Witam! ja kiedyś przy naprawie (czyszczeniu lasera postawiłem wszystko na jedna karte) przy każdym laserku jest taćka mała Peeerka (nią chyba sie zwiększa prąd diody <lasera>) i pokerciłem nią troszki i juz ze 3 lata sprzęt mi dobrze dziala. Tak z reszta robie z innymi Laserkami:)
(ale fakt faktem takie "Podkrecanie Diody nie jesy zdrowe dla niej samej;/ kiedyś juz dioda tak siądzie że już nie pomoże "Podkręcanie Laserka). WIec Jak juz bedziesz Totalnie zdesperowany - a nie bedziesz miał ochoty na zakup nowego laserka to Polecam tą metode.
Sęk w tym, że tu przy laserze nie ma żadnego peerka.
Może ktoś zna typ lasera, bo z firm wysyłkowych nie mam odpowiedzi pozytywnej po modelu sprzętu.
Pozdrawiam
Ja w swoin RXD-F3 podkręciłem delikatnie laser i ładnie czyta wszystko.
Na laserach zazwyczaj są regulacje czasem sprytnie schowane.
Przy okazji czy da się naprawić u mnie uszkodzoną regulację głośności??
Sterowanie jest całkowicie elektroniczne przez procek i I2C.
Wyświeltlacz zachowuje się normalnie.
Zepsuło się po piorunie...(!)Wtedy poszły bezkieczniki od końcówek mocy
i bezp. sieciowy w komputerze więc dobrze że na tym się skończyło...
Zrobiłem "na krótko" zwykły potencjometr ale to nie to samo i do tego pojawił się przydżwięk sieci jak gra cicho(kable ekranowane).
Dodam że poza tym sterowanie jest OK.
To jest taki rzadki model że nie mogę znależć jakichkolwiek rzeczy do tej miniwieży...
Wieża Kenwood RXD-330 ma problem z odczytem płyt, prawdopodobnie z powodu uszkodzonego lasera. Czyszczenie lasera nie przyniosło efektu. Laser może mieć luźno chodzącą soczewkę, co jest normalne, ale rozbieranie i kalibracja lasera są trudne lub niemożliwe do wykonania ręcznie. W modelach Kenwood RDX (nie RXD) stosowano laser KSS210A, jednak dla RXD-330 brak jest jednoznacznej informacji o typie lasera, a dostawcy części nie udzielają odpowiedzi. Niektóre lasery mają potencjometr (tzw. "peerka") do regulacji prądu diody laserowej, co pozwala na delikatne "podkręcenie" lasera, ale w RXD-330 takiego elementu nie ma. W przypadku uszkodzenia lasera zalecana jest wymiana, gdyż naprawa i kalibracja są skomplikowane. Dodatkowo pojawiła się wzmianka o problemach z elektroniczną regulacją głośności w modelu RXD-F3, który jest rzadki i trudny do serwisowania. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.