Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naviheaven na 2211 w fiacie Panda - przygasa LCD i wyłącza się

Junior188 23 Jan 2012 00:58 3881 16
Wago
  • #1
    Junior188
    Level 13  
    Witam.
    Zainstalowałem radio odtwarzacz naviheaven na 2211 w fiacie panda 1.3 JTD w związku z brakiem instalacji całą położyłem osobiście z w miarę udanym skutkiem. Prąd + jak i masę podpiąłem od zapalniczki za bezpiecznikiem nr 20 32V( na przewodach tuż przy wewnętrznej skrzynce bezpieczników) przewodami do instalacji elektrycznej 0,5 KV (tylko takie były dostępne). Przewody + z kostki iso ( napięcie, pamięć, podświetlenie) podłączyłem razem do + zapalniczki ponieważ działa on bez względu na zapłon, antenę wewnętrzną ze wzmacniaczem podłączyłem do kości iso w miejscu + antena elektryczna. Radyjko działa przyzwoicie mam tylko taki problem iż pendrive (różne rodzaje i wielkości) na postoju działają jak producent obiecał schody zaczynają sie przy zapalonym silniku po około 15 minutach jazdy wyświetlacz znacznie przygasa jakby brakowało mu napięcia coraz bardziej i bardziej do momentu całkowitego wyłączenia się radia po wyjęciu usb w momencie "przygasania" wyświetlacz staje się wyraźniejszy a radio na tuner-ze dział poprawnie po ponownej instalacji pendrive to samo. Czy ktoś może wie od czego może się to dziać ? Z góry dziękuję za pomoc oraz przepraszam za ewentualne błędy przy zakładaniu pierwszego tematu. :D
  • Wago
  • #2
    Junior188
    Level 13  
    Witam dziś została podłączona antena do masy a zasilanie podświetlenia wyświetlacza odłączone całkiem efekt-brak nadal to samo . :|
  • #3
    msepl
    Level 25  
    Jeśli na złączu zasilania pomiędzy czarnym przewodem a żółtym i czerwonym jest 12 V to radio jest do naprawy.

    pozdr
  • #4
    Junior188
    Level 13  
    Dlaczego do naprawy ? Jeśli z mojej winy proszę rozwiń jeśli radia to dlaczego na samym akumulatorze działa poprawnie ?
  • #5
    katoda
    Level 20  
    1-To radio nie ma sterowania podświetleniem więc jak podłączyłeś?
    2-Przy podłączeniu zasilania i acc na stałe, szybko pożegnasz się z akumulatorem.
    Instalacja do sprawdzenia przez fachowca. Do sprawdzenia jeszcze napięcie ładowania. Jeśli wszystko ok to radio radio na serwis, chyba że podpinasz tam dysk lub ładowarkę to nie ma się czemu dziwić że stabilizator w radiu nie wyrabia się.
  • Wago
  • #6
    Junior188
    Level 13  
    Nie wiem ma, nie ma przewód od kości iso dobranej przez sprzedawcę ma podświetlenie. Dlaczego myślisz że akumulator szybko padnie czyżby w spoczynku było prądożerny ? Bo zrobiłem to z premedytacją żeby słuchać na postoju, dziennie robię około 200km może dlatego jeszcze żyje aku, USB dostawało różne pendrive w zakresie 1GB do 16 GB nigdy ładowarki,prąd ładowania 14.40 a najbardziej ciekawi mnie dlaczego z samego aku działa dobrze ? Wkrótce zostanie przełączone bezpośrednio pod klemy aku zobaczymy co się zmieni.
  • #7
    bc211
    Level 30  
    Bo radio melduje przeciążenie, które daje o sobie znać wraz z podwyższonym napięciem zasilania przy odpalonym silniku > 14,4V to normalne napięcie ładowania.

    Dodano po 11 [minuty]:

    Junior188 wrote:
    w związku z brakiem instalacji całą położyłem osobiście z w miarę udanym skutkiem
    Nie byłbym taki "hop". Do sprawdzenia masa, kable głośnikowe, jakość połączeń, końcówki, przewody, podłączenie tego ustrojstwa "antena wewnętrzna" ono teoretycznie też może to powodować
  • #8
    Junior188
    Level 13  
    Połączenie masy też wzbudziło moje zainteresowanie bo jest na żywca pod blachę a nie wiem czy nie lepiej było by do akumulatora? Przewody od strony głośników są na wsuwki a kość iso na kostki elektryczne zero lutowania a może to tez błąd ? A objawy nie występują tylko podczas odpalania ale również w czasie jazdy. Co do anteny na wszelki niewielki odłączę ją i sprawdzę czy cos to pomogło.
  • #9
    Junior188
    Level 13  
    No dobra po wielu testach powracam z pytaniem ale po kolei:
    - odłączenie zasilania anteny wewnętrznej nie pomogło :/
    -zmiana źródła zasilania z zapalniczki na zapłon poskutkowała brakiem pamięci przy skokowym spadku napięcia zanikał plus i masa
    -wymiana przewodów na inne wiele żyłowy podłączenie masa od akumulatora plus pamięci też prosto od klemy zasilanie od stacyjki i.... też bieda
    -ostatni test jaki podjąłem to zmiana mordowanego usb na kartę pamięci co prawda nie wyłącza sie ale wyświetlacz blaknie
    Po mojemu to stabilizator napięcia jest walnięty ale mam jeszcze pytanko oddać to radio na reklamacje czy sprawdzić jeszcze głośniki ? No i pytanie kolejne jak sprawdzić czy to stabilizator radia czy akumulatora a może zmontować jakiś stabilizator/ups-a i położyć przed radio?
  • #10
    bc211
    Level 30  
    Powinien kolega przyłożyć "minus" woltomierza do metalowej obudowy radia, a "plus" woltomierza do przewodów zasilania.
    Jeśli napięcie zasilania na złączu do radia nie zależy od radia, to radio jest uszkodzone.
    Być może urwane jest gniazdo usb i radio zachowuje się przez to nieprzewidywalnie.
    Być może te kilka procent, których nie rozumiem ze względu na niezbyt dobry polski kolegi doprowadziłoby do rozwiązania problemu
  • #11
    Junior188
    Level 13  
    No ok w najbliższym czasie dokonam pomiaru i podam wyniki nie mniej jednak mało możliwe jest urwane usb bo karta pamięci tez tak robi chyba że ja coś mylę to proszę o info :)

    Pomiar jeszcze nie zrobiony ale zauważyłem ze jak się autko nagrzeje to problem się pojawia zimny nigdy, stąd sprawa taka że na postoju na aku wszystko było dobrze może to nie wiele a może komuś coś podpowie ?
  • #12
    msepl
    Level 25  
    Tak cały czas to samo - radio uszkodzone.
  • #13
    Junior188
    Level 13  
    Zaczynam nabierać przekonania że ma pan racje :) a czy sprzedawca/producent może odmówić naprawy tylko z tytułu: brak montażu u specjalisty bo doczytałem w instrukcji taka klauzule .
  • #14
    msepl
    Level 25  
    Skoro gwarant tak pisze to niestety tak musi być. Można ewentualnie zgłosić usterkę nie na gwarancji tylko z tytułu niezgodności towaru z umową. Zapisy gwarancyjne nie mają wtedy żadnego znaczenia.
  • #15
    gulczas11
    Level 9  
    witam mam takie samo radio tylko u mnie jest tak ze gdy podepne pamiec pod usb to sie wylaczaa nawet gdy podepne telefon pod aux i probuje dzwonic tez sie wylacza co moze byc przyczyna???
  • #16
    msepl
    Level 25  
    Uszkodzony sprzęt a właściwie oprogramowanie.
  • #17
    Kondziu4525
    Level 2  
    Ja mam z tym samym radiem ten sam problem z tym że w cinquecento. Elektryki tam zbyt dużej niema mechanik mi sprawdzał różnymi miernikami wszystko jest w porządku ładowanie oraz akumulator też. Po podłączeniu usb po nie długim czasie radio przygasa i się wyłącza. Nie mogę dojść co to za przyczyna. Lecz najprawdopodobniej to wina radia gdyż przekładałem go do astry i działo się to samo. A co do telefonu auxa i dzwonienia. Ten model niestety jest bardzo podatny na zakłócenia gdy próbujesz dzwonić radio zostaje zakłócone i się wyłącza. Gdy miałem telefon blisko radia i gdy przychodzi mi sms radio się wyłącza... Nie polecam kupna tego radia gdyż ma dużo wad...