logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wyczyścić głowicę wideo w SANYO VCR? Kiepski obraz po czyszczeniu

un_black 21 Cze 2003 15:02 2496 12
REKLAMA
  • #1 257995
    un_black
    Poziom 15  
    Witam Pansta po raz pierwszy w tym dziale

mam problem z glowica, sam probuje ją czyscic ale to nic nie pomaga - mam kiepski obraz

jesli oddaje odtwarzacz do serwisu to oczywiscie chlopaki ladnie wyczysza, jednak po niedlugim czasie znowu jest kiepsko

co mam zrobic?
    ten model sanyo mam juz z 6 lat , malo eksloatowane, szkoda mi kasy na nowe, bo wolalbym wydac pieniadze na DVD - gdybym je wogole mial

prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 258056
    morokko
    Poziom 14  
    Z własnego doświadczenia wiem że jak głowica często się brudzi to są już nadmiernie zużyte głowiczki i niedokładnie przylegają do taśmy. Wskazane wymienić na nowe , jak to jest model dwugłowicowy to koszt jest ok 30 zł.plus wymiana , ale to proste . A co do czyszczenia głowic to można irchą z kropelką spirytusu ---delikatnie !!! Żadną watką i szmatką...Kiedyś były kasety do czyszczenia głowic z płynem , ale nie wiem czy jeszcze są w sprzedaży, żadnych kaset czyszczących działających na zasadzie zdzierania .Powodzenia :sm6:
  • #3 258058
    un_black
    Poziom 15  
    dzieki za odp..

ja w sumie namaczalem wacik do uszu w spirytusie i w taki sposob czyscilem.
    jest to model jedno glowicowy ( tak mi sie zdaje, bo tylko jedna glowice widac ;) )
  • REKLAMA
  • #4 258078
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    un_black napisał:

ja w sumie namaczalem wacik do uszu w spirytusie i w taki sposob czyscilem. )

Zdecydowanie nie polecam takiego czyszczenia gdyż bardzo łatwo jest uszkodzić delikatne czytniki w głowicy a i za dobrze tez nie wyczyścisz.
    Ja do czyszczenia stosuje video spray można i spirytus którym opryskuje głowice i przykładam do głowicy wycięty pasek papieru i pokręcam ręczenie bębnem głowicy cały bród ładnie schodzi i zostaje na papierze.
  • #5 258137
    un_black
    Poziom 15  
    zrobilem tak jak morokko powiedzial - spiryt i ircha, poskutkowalo, ale zeby znowu glowica szybko nie padla usunalem tzw system autoczyszczenia glowicy ktory skladal sie z jakiejs smiesznej gabki, ktora od czasu do czasu byla automatycznie przykladana do glowicy - ta gabka byla tak zjechana ze sie zaczynala łuszczyć - daltego usunalem

poki co dziala ladnie ;)

dzieki za zainteresowanie sie...
  • REKLAMA
  • #6 258178
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    wymień ten czyścik na nowy i bedziesz mial problem z glowy na dłuzszy czas.
  • #7 258180
    un_black
    Poziom 15  
    w sumie juz sie go pozbylem ;)

ale... jak bede przejezdzal obok jakiegos serwisu to zajade i moze dostane u nich taki "dzyndzlik"
  • #8 258593
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Taśma jest za mało naciągnieta. Magnetowidy są tak skonstruowane, że głowice w pewnym stopniu same oczyszczają się z brudu.
    Jak?
    W taśmę . Jeżeli ma ona odpowienie napięcie , to głowice wycierają się w taśmę i nie trzeba tak szybko czyścić.
    Wystarczy dobrać odpowiednio siłę hamowania. Ale by to zrobić , trzeba mieć też siłę ciągu odpowiednią. Czyli sprawdzamy hamulce [w tym modelu szczególnie taśmowy hamulac talerzyka] , rolkę, sprzęgło-idler i pasek napędowy [Capstan - Idler] .

Może zabrzmi trochę dziwnie - ale takie elementy jak rolka i paski trzeba i tak co jakiś czas wymienić. A resztę można wyregulować.
    A metoda pomaga na 100%. Nie trzeba czyścić potem głowicy przez długi czas.
    Ktoś może zarzuci że się mocno ściera głowica?
    Nic podobnego - tylko tak jak przy tradycyjnym użytkowaniu [czyli odtwarzanu - nagrywaniu taśm].
  • #9 258607
    un_black
    Poziom 15  
    w sumie to mnie zaskoczyles ;)

paski byly zmieniane jakies 2 lata temu po tym jak zaczynalo wciagac tasme - ale to juz serwis robil...
    po moim czyszczeniu glowica dziala ladnie - dopoki nikt z rodziny nie wlozy jakiejs starej pogietej tasmy to bedzie dobrze
  • #10 262791
    kdom
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    w kwesti sprostowania.niema magnetowidów jednogłowicowych.
  • #11 263677
    un_black
    Poziom 15  
    spoko, tak wiec ten musial byc dwuglowicowy ;D

bo staruszkiem to on juz jest
    ale... dziala jak nalezy

ps: to gdzie jest druga glowica i jak ona wyglada?
  • REKLAMA
  • #12 264084
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    To co sie obraca to jest bęben z głowicami w Twoim przypadku z dwiema. Jak sie dobrze przyglądniesz to zauwazysz na samym spodzie tego bębna cieńkie płytki selenowe, które są umieszczone na przeciw siebie. Dlatego trzeba byc przy ich czyszczeniu BARDZO ostroznym zeby ich nie ukruszyć.
  • #13 264193
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Tak to jest kiedy nie używa się poprawnego nazewnictwa technicznego.
    Dysk wizyjny (bęben, cylinder) przez większość użytkowników i serwisantów nazywany jest po prostu głowicą. Problem zaczyna się jednak wtedy kiedy trzeba wyrazić ilu głowicowa jest "głowica" czyli wychodzi masło maślane.
    :arrow: Lukalago
    Skąd Ci się wzięło, że to są płytki selenowe?

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kiepskim obrazem w magnetowidzie SANYO, wynikający z zabrudzonej lub zużytej głowicy wideo, jest często spotykany. Czyszczenie głowicy za pomocą irchy nasączonej spirytusem jest skuteczne, ale wymaga dużej ostrożności, aby nie uszkodzić delikatnych elementów. Nie zaleca się używania watki czy szmatki, ani kaset czyszczących działających na zasadzie ścierania. Alternatywnie można stosować specjalistyczne spraye do czyszczenia głowic oraz papier do usuwania zabrudzeń podczas ręcznego obracania bębna. Częstym problemem jest również zużycie lub niewłaściwe napięcie taśmy, co powoduje szybkie zabrudzenie głowicy. Regulacja siły hamowania taśmy, wymiana rolek, pasków napędowych i sprzęgieł może znacznie poprawić samoczyszczenie głowicy przez taśmę i wydłużyć czas między czyszczeniami. W magnetowidach SANYO, które są dwugłowicowe, głowice umieszczone są na bębnie obrotowym i wymagają ostrożnego czyszczenia, zwłaszcza delikatnych płytek selenowych. Usunięcie lub wymiana systemu autoczyszczenia głowicy (np. zużytej gąbki) może zapobiec dalszemu uszkodzeniu. Wymiana zużytych elementów czyszczących jest rekomendowana dla długotrwałego efektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA