logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naviheaven NA-3095 - zawieszanie radia i problemy z wyświetlaczem oraz podświetleniem

marcim 25 Lut 2011 13:55 2735 3
REKLAMA
  • #1 9201942
    marcim
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Posiadam urządzenie Naviheaven NA-3095, które stanowiło załącznik do kupionego przeze mnie pojazdu.

Mam trzy problemy. Może ktoś już to przerabiał - będzie mi łatwiej. Proszę o pomoc, wskazówki... może schemat ktoś posiada?
    W sieci nic nie znalazłem. Ale (jest to wybitnie chiński sprzęt) może występuje gdzieś pod inną marką/nazwą?

1. Silnik wyłączony. Radio włączone. Po odpaleniu rozrusznika radio milknie. Tak jakby się zawieszało. Domyślam się, że chodzi o spadek napięcia w instalacji samochodowej. Może jest jakiś problem w układzie zasilacza owego Naviheaven? Warto wymienić kondensatory? Czy szukać gdzie indziej?

2. Od czasu do czasu wyświetlacz samoistnie się "wiesza". Radio gra normalnie, ale na ekranie widać ...czasem pasy, czasem nic, czasem ekran gaśnie. Może to problem związany z p. 1? Czy może raczej niepewny styk przedniego panelu z "bazą"?

3. Problem podświetlania. W nocy radio strasznie "wali po oczach". Czy jest jakaś opcja podłączenia podświetlania radia (i ekranu radia) pod gałąź instalacji kontrolek na desce, których jasność można regulować? Wiem, że w menu jest brightness, ale to zmienia sposób działania matrycy a nie jej podświetlenia.

Z góry dziękuję serdecznie za każdą, nawet najmniejszą wskazówkę, obiecując dozgonną wdzięczność :)

Pozdrawiam
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 9204079
    arturo7711
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Odnośnie punktu pierwszego,musisz przyzwyczaić się do tego,że najpierw odpalasz auto,później włączasz radio.Niestety te sprzęty źle znoszą spadki napiec i nie mają żadnych zabezpieczeń przeciw spadkowi napięcia.Żadna wymiana kondensatorów,ten typ tak ma.Może zdarzyć się nawet tak,że na włączonym radio jak odpalasz auto pojawi się biały ekran i nie będziesz miał kontroli nad przyciskami.Częste odpalanie auta na włączonym radio może powodować późniejsze jego zawieszanie się.
    Jeśli idzie o podświetlenie to trzeba wpiąć pomarańczowy kabel o nazwie illumination do odpowiedniego kabla w kości iso instalacji samochodowej,w którym to kablu pojawia się napięcie po włączeniu świateł.Dzięki temu obraz nie będzie tak raził w oczy.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9208710
    marcim
    Poziom 11  
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    Ad 1,2. Mimo wszystko powalczę z tym zasilaniem. Strasznie to wkurzające.
    Ad 3. Wielkie dzięki. Chyba tego mi było potrzeba. Sprawdzę i opiszę wrażenia.

Pozdrawiam
  • #4 12604081
    marcim
    Poziom 11  
    Ożywiam temat po ponad dwóch latach, gdyż znalazłem rozwiązanie problemu nr 1. Może się komuś przyda.

Po wymianie akumulatora problem ustąpił jak ręką odjął. Żadnych zawieszeń, wyłączeń itp przy uruchamianiu silnika.

Pozdrawiam.
REKLAMA