logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd DVD Samsung SH-S162L - brak reakcji silniczka i wysuwania tacki, co sprawdzić?

patryk-84a 21 Sty 2012 20:22 1781 1
REKLAMA
  • #1 10429459
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Witam, dziś przestała działać mi nagrywarka DVD. Bios jak i system widzi napęd i prawidłowo rozpoznaje nazwę. Niestety jest martwa, dioda miga raz na jakiś czas lub jak się przyciśnie przycisk wysuwania tacki, żaden silniczek nie pracuje nawet jeśli włoży się płytę do napędu. Świeci tylko lekko laser i dioda (chyba do rozpoznawania płyt LightScribe). Próbowałem także podłączać samo zasilanie bez taśmy IDE i silniczek wysuwania tacki również nie działa po wciśnięciu przycisku. Chcę się upewnić, zapytać czy napęd nadaje się tylko do śmieci czy może da radę coś z nim zrobić? Co ewentualnie sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 10430021
    krys06
    Poziom 29  
    Ocena: 190
    Sprawdzić zasilanie napędu ,ewentualnie zamienić .Zdjąć obudowę ,optykę potraktować izopropanolem(IPA), Sprawdzić czy przyciski startu wydają charakterystyczny"klik".Warto pokusić się o naprawę napędu,jest to dobry sprzęt.Ustalić "winnego" za brak zasilania.W przypadku prawidłowego podania zasilania...dlaczego nie działa silnik tacki,oraz napędu płyty. Pomaga uaktualnienie firmwere nagrywarki dostępne tu: http://www.samsungodd.com/eng/Firmware/FWDownload/FWDownload.asp. Nagrywarka posiada także funkcję" light scribe", czyli można wypalać bezposrednio na specjalnych płytkach różne rzeczy np widoki,napisy,zdjecia,w 2 odcieniach.A co do świecenia lasera ,to nawet po wysunięciu tacki ,laser jeszcze inicjuje promień.Owo uaktualnienie firmware czasami ten problem usuwa,czasami nie. W biosie powinno być włączone PIO...Sprawdzić czy nie ma luźnych śrub w polączeniach elektroniki i obudowy.
REKLAMA