logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SMI63M06EU/2 błąd E:24 - możliwy problem z sensorem drzwi?

azustan 24 Sty 2012 10:58 12926 6
REKLAMA
  • #1 10441046
    azustan
    Poziom 10  
    Witam, mam problem ze zmywarką model jak w temacie. Owy problem polega na wyświetlaniu błędu E:24.
    Płaszcz wyczyszczony, wodę zmywarka bez problemu wyrzuca, wody na dnie oczywiście brak, rozdzielacz sprawdzony - sprawny, moduł dolny wsadzony na podmianę z innego sprzętu - objaw ten sam, wąż doprowadzający wodę wraz z AS sprawny.
    Co ciekawe, otworzenie i zamknięcie drzwiczek tuż przed wyrzuceniem błędu skutkuje poprawnym poborem wody.
    Wydaje mi się, że zmywarka jest "oszukiwana" i mimo poprawnego odprowadzenia wody dostaje sygnał iż ta nadal znajduje się.
    Zaczyna mi brakować pomysłów co za przyczyna może tkwić, dochodzę do wniosku, że być może moduł sterujący lub, co dla mnie dziwne w jakiś sposób sensor drzwi ma na to wpływ. Ponieważ te otwarcie/zamknięcie drzwiczek i sprzęt bez problemu hula...
    Ma ktoś z kolegów jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 10448276
    TomekCarlos
    Poziom 26  
    Ocena: 585
    A spróbuj na chwilę przerwać zasilanie wyłączając wtyczkę z gniazda i zobacz czy ruszy normalnie po podłączeniu. Później ci powiem co musisz wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 10448404
    azustan
    Poziom 10  
    Ok, jutro dam znać jak się zachowała.

edit:
    Przerwałem zasilanie na około 3-4 sekundy kilka-kilkanaście sekund przed wyrzuceniem błędu. Zmywarka ruszyła bezproblemowo z poborem wody.

Nie wiem czy w dobrym momencie chodziło koledze o przerwanie zasilania, ale liczę, że po włączeniu zmywarki, a przed pokazaniem błędu. W każdym bądź razie zasilanie odciąłem w trakcie dłuższej pracy pompy tuż przed tym zanim powinna podać zasilanie na cewkę w płaszczu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10450784
    TomekCarlos
    Poziom 26  
    Ocena: 585
    Zrobiłeś prawidłowo, w takim razie wymień pompę myjącą.
  • #5 10455689
    azustan
    Poziom 10  
    Rozumiem, temat uważam za zamknięty i dziękuję za odpowiedzi.
    "Pomógł" oczywiście poleciał.
  • REKLAMA
  • #6 11071205
    peterwolski
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    odświeżam temat . a co dokładnie dzieje się z pompą myjącą ? mam ten sam efekt
  • #7 11073376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Bosch SMI63M06EU/2, która wyświetla błąd E:24. Po sprawdzeniu różnych komponentów, takich jak płaszcz, rozdzielacz i wąż doprowadzający wodę, oraz po podmianie modułu dolnego, problem nadal występuje. Otwieranie i zamykanie drzwiczek przed wystąpieniem błędu pozwala na poprawny pobór wody, co sugeruje, że zmywarka może być "oszukiwana" co do obecności wody. Użytkownik rozważa, że przyczyną może być uszkodzony moduł sterujący lub sensor drzwi. Po przerwaniu zasilania zmywarka działa poprawnie, co prowadzi do sugestii wymiany pompy myjącej. Inni użytkownicy potwierdzają, że problem może wynikać z zatarcia panewek pompy myjącej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA