logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood RXD-330 - Jaki typ lasera do wymiany? Czyszczenie nie pomogło

kojak 21 Gru 2004 10:24 1921 8
REKLAMA
  • #1 1076819
    kojak
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Wieża KENWOOD RXD-330 nie czyta płyt. Podejrzewam laser. Czyszczeniue nic nie pomogło. Jaki typ lasera ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1076831
    jaadamek
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Częstą przyczyną jest zatarcie lasera.Sprawdz czy oczko chodzi luźno czy jest usztywnione.Można to naprawić ro\zbierając laser.
  • #3 1076906
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Jak go rozbierzesz to życze miłej kalibracji
  • REKLAMA
  • #4 1077743
    kojak
    Poziom 14  
    Soczewka chodzi luzno. Na czym ma polegać "miła kalibracja"? bo laser rozbierałem do czyszczenia
    Pozdrawiam
  • #5 1078122
    Śniący
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Witam! ja kiedyś przy naprawie (czyszczeniu lasera postawiłem wszystko na jedna karte) przy każdym laserku jest taćka mała Peeerka (nią chyba sie zwiększa prąd diody <lasera>) i pokerciłem nią troszki i juz ze 3 lata sprzęt mi dobrze dziala. Tak z reszta robie z innymi Laserkami:)
    (ale fakt faktem takie "Podkrecanie Diody nie jesy zdrowe dla niej samej;/ kiedyś juz dioda tak siądzie że już nie pomoże "Podkręcanie Laserka). WIec Jak juz bedziesz Totalnie zdesperowany - a nie bedziesz miał ochoty na zakup nowego laserka to Polecam tą metode.
  • REKLAMA
  • #6 1078540
    kojak
    Poziom 14  
    Sęk w tym, że tu przy laserze nie ma żadnego peerka.
    Może ktoś zna typ lasera, bo z firm wysyłkowych nie mam odpowiedzi pozytywnej po modelu sprzętu.
    Pozdrawiam
  • #7 1078717
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    A niema tam jakiegoś kodu lub czegoś takiego na białej naklejce?????Co do kalibracji to porozłożeniu lasera na części nieda się go skalibrować ręcznie
  • #8 1078997
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    W Kenwoodach RDX ( nie RXD) były zazwyczaj KSS210A.
    Sprawdź, powinno być napisane na pickupie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 1297572
    emillo
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam!

Ja w swoin RXD-F3 podkręciłem delikatnie laser i ładnie czyta wszystko.
    Na laserach zazwyczaj są regulacje czasem sprytnie schowane.
    Przy okazji czy da się naprawić u mnie uszkodzoną regulację głośności??
    Sterowanie jest całkowicie elektroniczne przez procek i I2C.
    Wyświeltlacz zachowuje się normalnie.
    Zepsuło się po piorunie...(!)Wtedy poszły bezkieczniki od końcówek mocy
    i bezp. sieciowy w komputerze więc dobrze że na tym się skończyło...
    Zrobiłem "na krótko" zwykły potencjometr ale to nie to samo i do tego pojawił się przydżwięk sieci jak gra cicho(kable ekranowane).
    Dodam że poza tym sterowanie jest OK.
    To jest taki rzadki model że nie mogę znależć jakichkolwiek rzeczy do tej miniwieży...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wieża Kenwood RXD-330 ma problem z odczytem płyt, prawdopodobnie z powodu uszkodzonego lasera. Czyszczenie lasera nie przyniosło efektu. Laser może mieć luźno chodzącą soczewkę, co jest normalne, ale rozbieranie i kalibracja lasera są trudne lub niemożliwe do wykonania ręcznie. W modelach Kenwood RDX (nie RXD) stosowano laser KSS210A, jednak dla RXD-330 brak jest jednoznacznej informacji o typie lasera, a dostawcy części nie udzielają odpowiedzi. Niektóre lasery mają potencjometr (tzw. "peerka") do regulacji prądu diody laserowej, co pozwala na delikatne "podkręcenie" lasera, ale w RXD-330 takiego elementu nie ma. W przypadku uszkodzenia lasera zalecana jest wymiana, gdyż naprawa i kalibracja są skomplikowane. Dodatkowo pojawiła się wzmianka o problemach z elektroniczną regulacją głośności w modelu RXD-F3, który jest rzadki i trudny do serwisowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA