logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 37" A551 - odwrócone kolory(negatyw), T-con?

tksl 23 Sty 2012 19:25 24626 13
REKLAMA
  • #1 10438495
    tksl
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, dzisiaj jeszcze działał normalnie, wyszedłem na 10 min i jak wróciłem zastałem efekt jak na załączonym zdjęciu...Wygląda to jak negatyw.
    Czy któryś z kolegów spotkał się już z czymś takim, ewentualnie co może być przyczyną. Doszukałem się informacji ze odpowiedzialny za to może być moduł t-con.
    Ciekawostką jest to, że po wybraniu w menu opcji "tylko kolor niebieski" matryca prawidłowo świeci na niebiesko.

Aktualizacja:
    Znalazłem podobny temat, prawdopodobnie ta sama usterka układu AS15-F. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2176312.html

Prosiłbym o potwierdzenie, jeśli ktoś się spotkał z czymś takim.
    Samsung 37" A551 - odwrócone kolory(negatyw), T-con?
  • REKLAMA
  • #2 10439414
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    No to jeszcze miernik, oscyloskop i może doszukasz się usterki.
  • REKLAMA
  • #3 10439418
    smok aganiok
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cytat:
    Czy któryś z kolegów spotkał się już z czymś takim, ewentualnie co może być przyczyną.

W zasadzie to równie dobrze może być płyta główna.
  • #4 10439494
    tksl
    Poziom 10  
    Heh, problem w tym ze aż tak obeznany nie jestem, aby samemu zdiagnozować usterkę. Chcę się po prostu zorientować czy warto wydać te 200zł i zakupić nowy moduł,czy gra jest warta świeczki. Byłem się pytać w miejscowym punkcie naprawy. Dowiedziałem się że z tymi modułami logiki jest problem jeśli chodzi o dostępność,ale myślę że w internecie coś bym znalazł...
  • #5 10439514
    smok aganiok
    Poziom 10  
    Cytat:
    Heh, problem w tym ze aż tak obeznany nie jestem, aby samemu zdiagnozować usterkę.

Więc może taniej wyjdzie po prostu jakiś normalny nieautoryzowany serwis? Bo moduły, czy to będzie t-con czy płyta główna, też się naprawia.
  • Pomocny post
    #6 10439564
    mbectb
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    AuO + brak kontrastu -> T-Con -> AS15-F.

Proponuje jak najszybciej sie tego pozbyc :) Po jakims czasie zwykle 2-3 lata uzytkowania wylaza ciemne plamy na szarym tle badz wystepuja problemy z pionowymi pasami ten typ (AuO) tak ma.

Pozdrawiam
  • #7 10439573
    tksl
    Poziom 10  
    smok aganiok napisał:
    Cytat:
    Heh, problem w tym ze aż tak obeznany nie jestem, aby samemu zdiagnozować usterkę.

Więc może taniej wyjdzie po prostu jakiś normalny nieautoryzowany serwis? Bo moduły, czy to będzie t-con czy płyta główna, też się naprawia.

Mam złe doświadczenie z serwisami(albo trzeba czekać miesiąc i nie zawsze naprawią, albo potrafią wymienić drobny element a wciskają człowiekowi ciemnotę, że cuda tam robili i strasznie się napracowali i to kosztować będzie...) poza tym lubię samodzielnie rozwiązywać problemy. Sorki, dopiero doczytałem, że o nieautoryzowanym i normalnym piszesz... dzisiaj właśnie taki odwiedziłem, dowiedziałem się że to logika najprawdopodobniej do wymiany będzie i że ciężko przewidzieć czy się uda zdobyć i ile to kosztować będzie(czyt. na pewno nie będzie tanio)
  • #8 10439596
    smok aganiok
    Poziom 10  
    Cytat:
    Mam złe doświadczenie z serwisami(albo trzeba czekać miesiąc i nie zawsze naprawią, albo potrafią wymienić drobny element a wciskają człowiekowi ciemnotę, że cuda tam robili i strasznie się napracowali i to kosztować będzie...)

A ciekawe co ty robisz i jakie ty ciemnoty ludziom wciskasz....
  • REKLAMA
  • #9 10439606
    tksl
    Poziom 10  
    smok aganiok napisał:
    Cytat:
    Mam złe doświadczenie z serwisami(albo trzeba czekać miesiąc i nie zawsze naprawią, albo potrafią wymienić drobny element a wciskają człowiekowi ciemnotę, że cuda tam robili i strasznie się napracowali i to kosztować będzie...)

A ciekawe co ty robisz i jakie ty ciemnoty ludziom wciskasz....

Nie wciskam, tylko mam znajomych, którzy pracują w serwisie komputerowym i wiem jak to się tam odbywa...

Dodano po 5 [minuty]:

mbectb napisał:
    AuO + brak kontrastu -> T-Con -> AS15-F.

Proponuje jak najszybciej sie tego pozbyc :) Po jakims czasie zwykle 2-3 lata uzytkowania wylaza ciemne plamy na szarym tle badz wystepuja problemy z pionowymi pasami ten typ (AuO) tak ma.

Pozdrawiam

Dzieki, przedtem zabrałem się za sprawdzanie co to w środku ma ,też się zdziwiłem że samsung to pisze tylko z przodu na obudowie:D. Wymienić dawno chciałem, ale teraz mam pretekst dla żony:)
  • REKLAMA
  • #10 10439652
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    tksl napisał:
    To chcesz gotową receptę, takiej nie ma .
  • #11 10439717
    tksl
    Poziom 10  
    btomko napisał:
    tksl napisał:
    To chcesz gotową receptę, takiej nie ma .

Chyba muszę zaktualizować temat. Będąc dzisiaj w nieautoryzowanym serwisie. Gdzie już raz czy 2 panowie dali rade szybko i tanio naprawić to czy owo. Dowiedziałem się że może to być logika,oraz że może być problem z naprawą,kilka stówek będzie kosztować i ciężko coś dokładniej powiedzieć. Od kolegów na elektrodzie chciałem się dowiedzieć czy da się to potwierdzić czy to logika, jeśli tak rozkręcam tv, patrze na numerki,szukam,zamawiam i wkładam. Elektroniką się kiedyś interesowałem, 2 lewych rąk nie posiadam, ale sprzętu i szerszej wiedzy technicznej brak. Czy 2 opcja, sprzedać go gdzieś na części bo zwyczajnie szkoda się za to brać, bo radość może być krótka...
  • #12 10439725
    smok aganiok
    Poziom 10  
    Cytat:
    Proponuje jak najszybciej sie tego pozbyc Po jakims czasie zwykle 2-3 lata uzytkowania wylaza ciemne plamy na szarym tle badz wystepuja problemy z pionowymi pasami ten typ (AuO) tak ma.

A w innych pojawią się inne problemy i to jeszcze szybciej....
  • #13 10439783
    mbectb
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Naprawic i sprzedac uklad kosztuje ok 50PLN. T-cona w tej cenie nie dostaniesz.

Pozdrawiam
  • #14 10439861
    tksl
    Poziom 10  
    Ok, dzięki i pozdrawiam. Jutro skoczę z tv do serwisu, aby tylko ten AS15-F wymienili.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung 37" A551, który po krótkiej nieobecności zaczął wyświetlać obraz w negatywie. Podejrzewa, że przyczyną może być uszkodzony moduł T-con, a konkretnie układ AS15-F. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia do diagnozy, w tym użycie miernika i oscyloskopu, a także rozważenie wymiany płyty głównej. Użytkownik rozważa koszt zakupu nowego modułu oraz naprawy w serwisie, jednak ma złe doświadczenia z autoryzowanymi punktami. Ostatecznie decyduje się na wizytę w nieautoryzowanym serwisie, gdzie dowiaduje się, że naprawa może być kosztowna, ale jest otwarty na samodzielne poszukiwanie części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA