logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows bez FDD CD USB za pomocą LAN PXE Windows Serwer 2003

telmedia 22 Sty 2012 02:26 8454 3
REKLAMA
  • #1 10430821
    telmedia
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam!
    Posiadam starego notebooka bez napędów, a USB nie ma możliwości boot.
    Jest tam dysk 4,0GB. Próbowałem zainstalować windowsa xp na różne sposoby, ale efekt zawsze jest ten sam. Po zabawie w wyjmowanie dysku i uruchamianiu z DOS-a w trakcie instalacji pojawia się komunikat o braku licencji EULA, ale to nie istotne, gdyż temat dotyczy innego zagadnienia.
    Zainstalowałem na komputerze stacjonarnym Windows Serwer 2003. Jestem laikiem, jeżeli chodzi o temat PEX pod tym systemem i nie mam zielonego pojęcia jak skonfigurować go od "A" do "Z" aby mój notebook zobaczył go w sieci, wystartować z boot-a oraz zaciągnąć system z płyty CD serwera.
    Byłoby super gdyby ktoś mógł napisać jakiś fajny faq, krok po kroku do konfiguracji.
    Proszę nie mieszać sposobów linux-owych, gdyż nie jest to tematem tego postu.
    Szukałem na Googlach, lecz nie znalazłem kompletnego opisu, tylko fragmenty zagadnień.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10430912
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Co do EULA - może nie było pliku eula.txt w \i386 albo błąd w txtsetup.sif

Odnośnie instalacji przez LAN - zainstaluj pod Windowsem TFTPD32, skonfiguruj serwery TFTP + DHCP, do folderu skopiuj memdisk i obraz dyskietki startowej DOS z obsługą sieci (np. http://www.nu2.nu/bootdisk/network/ )
    Udostępnij płytę instalacyjną a notebooka wystartuj z LAN.
    Po skonfigurowaniu/załadowaniu dyskietki przechodzisz na udostępniony dysk i kopiujesz na lokalny czy instalujesz (ew. wcześniej przygotowujesz dysk).
  • REKLAMA
  • #4 12022892
    telmedia
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
REKLAMA