logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Temat pracy inżynierskich z informatyki

Mario_1988 21 Sty 2012 20:42 4999 15
REKLAMA
  • #1 10429584
    Mario_1988
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,

Zastanawiam się nad wyborem dla siebie tematu na prace inżynierską i pytanie czy temat związany może być z systemami zabezpieczeń? czyli z moja pracą jaką wykonuje. Czy pomoglibyście mi wymyślić odpowiedni temat ? bardzo bym chciał go jakoś powiązać z systemami alarmowymi, kontrolą dostępu, monitoringiem video, cos w tym stylu
  • REKLAMA
  • #2 10429609
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Mario_1988 napisał:
    Witam,

Zastanawiam się nad wyborem dla siebie tematu na prace inżynierską i pytanie czy temat związany może być z systemami zabezpieczeń? czyli z moja pracą jaką wykonuje. Czy pomoglibyście mi wymyślić odpowiedni temat ? bardzo bym chciał go jakoś powiązać z systemami alarmowymi, kontrolą dostępu, monitoringiem video, cos w tym stylu

Studia też mamy za Ciebie skończyć?
  • REKLAMA
  • #3 10430122
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    Mario_1988 napisał:
    Witam,

Może być, jeżeli coś tam programujesz, implementujesz jakieś rozwiązania informatyczne.
  • #4 10430217
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Proponuję podejść do potencjalnych promotorów/członków komisji i zapytać, czy nie mają czegoś ciekawego. Tylko trzeba ich pomysły traktować z dystansem, ja się wkopałem w denny i z gruntu bezsensowny temat pracy, bo uwierzyłem w cuda, jakie prowadzący ten projekt opowiadał. Potem wyszło, że i sam wybór prowadzącego już się chybiony okazał, a starannie sobie wyselekcjonowaliśmy z kolegą kandydatów.
  • #5 10431994
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Mario_1988 napisał:
    Zastanawiam się nad wyborem dla siebie tematu na prace inżynierską i pytanie czy temat związany może być z systemami zabezpieczeń? czyli z moja pracą jaką wykonuje.
    Najlepiej żeby właśnie był związany z Twoją pracą, bo wtedy w mniejszym lub większym stopniu upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu. Tematu Ci nie wymyślę, bo nie znam się ani na systemach zabezpieczeń ani na informatyce - siadaj i wymyślaj sam, a jak będziesz już coś miał to konsultuj od razu z potencjalnym "promotorem" (opiekunem pracy).
  • #6 10436453
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam
    McMonster napisał:
    Proponuję podejść do potencjalnych promotorów/członków komisji i zapytać, czy nie mają czegoś ciekawego. Tylko trzeba ich pomysły traktować z dystansem, ...

Święta racja. Dlatego polecam wymyślić coś samemu - coś chwytliwego i za razem "realnego" do wykonania.
    Akurat niezły (kosmiczny) temat mi się nasunął - "Identyfikacja personalna osób na podstawie chodu (ruchu ciała)". Przykład zaczerpnięty z któregoś szkolenia z bezpieczeństwa danych. Jak ktoś lubi wyzwania, to polecam :)
  • #7 10436938
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    wasyl32 napisał:
    Akurat niezły (kosmiczny) temat mi się nasunął - "Identyfikacja personalna osób na podstawie chodu (ruchu ciała)".
    To raczej na magisterkę albo nawet na doktorat (do magisterki wystarczyłaby porządna detekcja ruchu na podstawie obrazu z kamery).
  • #8 10437731
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 10857234
    praca_inz_inf
    Poziom 1  
    Witam,

Mam pytanie, korzystając z podobnego problemu jak osoba zakładająca temat. Kilka lat temu studiowałem na PW na wydziale EiTI. Uzyskałem absolutoriumm, dostałem w międzyczasie pracę nie związaną z Informatyką - za nim się obejrzałem minęło sporo czasu, a ja się dalej nie obroniłem. Czas pozamykać sprawy najważniejsze, takie jak wykształcenie. Muszę znaleźć temat pracy inżynierskiej, bo ten, który obrałem kilka lat temu, raczej jest poza moim zasięgiem na ten moment. Poszukuję tematu gdzie najmniej ważne będzie stricte programowanie, a raczej ważniejsze będzie opisanie jakiegoś problemu i wykananie testów.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #10 10857711
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Żarty sobie z forum robisz, tak? No to ja proponuję Ci temat taki: Możliwości przesyłania sygnału sieci bezprzewodowych przez chmurę piroklastyczną wulkanu Mauna Kea oraz testowanie przepustowości w zależności od temperatury chmury i zawartości dwutlenku siarki.
  • #11 10857751
    bmserwis
    Poziom 36  
    jankolo czy to, aby nie za trudne? Ja zaproponuję coś prostszego: Wpływ fal elektromagnetycznych generowanych przez bezprzewodowe sieci domowe na florę bakteryjną pochwy ich użytkowniczek - badanie na wyselekcjonowanej grupie studentek.
  • #12 10857795
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    bmserwis, Twój temat, choć ciekawszy i sympatyczniejszy z powodu występowania w nim badań "dowcipnych" oraz mozliwości zawężenia grupy studentek do co urodziwszych, to jednak jest skomplikowany analitycznie i wymaga wiedzy o bakteriach, a nie tylko o miejscu ich przebywania. Mój pomysł właściwie nie wymaga wiedzy interdyscyplinarnej, bo mierniki temperatury są automatyczne i bezprzewodowe, a analizatory SO2 również są takowe. Natomiast mój temat nie ma tego smaczku, jakim jest pobieranie próbek związanych z tematem Twojego pomysłu.
  • #13 10857880
    bmserwis
    Poziom 36  
    jankolo - kajam się i przyznaję rację, jednakże przyszedł mi do głowy inny temat związany z przetwarzaniem obrazów: System rozpoznawania oraz oceny rozmiaru biustu w oparciu o materiały zdjęciowe oraz filmowe z polskich i zagranicznych portali erotycznych.
  • REKLAMA
  • #14 10857937
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Bmserwis, wybacz, ale to już Twój poprzedni pomysł był milszy dla wykonawcy. Bo tutaj to co on będzie biedny testował? Fotografie i filmy? I jak podejść do sprawdzającego testowania organoleptycznego? Lizać i dotykać ekran? Zdecydowanie te bakterie wolałbym.
  • #15 10857943
    bmserwis
    Poziom 36  
    Wszytko OK, tylko zaraz, zaraz! My się tu wysilamy, a wykonawca jakoś nam zamilkł. Poczekajmy może czy któryś z tematów przypadł był mu do gustu.
  • #16 10858319
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje tematu pracy inżynierskiej z informatyki, który mógłby być związany z systemami zabezpieczeń, takimi jak systemy alarmowe, kontrola dostępu i monitoring wideo. Odpowiedzi sugerują, aby temat był powiązany z aktualną pracą użytkownika, co pozwoliłoby na efektywne wykorzystanie zdobytej wiedzy. Proponowane tematy obejmują analizę zagrożeń, ocenę niezawodności urządzeń zabezpieczeń, audyty bezpieczeństwa oraz koncepcje zabezpieczeń technicznych. Wskazano również na możliwość konsultacji z promotorami w celu uzyskania inspiracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA