logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować i wyczyścić głowicę w Sanyo VHR-5100EE?

acidi 24 Sty 2012 20:30 2651 14
REKLAMA
  • #1 10443545
    acidi
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam

Odtwarzacz przeleżał trochę w piwnicy. Dzisiaj go wyjąłem bo chce zgrać stare kasety vhs na komputer. Jak wyregulować głowicę by mieć pewność, że optymalnie ustawiona ? Dodatkowo czym ją najlepiej wyczyścić ? Trochę czasu minęło odkąd go używałem.
  • REKLAMA
  • #2 10443723
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 770
    1. To nie jest odtwarzacz
    2. Jaką głowicę chcesz regulować i po co?
    3. Musisz czyścić głowice? i jakie i po co? - jeżeli już to np. Video 90
  • #3 10453609
    acidi
    Poziom 13  
    Magnetowid padł.. Nie działa cześć przycisków, dodatkowo przy próbie wyjęcia kasety zostawia taśmę na rolkach. Daj się jeszcze coś z tym zrobić , czy może lepiej kupić jakąś używkę z allegro ? Będę wdzięczny za polecenie jakiegoś konkretnego modelu/modeli. Im taniej tym lepiej.
  • REKLAMA
  • #4 10454152
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Częsta "przypadłość" tego magnetowidu, to zużycie przełącznika krzyżowego. Naprawa raczej trudna (złożenie mechaniki) i nie opłacalna. Radzę (tylko do zgrania taśm) pożyczyć od kogoś sprawny magnetowid.
  • REKLAMA
  • #5 10457380
    marck1
    Serwisant RTV
    Gienek napisał:
    to zużycie przełącznika krzyżowego.

A co to jest?
    Zacznij od wymiany pasków, przełączniki (na razie) zostaw w spokoju - pilot załatwi spawę za nie.
  • #6 10457514
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Przełącznik krzyżowy - przełącznik trybów pracy. Jak on ulega zużyciu, to żaden pilot nie pomoże (nawet kosmonauta :D )
    Ja wskazałem bardziej praktyczne rozwiązanie, ale decyzja należy do autora wątku.
  • #7 10458109
    marck1
    Serwisant RTV
    Gienek napisał:
    Przełącznik krzyżowy - przełącznik trybów pracy.

O, i tak do mnie mów, bo teraz wiem o co chodzi :D
    Akurat w tych modelach, te przełączniki były dosyć trwałe, mimo wszystko trzeba zacząć od pasków. Mówiąc o przełącznikach, miałem na myśli te na panelu czołowym.
  • #8 10458937
    acidi
    Poziom 13  
    Jakie paski ? Gdzie można je dostać ? Co do pożyczenia orientowałem się wśród znajomych i nikt nie ma. Co polecacie z dostępnych na allegro lub tablica.pl ?
  • REKLAMA
  • #9 10459808
    andrzej c
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Kolega "marck 1" zaleca Ci, abyś zaczął od wymiany pasków napędowych. Możesz kupić w sklepie z częściami elektronicznymi, czy też firmie wysyłkowej. Na przykład tu:
    http://www.lewandowscy.pl/sklep/index_html2.php/cPath/25_53/sort/2a/page/2
  • #10 10470291
    acidi
    Poziom 13  
    "Dokopałem" się do paska napędowego znajdującego się pod spodem magnetowidu. Faktycznie - posiada b duży luz. Czy tylko ten jeden wystarczy wymienić (innego nie widzę) ?
  • #12 10475583
    acidi
    Poziom 13  
    Kupiłem i wymieniłem wcześniej wyjęty pasek. Napęd działa jak powinien- przewija i nie wcina kaset. Pasek do załadunku kaset wygląda ok- niestety nie mogę się do niego dobrać ( próbowałem ale nie chce pogorszyć stanu). Mam jednak problem z kasetami- b często pojawia się czarny obraz, lub sam obraz skacze - o dziwo gdy przewinę taśmę problem znika na pewien czas. Jak podziałać z tym przełącznikiem krzyżowym ?
    Z tyłu magnetowidu znajduje się pokrętło STILL V-LOCK - do czego ono służy ?
  • #13 10476695
    marck1
    Serwisant RTV
    acidi napisał:
    Mam jednak problem z kasetami- b często pojawia się czarny obraz, lub sam obraz skacze - o dziwo gdy przewinę taśmę problem znika na pewien czas.

Rolka do wymiany.
    acidi napisał:
    Jak podziałać z tym przełącznikiem krzyżowym ?

Zostaw go w spokoju.
    acidi napisał:
    Z tyłu magnetowidu znajduje się pokrętło STILL V-LOCK - do czego ono służy ?

Regulacja ramki na stop-klatce.
  • #14 10501440
    acidi
    Poziom 13  
    Dziadek nie nadaje się już do niczego.. Miałem okazje sprawdzić Panasonica NV-HV60EP-S i kasety (jak na vhs) wyglądają bardzo przyzwoicie. Ile wart jest taki panasonic ? Jaki kupić nowy-używany ?
  • #15 10501596
    alltech2
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Jeżeli szukasz jakiegoś magnetowidu to szukaj 6head żeby miał jak zależy ci na jakości materiału.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o regulację i czyszczenie głowicy w magnetowidzie Sanyo VHR-5100EE, który nie był używany przez dłuższy czas. Odpowiedzi sugerują, że problemem mogą być zużyte paski napędowe, co jest częstą usterką w tym modelu. Zaleca się ich wymianę, a także czyszczenie głowic, co można zrobić za pomocą specjalnych środków, takich jak Video 90. Użytkownik rozważa również zakup innego magnetowidu, ponieważ jego obecny model ma problemy z przyciskami i odtwarzaniem kaset. Wskazano na model Panasonic NV-HV60EP-S jako alternatywę, z zaleceniem poszukiwania magnetowidów z 6 głowicami dla lepszej jakości obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA