logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy admin UPC może szpiegować przez router? Jak się zabezpieczyć?

johny1000 23 Sty 2012 11:13 27524 8
  • #1 10436365
    johny1000
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam internet od UPC. Kabel z zewnątrz wchodzi do pokoju admina. Admin nie ma dostępu do mojego kompa lecz podejrzewam ze mnie szpieguje przez router.

Czy jest opcja, że widzi mój pulpit np oglądane filmy, to co pisze w dokumentach itp. Jak sie zabezbieczyc kiedy avast pro nic nie wykrywa, spybot nic nie wykrywa. Przewertowałem wszystkie tematy w googlu gdzie pisano o malware, skanaowaniu, podsłuchach klawiatury itp. Chodzi mi teraz generalnie o funkcje routera

Podejrzewam ze popełniłem bład ponieważ miałem ustawione zezwalaj na pomoc zdalną w właściwościach systemu. Nie mniej jednak nie wyskakiwało żadne okno pytania o zgodę na szpiegowanie:)?

Skąd wiem ze mnie szpieguje? Bo słyszę odczytywanie na głos tego co pisze gdy w pokoju sa dwie osoby. Generalnie mój admin dużo kombinuje z routrami, ogranicza łacza i bawi się.

Pisze bo wygooglowałem o czyms takim jak funkcje routera i niektóre mają funkcje podglądu pulpitu vnc. Mogą podglądac historie stron itp. Czy jest sposób unikniecia szpiegowania czy jestem na to skazany??
  • Pomocny post
    #3 10436543
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    Jestes przewrazliwiony / paranoiczny.
    Jak sie bardzo boisz, wykup gdzies wirtualny serwer, postaw tunel (vpn) i spij spokojnie. Chociaz nie, bo admin serwera w firmie hostingowej moze Ciebie szpiegowac.
    Albo zainwestuj we wlasny net.
  • Pomocny post
    #4 10436602
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Cytat:
    Pisze bo wygooglowałem o czyms takim jak funkcje routera i niektóre mają funkcje podglądu pulpitu vnc.

Daj źródło, pośmiejemy się - pewnie więcej takich kwiatków.

Istotnie, przeglądane strony można widzieć chociażby poprzez cache DNS. Możesz zmienić sobie ręcznie DNSy na zewnętrzne, wtedy unikniesz tej sytuacji.
    Czytanie na głos - jeśli jesteś tego pewny, nagraj go i postrasz, że pójdziesz na policję. Jeśli nie odpuści a masz dużo wolnego czasu - idź. Jak nie masz czasu a musisz korzystać - VPN albo pogódź się z tym. Korzystaj z szyfrowanych połączeń wszędzie, gdzie się da.

Sprawdź, czy nie masz czegoś wpiętego pomiędzy klawiaturę a komputer.
  • Pomocny post
    #5 10436653
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 10448671
    johny1000
    Poziom 10  
    powiedzcie mi jak to jest że kiedy admina nie ma w domu w dzienniku zapory ogniowej nie ma adresu bramy domyślnej a jak admin wraca cały czas widzę przyblokowany adres bramy przez zaporę??

PS router jak nie ma admina cały czas chodzi i mam neta cały czas. Rożnica jest tylko taka ze komp admina jest wyłączony.
  • Pomocny post
    #7 10461838
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 10462012
    johny1000
    Poziom 10  
    Vpn jest bardzo drogie:( Wymysliłem sobie że między routerem admina a moim kompem można postawic router z tunelem vpn czy to dobry pomysł??
  • Pomocny post
    #9 10462156
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik obawia się, że administrator sieci UPC może szpiegować jego aktywności przez router, mimo że nie ma dostępu do jego komputera. W dyskusji poruszono kwestie związane z możliwością monitorowania ruchu sieciowego przez administratora oraz funkcjami routerów, które mogą umożliwiać podglądanie. Użytkownicy sugerują różne metody zabezpieczenia, takie jak korzystanie z VPN, proxy, unikanie zdalnego pulpitu i VNC, a także skanowanie systemu innym oprogramowaniem antywirusowym. Wskazano również na możliwość zmiany DNS na zewnętrzne, aby zminimalizować ryzyko szpiegowania. Użytkownik zastanawia się nad postawieniem własnego routera z tunelowaniem VPN jako potencjalnym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA