logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C45 nie łapie zasięgu – nagła utrata sygnału, brak połączeń

cudak11480 20 Mar 2005 00:20 1050 11
REKLAMA
  • #1 1330816
    cudak11480
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam :-)
    Mam problem z siemensem c45 a mianowicie nie mam zasiegu w telefonie nikt nie moze sie do mnie dodzwonic i ja tez do nikogo czy ktos wie moze o co chodzi ?? :-) telefon nie upadl ani nikt sie nim nie bawil tylko tak jakos dzisiaj dzialal a jutro juz nie :-(
  • REKLAMA
  • #2 1330831
    Techar
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Pierw to ja bym spróbował zabawe z zmiano oprogramowania może to pomoże ale wątpie.
    Sprawdz czy na ręcznym wyszukiwaniu znajduje coś.
  • REKLAMA
  • #3 1331001
    cudak11480
    Poziom 13  
    hmm... zmienilem soft mialem wersje 31 teraz mam 35 i musze powiedziec ze juz jest lepiej bo ikonka zasiegu miga i moge dzwonic ale tez nie zawsze :-( a o co chodzi z tym recznym wyszukiwaniem ?? jesli ktos wie o co chodzi z tym moim telefonem to czekam na pomoc :-) raz nawet udalo mi sie wlaczyc aparat i nie mrugala ikonka hmm.... jak to dziwne --- a moze jest to wina tego ze cos tam w srodku nie laczy ??? jeszcze go nie rozbieralem bo raz tak jakby lapie zasieg a zaraz gubi :-(
  • REKLAMA
  • #4 1331032
    Pytajnik
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    To tak...
    Z tym ręcznym wyszukiwaniem to masz w ustawieniach telefonu _ Wyszukiwanie automatyczne i ręczne.
    Spróbuj tego ręcznego...Wtedy on wyszukuje wszystkie dostępne sieci i wybierasz z listy Twoją.

Ale wydaje mi sie że może to być problem jak u mnie w Nokii 8210 kiedyś.
    Walnięty Antena Switch.Układ odpowiedzialny za zmiane trybu pracy z nadawania do odbioru i nadwrót.Raz jest dobrze a raz sie wiesza.i tak łapie i nie...
    Nie jestem pewien i nie wiem gdzie go znaleźć w Twoim Siemensie.Poszukaj schematu.

P.S - Jeśli masz zamiar jeszcze się troche pobawić z Softem to sproobuj Siemen Unlocker i V-Klay - Darmowe programiki ale są świetne.Robią wszystko z moja Sl-ką

Pozdrawiam
  • #5 1337297
    cudak11480
    Poziom 13  
    Dzieki chlopaki za wszystko troche sie teraz pobawie a nie ma ktos tego schematu bo jakos nie moge go znalezc :-)
  • REKLAMA
  • #6 1337322
    chincza
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    cudak11480 najpierw rozbierz i wyczyść styki pod anteną
    Powodzenia
  • #7 1338280
    cudak11480
    Poziom 13  
    rozebralem i wyczyscilem caly telefon :-) zlozylem wlaczam i ikonka zasiegu nie mruga ale ja nie moge dzwonic do mnie mozna :-( w sumie to juz jakis sukces bo wtedy nie mozna bylo nawet do mnie dzwonic aha a co do sms-ow to dochodza :-) jeszcze troche i go napewno zrobie pozdrawiam ----- wlasnie go zrobilem juz wszystko jest dobrze dzieki za pomoc :-)
  • #8 1338507
    chincza
    Poziom 21  
    może nasz włączone ukrywanie numeru
  • #9 1338591
    Pytajnik
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Cudak zapomniałem jeszcze jedno...Czytałem troche wtedy o tych układach...Jeśli Cie to zainteresuje to podobno działa zgrzanie go... Spróbuj...
  • #10 1338877
    ali-g
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Na dzień dobry go wygrzej, masz malutką szanse że pomoże ale zawsze...
    Później niestety pozostaje wymiana części lub/i stawianie nowych kulek na bga, ale to już wyzsza szkoła jazdy...
    Acha, nie pokazuje sie czasem wykrzyknik obok operatora, bo jesli tak to na bank koncowka mocy ;)
  • #11 1338987
    chincza
    Poziom 21  
    ali-g Przeczytaj to "rozebralem i wyczyscilem caly telefon zlozylem wlaczam i ikonka zasiegu nie mruga ale ja nie moge dzwonic do mnie mozna " i co dalej twierdzisz iż PA
  • #12 1340354
    cudak11480
    Poziom 13  
    hmm.... juz teraz sam nie wiem co z nim jest dzialal tak jak wczesniej napisalem az tu nagle znowu padl i wszystko po staremu i wlasnie jak kolega ali-g pisze jest wykrzyknik przy operatorze sieci :-) to co mam teraz zrobic ali-g ?? sorrki chlopaki ze tak mieszam ale ten telefon juz sam nie wiem jak dziala w kazdym badz razie juz nie ma zasiegu ikonka mruga i jest wykrzyknik wlasnie przy operatorze sieci jak wymienic ta koncowke ?? :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Siemens C45, który nagle stracił zasięg – brak możliwości wykonywania i odbierania połączeń, mimo że telefon nie był uszkodzony mechanicznie. Rozwiązania proponowane w dyskusji obejmują zmianę oprogramowania (softu) na nowszą wersję, co częściowo poprawiło sytuację, oraz ręczne wyszukiwanie sieci w ustawieniach telefonu. Sugerowano również rozebranie telefonu i wyczyszczenie styków pod anteną, co pozwoliło na częściowe przywrócenie funkcji odbierania połączeń i odbierania SMS-ów. Wskazano na możliwą usterkę układu antenowego (Antena Switch) odpowiedzialnego za przełączanie trybów nadawania i odbioru, co może powodować niestabilny zasięg. Pojawił się wykrzyknik przy operatorze sieci, co sugeruje uszkodzenie końcówki mocy (PA). Zalecane jest wygrzanie układu jako próba naprawy, a w przypadku braku efektu – wymiana uszkodzonych elementów lub naprawa BGA. W dyskusji wspomniano także o narzędziach do modyfikacji oprogramowania, takich jak Siemen Unlocker i V-Klay.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA