Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer aspire 3630 brak zasilania na inwerter

maker12 22 Sty 2012 12:00 2958 21
  • #1 22 Sty 2012 12:00
    maker12
    Poziom 2  

    Witam. Mam taki problem. Podczas wymiany klapy matrycy zrobiłem śrubokrętem małe zwarcie na wtyczce do inwertera (wtyczka na wyjściu z inwertera była wypięta) i w tej chwili mam bardzo przyciemniony obraz na matrycy
    (pod światło coś tam widać) na zew. monitorze ok. Pomierzyłem napięcia na wtyczce do inwertera i wyszło mi że jest brak napięcia 19V na 1 pinie ale nie jestem pewien czy tam powinno być 19V.
    1 pin 0V
    2 pin 5.2V
    3 pin 3.3V
    4 pin 1.3V
    5 pin 0V

    Nie wiem gdzie jest jakiś bezpiecznik na płycie głównej lub jaka może być przyczyna tej usterki. Proszę o pomoc.

    0 21
  • #2 22 Sty 2012 19:24
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Sprawdź rezystor R210 przy złączu taśmy lcd piny 27, 28.

    0
  • #3 22 Sty 2012 20:10
    maker12
    Poziom 2  

    sprawdziłem rezystor R210 i jest cały dookoła niego też są całe

    0
  • #4 22 Sty 2012 20:33
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Jakie masz napięcie na pinach 27,28 złącza CN1.

    0
  • #5 22 Sty 2012 22:06
    maker12
    Poziom 2  

    pin 27-0V
    pin 28-0V

    0
  • #6 23 Sty 2012 21:52
    maker12
    Poziom 2  

    Czy ktoś jeszcze może mi pomóc?

    0
  • #7 15 Paź 2013 18:10
    salko
    Poziom 9  

    Dołączę się do tego wątku gdyż mam podobny problem, a mianowicie na wejściu mam napięcia:
    1 pin 19 V
    2 pin 5 V
    3 pin 0 V
    4 pin 1.5 V
    5 pin 0 V
    Czy jest ktoś w stanie pomóc mi i podpowiedzieć dlaczego na 3 pin nie mam napięcia??
    Przypuszczam że z tego powodu nie mam podświetlania matrycy…

    0
  • #8 15 Paź 2013 18:25
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Oznaczenie płyty?

    0
  • #10 15 Paź 2013 19:33
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Taśma sprawdzona?

    0
  • #11 15 Paź 2013 19:50
    salko
    Poziom 9  

    Nie Kolego, nie sprawdzałem, w jaki szybki sposób mogę to zrobić?
    Nie dysponuje inną by podmienić.
    Czy wiesz która to "żyła" będzie we wtyczce na płycie?

    0
  • #12 15 Paź 2013 19:54
    boro1234567
    Spec od komputerów

    salko napisał:
    Nie Kolego, nie sprawdzałem, w jaki szybki sposób mogę to zrobić?

    Miernikiem Kolego.
    Zanim to uczynisz to podaj jeszcze napięcia z pinów 29, 30 złącza CN1.

    0
  • #13 15 Paź 2013 20:45
    salko
    Poziom 9  

    Jak zmierzyć napięcie by nie zrobić tam zwarcia??

    Dodano po 36 [minuty]:

    jeśli zrobiłem to dobrze to na
    pin 29 - 1,43V
    pin 30 - 0V

    taśma chyba OK

    0
  • #14 15 Paź 2013 20:52
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Z U11 napięcia.

    0
  • #15 16 Paź 2013 17:46
    salko
    Poziom 9  

    tam gdzie są dwie nóżki jest:
    3,3V i 0V
    tam gdzie trzy nóżki:
    0V, 0V, 0V

    sorki ale nie jestem fachowcem sprawdzałem na samej płycie bez podłączenia innych podzespołów nie wiem czy prawidłowo.

    0
  • #16 16 Paź 2013 17:52
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Na uzbrojonej, włączonej płycie z podpiętą matrycą i inwerterem.

    0
  • #19 17 Paź 2013 08:05
    salko
    Poziom 9  

    nie wiem czy istotne ale na monitorze jest wszystko OK, matryca w laptopie wyświetla tylko nie jest odpowiednio podświetlona, jak lampką przyświece to widać mniej więcej co tam jest.

    0
  • #20 17 Paź 2013 08:08
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Dostałeś zadanie to wykonaj.

    0
  • #21 04 Lis 2013 19:16
    salko
    Poziom 9  

    dokonałem ponownych pomiarów na U11
    tam gdzie są dwie nóżki jest:
    3,3V i 0V
    tam gdzie trzy nóżki:
    3V, 0V, 0V

    0
  • #22 04 Lis 2013 20:35
    Resist_34
    Poziom 22  

    Sprawdź, czy switch SW1 nie jest zwarty (czyli sygnał LID# nie jest zwarty do masy).

    0