logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie napędu DVD pod SATA - ATA->SATA

imhoteps 24 Sty 2012 19:10 8159 8
REKLAMA
  • #1 10443009
    imhoteps
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Wiem że ten temat już był w różnych wersjach, ale nic mi nie pomogło.
    Kupiłem nowy komputer z płytą gł. MSI H61MA-E35 ma ona 6x sata w tym 5i6 białego koloru reszta czarne. Pod białe mam podpięty od nowego twardy i DVD chciałem podłączyć też ze starego komputera DVD, które ma wyjście ATA i dokupiłem kowerter dwustronny ale system i bios go nie widzi, próbowałem go podłączyć na różne sposoby i bez skutku. Wcześniej podłączałem pod czarne SATA twardego ze starego kompa by przerzucić dane i poszło bez problemu, a tu z DVD taka kiszka. Jeśli ktoś jest w stanie proszę o pomoc i z góry dziękuję.
    Oto fotki konwertera:

• REKLAMA
  • #2 10443112
    wulki
    Poziom 10  
    Rozumiem ze pod pojeciem konwenter kryje sie adapter USB -> IDE/SATA.itp.

Najpierw sprawdź czy DVD jest ustawiony w tryb master (zworka)
    Jak to nie pomoże to trzeba pobawić sie w ustawienia kanału (sterownik usb, bios), jednakże pytanie do czego i na co Ci to? musisz pamietac ze to będzie zawsze wąskie gardło w tej konfiguracji sprzetu i lepiej zainwestowac chyba w nowy naped...

Dodano po 6 [minuty]:

teraz widze foty, z takim sie nie spotkalem ale jak najbardziej ustaw DVD jako 'master' i zobacz
  • #3 10443328
    12kamaszek
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Nie wiem czy ci to pomoże ale ja na swoim kontrolerze z poziomu biosu dysków podłączonych pod kontroler nie widzę widać je dopiero po załadowaniu win :idea:
  • REKLAMA
  • #4 10443357
    imhoteps
    Poziom 10  
    Mam zworkę na master i próbowłem już różne sposoby. Co do biosu to chyba tam też już nic nie zrobię bo nie ma opcji wł/wył.
  • #5 10444000
    wulki
    Poziom 10  
    sprawdz podlaczenia i ustawienia w biosie kontrolera sata do ktorego sie wpinasz, skoro dysk twardziel ci zadzialal to dvd tez powinien, dvd potrzebuja z poziomu windy ustawien kanalu na PIO4 a nie jak dyski UltraATA, z tego co widze po zdjeciach to nie masz 'wogole' mozliwosci ingerencji/ustawien w tej dziwnej przejsciowce wiec tylko ustawienia w kompie, nie bawilem sie taka 'przelotka' wiec trza grzebac, moze pomin wogole systemy i sproboj wogole z tego portu SATA cos zaBOOT-owac czy wogole bios 'widzi' urzadzenie...
  • #6 10444061
    imhoteps
    Poziom 10  
    W biosie jedyne co mam to w słupku sata 1,2,3,4 not detected.
  • REKLAMA
  • #7 10451281
    imhoteps
    Poziom 10  
    I to cała moc, nic więcej!
  • #8 10451434
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Ustaw zworke na Cable Select i sprawdz we wszystkich portach sata. Jezeli nie zadziala to poszukaj innego adaptera, nie kazdy dziala z kazda plyta/napedem.
  • REKLAMA
  • #9 10451494
    imhoteps
    Poziom 10  
    Też tak próbowałem i nic,ale komputer dłużej odpalał i dzwiwnie czarne tło się pokazało przed odpaleniem systemu z literką i cyfrą w dolnym prawym rogu. A czy czegoś czasami nie ma do ustawienia w biosie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem napędu DVD z interfejsem ATA do płyty głównej MSI H61MA-E35, która obsługuje SATA. Pomimo użycia konwertera, system i BIOS nie wykrywają napędu. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym zworki na tryb master oraz Cable Select, ale bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień w BIOSie, a także testowanie różnych portów SATA. Wskazano, że napędy DVD mogą wymagać ustawienia kanału na PIO4, co różni się od dysków UltraATA. Użytkownik rozważa również zakup nowego napędu, ponieważ adaptery nie zawsze są kompatybilne z płytami głównymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA