych warunkach trzeba dobierać indywidualnie. Można zacząć od wzmacniaczy serii LNA, na początek LNA-101, a potem LNA-177. Można użyć również zasilacza antenowego z regulacją napięcia.
Po każdorazowej zmianie symetryzatora czy wzmacniacza należy ponownie ustawić antenę.
Próby, próby, próby....
A alternatywnie w obrębie czterech miesięcy uruchomiony zostanie mux-1.
Trochę czasu nie odpisywałem ale po kolei.
1. Wszystko ok.
2. Kabel nowy Televes CXT-1
3. Antenę wycelowałem według punktów odniesienia(zdjęcia sat) idealnie w kierunku nadajnika.
Dowiedziałem się że mając antenę dalej od "ściany lasu" bez większego problemu można odebrać MUX3 na samym symetryzatorze.
Tak jak już wyżej jest napisane ma zostać uruchomiony MUX1 z mocą 100kW więc reszte podstawowych kanałów uda się odebrać nawet bez wzmacniacza.
Ewentualnie można dołożyć wzmacniacz i zobaczyć czy coś się pokaże.
Kabel jest dość krótki więc strat dużych na pewno nie ma na samym kablu.
Czy wzmacniacz 12V można zasilać 5V z tunera?
Dużo bardziej będzie on osłabiony?
Czy wzmacniacz 12V można zasilać 5V z tunera?
Dużo bardziej będzie on osłabiony?
w większości przypadków można. Wzmacniacz będzie miał zwykle mniejsze wzmocnienie, różnica będzie zależna od typu wzmacniacza. Np. dla LNA-177 wzmocnienie spada z 28dB (+12V) do ~15dB (+5V).
Zmieniać się będzie również dopuszczalny poziom wyjściowy wzmacniacza, zwykle na niekorzyść przy zmniejszaniu napięcia, oraz współczynnik szumu - tu już dowolnie, ale bywa, że się polepsza.
Tak, że spokojnie można próbować zasilić z +5V. Jak będzie coś nie tak, to zawsze przecież można zastosować zasilacz zewnętrzny lub wzmacniacz przystosowany do zasilania z +5V.
✨ W dyskusji poruszono możliwość odbioru sygnału MUX3 w Strzebielinie z nadajnika w Chwaszczynie o mocy 15kW. Użytkownicy wskazali, że odległość 22 km od nadajnika oraz obecność lasu mogą negatywnie wpływać na jakość sygnału. Zauważono, że sygnał MUX3 jest znacznie słabszy niż MUX2, co może wymagać zastosowania wzmacniacza sygnału. Użytkownik potwierdził, że przy odpowiedniej lokalizacji anteny, możliwe jest odbieranie MUX3 na symetryzatorze. W przyszłości planowane jest zwiększenie mocy MUX1 do 100kW, co może poprawić odbiór. Wskazano również na możliwość zasilania wzmacniacza 12V z napięcia 5V, co może wpłynąć na jego wydajność. Wygenerowane przez model językowy.