logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podlaczyc naped DVD ATA, gdy posiadam juz podlaczony SATA.

artasss 14 Maj 2011 15:49 3188 8
REKLAMA
  • #1 9504744
    artasss
    Poziom 9  
    Witam. mój problem polega na tym że nie umiem podłączyć napędu ATA. Mam sata nagrywarkę która źle wypala płyty i chce wymienić na swoja starą, ale ona ma podłączenie ata. Jak to pozmieniać w biosie żeby działało ? bo podłączyłem ja normalnie (mam na płycie głównej wejścia ata) tylko nie wykrywało mi jej..
  • REKLAMA
  • #2 9504758
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Na początek pełna konfiguracja.

Kontroler IDE włączony w bios'ie?
    Napęd podepnij na końcu taśmy sygnałowej.
    Zworkę w napędzie ustaw na master.
  • REKLAMA
  • #3 9504791
    artasss
    Poziom 9  
    zworka jest na master, w biosie mam tylko coś takiego jak IDE prefetch mode i to mam na enable. a jak mam podłączyć na koniec taśmę ?mam 2 wejścia na płycie głównej ATA i podpinam pod jedno nagrywarkę, później podpinam zasilanie i powinna działać.. ale nie wyszukuje. trzeba uaktywnić ata ?
  • #4 9504823
    Paolo1976
    Poziom 24  
    Ocena: 425
    Napęd ATA podłączałeś przy wyłączonym komputerze? Jeśli tak, to bardzo dziwne. Pod obojętnie którym kontrolerem powinno Ci ją normalnie wykryć> Czy na jednym kanale z nagrywarką pracuje jakiś napęd, np dysk? Bo jeśli dysk jest ustawiony na MASTER to nagrywarka musi być na SLAVE. Co się dzieje jak ją przełączysz w tryb CABLE SELECT?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 9504851
    artasss
    Poziom 9  
    jaka konfiguracje podać ? parametry swojego kom? podłączam na wyłączonym kompie, pod wejście na taśmę.. odłączam swój napęd sata. chce mieć tylko jeden.. ja mam wszystko podłączone na sata..(dysk, napęd) - a napęd jest zepsuty i chce zmienić na swoj stary ale on ma wejście ata. kolega mówisz ze trzeba przełączyć sata na ata ??
  • #8 9504917
    artasss
    Poziom 9  
    Gigabyte m61pme-s2p
  • #9 9504951
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    W bios'ie zakładka Integrated Pheripherals.
    Jak masz ustawione ON-Chip IDE Channel?

Zakładka Standard CMOS Features.
    IDE Channel 0 Master i IDE Channel 0 Slave ustaw na AUTO.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem napędu DVD ATA do płyty głównej, na której już znajduje się napęd SATA. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie ustawień w BIOS-ie, w tym włączenie kontrolera IDE oraz ustawienie zworki napędu ATA na tryb master. Użytkownik powinien podłączyć napęd na końcu taśmy sygnałowej i upewnić się, że nie ma konfliktu z innymi urządzeniami na tym samym kanale. Dodatkowo, zaleca się ustawienie opcji IDE Channel na AUTO w BIOS-ie. Użytkownik podał model płyty głównej jako Gigabyte m61pme-s2p.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA