logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Anteny do odbioru MUX-2 (Wręczyca) i MUX-3 (Błeszno)

Rammy 14 Cze 2011 10:14 6993 8
REKLAMA
  • #1 9609889
    Rammy
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    To moja pierwsza styczność z DVB-T.
    Chciałbym złapać MUX-2 z nadajnika Częstochowa *Wręczyca*. Odległość to około 20 km (okolice Krzepic).
    Czy przy tej odległości i mocy nadajnika wystarczy mi np. A1911 z symetryzatorem?

Nie chcę kupować dwa razy, a w przyszłości chciałbym odbierać również TVP1 i TVP2. Wg. planów wdrożenia MUX-3 Emitela MUX-3 na Częstochowa *Błeszno* planowany jest od 27.10.2011. Chciałbym być na to gotowy ze sprzętem. Co wybrać w takiej sytuacji? Czy może spokojnie poczekać aż MUX-3 będzie (będzie?) na Wręczycy?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9610063
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Wręczycę złapiesz na przysłowiowym kawałku drutu ale Błeszno będzie nadawać z małą mocą więc proponowałbym coś mocniejszego http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_16-21-60_A8740.htm (poza tym tańsza od Twojej propozycji) lub nawet http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_21-21-60_A8745.htm Miejmy nadzieję, że sygnał z Wręczycy nie będzie wtedy za mocny bo kanały będą blisko siebie więc nie zastosujesz tłumnika.
  • REKLAMA
  • #3 9610536
    Rammy
    Poziom 13  
    W temacie połączenie dwóch zwrotnic antenowych natrafiłem na ciekawy post kolegi irekr, który napisał o kolejnych multipleksach pojawiających się na Wręczycy. Wynika z tego, że doczekam się odbioru MUX-1 (zależy mi na TVP1 i TVP2), a może i MUX-3 z Wręczycy.

Tak teraz myślę, że może jednak niepotrzebnie kombinuje z tym MUX-3 z Błeszna. Jeśli MUX-1 pojawi się w ciągu niecałego roku to może do tego czasu TVP1/TVP2 odbierać analogowo (jest tam stara antena siatkowa), a cyfrowo MUX-2 z Wręczycy. To bezpieczniejsza opcja przy ryzyku, że sygnał z Wręczycy byłby za mocny w stosunku do Błeszna?
  • REKLAMA
  • #4 9611706
    wachcio
    Poziom 24  
    Z tym MUX-1 to na razie "czeski film" - nikt nic nie wie. Według ostatnich doniesień TVP prawdopodobnie podpisze porozumienie z Emitelem o rozszerzenie współpracy z odnośnie MUX-3. Poza tym MUX-3 i MUX-1 nie będą nadawały tych samych programów. Przejściowo w tych mux-ach będą jednocześnie TVP1, TVP2 i TVP Info. Myślę, że pierwsza moja propozycja nie dość, że tania to jeszcze dość bezpieczna i przesterów nie powinno być choć niech wypowiedzą się inni a szczególnie kolega irekr.
  • REKLAMA
  • #5 9612099
    adi.i
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Błeszno ma nadawać z mocą 2kW a przy takiej mocy sygnał będzie się "kończył" w promieniu ok 60km od nadajnika więc kolega Rummy będzie potrzebował dobrej anteny plus jakiś wzmacniacz.
    Co do muxa-1 został rozstrzygnięty przetarg i na tym multipleksie maja znaleźć się kanały: TVP1 , TVP2, TVP info, ATM Rozrywka TV, Eska TV, Kino Polska Nostalgia, U-TV rozmieszczenie nadajników jeszcze nie zostało ustalone i pewnie lista kanałów też zostanie zmieniona bo chyba każdy wie jak to u nas jest z przetargami.
  • #6 9613853
    wachcio
    Poziom 24  
    adi.i napisał:
    więc kolega Rummy będzie potrzebował dobrej anteny plus jakiś wzmacniacz

A co wtedy z bliższym i bardzo mocnym sygnałem z Wręczycy?
  • Pomocny post
    #8 9614151
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Cała sztuka w doborze anten w takich sytuacjach polega na doprowadzeniu do stanu by najsilniejsze sygnały DVB - i jeszcze analogowe - nie przekraczały 80 dB (10 mV) na wejściu odbiornika. Dekoder da radę odebrać wówczas prawidłowo sygnał o napięciu około 40 dB (0,1mV).
    Należy wówczas stosować anteny o tak dobranych charakterystykach by odebrać najsłabsze a jednocześnie stłumić najsilniejsze.
    I na tym polega sztuka antenowa: wykorzystywać zalety i wady anten w konkretnych zastosowaniach.
    W tych warunkach należy zastosować antenę o zysku powyżej 8 dB i szerokości wiązki przedniej na poziomie +/-15 stopni.
    Antenę ustawiamy wówczas na najsłabszy sygnał - Błeszno - ale "bokiem anteny" będziemy odbierali ze znakomitą jakością Wręczycę, ten sygnał nie będzie utrudniał odbioru tego najsłabszego.
  • #9 9614366
    Rammy
    Poziom 13  
    Teraz już nie mam wątpliwości. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anteny do odbioru MUX-2 z nadajnika Częstochowa Wręczyca, oddalonego o około 20 km, oraz planuje przyszły odbiór MUX-3 z Błeszna. W odpowiedziach zasugerowano, że antena A1911 z symetryzatorem może być niewystarczająca, a lepszym wyborem będą anteny o większej mocy, takie jak modele A8740 i A8745 od Dipola. Wskazano również na ryzyko zbyt silnego sygnału z Wręczycy, co może wymagać zastosowania tłumika. Użytkownik rozważa odbiór MUX-1, który ma zawierać TVP1 i TVP2, a także możliwość odbioru MUX-3 z Wręczycy w przyszłości. Podkreślono znaczenie doboru anteny o odpowiednich parametrach, aby zminimalizować zakłócenia i zapewnić stabilny odbiór.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA