logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens ME45 - problem z zasięgiem w niskich temperaturach, co robić?

jacof 20 Gru 2004 23:12 1089 13
REKLAMA
  • #1 1076200
    jacof
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam,
    mam problem z moim siemensem me45,
    w temp pokojowej jest wszystko ok
    ale troche chlodniej, a juz wogole tak jak teraz za oknem to co chwila
    "szuka sieci" i full zasieg, szuka i full, co ciekawe w momencie kiedy ma zasieg i zadzwonie to rozmowy nie przerywa, jest ok,
    po zakonczeniu rozmowy znowu co chwilke szuka sieci

podginalem styki anteny, zmianialem soft i lipa, nadal to samo

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1076341
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    ja bym postawil na uszkodzenie mechaniczne moim zdaniem jest tak w pokojowej tem jest wszystko ok znaczy elementy sa normalnych rozmiarow, kiedy tem spadnie to elementy sie kurcza i nie stykaja dobrze, moze to glupie ale sprawdzone na wlasnej skorze, lekarstwem moze byc wygrzanie telefonu
  • REKLAMA
  • #3 1077907
    jacof
    Poziom 12  
    wcale nie glupie, tez o tym myslalem. tylko problemem jest to ze nie mam sprzetu zeby to profesionalnie wygrzac :(
    ma ktos jakis sprawdzony i bezpieczny pomysl jak to zrobic w warunkach domowych?
  • #4 1077957
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    poszukaj bo bylo na forum, bylo cos tam z zarowka :D i z opalarka :idea:
  • REKLAMA
  • #5 1079163
    komalik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    witam

to chyba jakis bardziej powszechny problem, bo moj me45 tez sie zaczal tak zachowywac na mrozie: full ->szuka ->full ->szuka itd.
    czy to na pewno jakis problem hardware-u?? gdzie tego mozna szukac konkretnie??

pozdrawiam
  • #6 1079223
    stolarik
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    To chyba PA koncowka moci.
  • #7 1079855
    komalik
    Poziom 14  
    sama z siebie i to tak regularnie?? nie jestem pewien..
  • REKLAMA
  • #8 1080503
    jacof
    Poziom 12  
    moze zimny lut i pod wplywem zimna cos nie styka... moze faktycznie wygrzanie by cos pomoglo, ale musze wymyslic jak to zrobic :p
  • #9 1080941
    wojekkk
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Moze byc tez switch
  • #10 1081531
    jacof
    Poziom 12  
    wiem ze w nokiach pomagalo czasem przelutowanie gniazda od anteny zewn. w warunkach domowych jest to dla mnie wykonalne ;) wiec sprobuje...
    a jak nie to wygrzac plytke u jakiegos fachowca...
    moze jest ktos bydgoszczy kto ma sprzecik odpowiedni i zrobilby to po jakichs tanich pieniadzach?

dodane: 26 grudnia 2004

jak mozna bylo sie spodziewac, nadeszlo ocieplenie i telefon chodzi idealnie :)
  • #11 1089310
    komalik
    Poziom 14  
    ocieplenie tzn. wygrzewałeś???? jeśłi tak to co konkretnie, bo mnie już zaczęło to szukanie sieci wnerwiać.

pozdrawiam
  • #12 1091152
    jacof
    Poziom 12  
    heh, nie wygrzewalem jeszcze
    pogoda sie ocieplila :)
    chociaz dzisiaj znowu troche zimniej i znow to samo :(
    czuje ze bez serwisu sie nieobedzie ;(
  • #13 1093536
    komalik
    Poziom 14  
    no i niestety moj szwankuje. juz jak w netmonitorze pokazuje +15 st. C to zaczyna sie zabawa w kotka i myszke z siecią...

w ogóle to zauważyłem coś. telefon naprzemian szuka sieci i znajduje (srednio co 1 min). jak zadzownie z niego to polaczenia nie przerywa czyli sieci w trakcie rozmowy nie gubi... ale np do mnie nikt sie nie moze dodzwonic, a smsy dochodza dopiero jak wstawie telefon do ciepla (czyli to ze telefon raz na minute ma siec wcale nic nie znaczy :()

prosze specjalistow o wypowiedzi - co to moze do cholery byc??? bo bardzo denerwujące jest takie zjawisko

pozdrawiam
  • #14 1098887
    jacof
    Poziom 12  
    u mnie to samo, ok 15-17 st C

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy zgłaszają problem z telefonem Siemens ME45, który w niskich temperaturach wykazuje niestabilny zasięg – telefon na przemian "szuka sieci" i pokazuje pełny zasięg, jednak podczas rozmowy połączenie nie jest przerywane. Problem pojawia się przy temperaturach około 15-17°C i niższych. Próby rozwiązania obejmowały podginanie styków anteny, aktualizację oprogramowania, jednak bez skutku. Podejrzewane są uszkodzenia mechaniczne, takie jak zimne luty lub nieprawidłowe styki, które kurczą się w niskich temperaturach, powodując przerwy w połączeniu. Proponowane rozwiązania to wygrzewanie telefonu (np. opalarką lub żarówką) w celu poprawy styków, przelutowanie gniazda anteny zewnętrznej oraz sprawdzenie końcówki mocy PA lub przełącznika (switch). Problem jest na tyle powszechny, że użytkownicy rozważają serwisowe naprawy, gdyż domowe metody bywają niewystarczające. Po ociepleniu pogody telefon działa poprawnie, co potwierdza wpływ temperatury na usterkę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA