logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić i wyregulować głowicę w starszym magnetowidzie Panasonic?

marek003 24 Wrz 2003 08:47 11201 25
REKLAMA
  • #1 336820
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Mam pytanie: czym (środek i narzędzie) i w jaki sposób (technicznie - na co szczegolnie zwrócić uwagę) wyczyścić głowicę w magnetowidzie? Ewentualnie czym "ją" regulować.

Chyba że to nie glowica. mianowicie mam cały czas obraz w zakłuceniach "śniegowe pasy w poprzek tv a gdy przejdę na ręczny tracking jedyna poprawą jest to że jest tylko jeden taki pasek szerokości ok 1,5 cm

(starszy 4 głowicowy [choć wydaje mi się że jest 2 głowicowy] Panasonic z klapką nie pamiętam teraz numeru)
  • REKLAMA
  • #2 339252
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    alkohol izopropylowy+ niepyląca szmatka
  • #3 339471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 339473
    marek003
    Poziom 40  
    dzięki, z tym że zauważyłem że z głowicy na dole "obrotowego walca" są dwie "wypustki" w których do puki były jakieś pozostałości włókienek to obraz był bardzo kiepski. po oczyszczeniu (jako takim) troche sie poprawił ale dalej jeszcze śnieży (pasy)

Czy można (by nie uszkodzić) i jak rozebrać głowicę by dokładniej wyczyścić te "wypustki"? czy trzeba odlutować górna płytke by zdjąć ten "walec" czy może od "dołu" rozbiera się taka głowicę.

Sory za infantylność nazw ale wogóle nie znam sie na wideo
  • REKLAMA
  • #5 339481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 339495
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Jakiś cymbał nazwał dysk wizyjny głowicą i tak już zostało wśród "serwisantów" a kiedy trzeba wspomnieć o głowicach wizyjnych to wtedy wychodzi "masło maślane" czyli "głowica z głowicami wizyjnymi". Te "wypustki" o których mówisz to właśnie są głowice wizyjne zamontowane na dysku wizyjnym.
    Dysk wizyjny można zdjąć chociaż nie wydaje mi się aby w tym przypadku było to konieczne. Jeżeli już koniecznie chcesz to musisz wiedzieć, że są różne sposoby wykonania połączeń między uzwojeniami głowić wizyjnych a transformatorem wirującym. Najczęściej są to połączenia lutowane, rzadziej połączenie kontaktowe (stykowe). Dysk wizyjny najczęściej jest mocowany mechanicznie w górnej części dwoma wkretami, czasem jest to całkiem inna konstrukcja. Zasadą jest bardzo ostrożne obchodzenie się z głowicami wizyjnymi, ponieważ są bardzo kruche (listki ferrytowe) i łatwo o ich uszkodzenie podczas czyszczenia.
  • REKLAMA
  • #7 339519
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Jak słusznie zauważył oldboy metalowy bęben, w którego dolnej częsci zamontowane są głowice to dysk wizyjny, a nie głowica. O ile sam dysk wizyjny można czyścić bezkarnie różnego rodzaju szmatkami, to nie polecałbym tego do samych głowic. Ja do czyszczenia głowic używam zmoczonego w płynie video papieru, przekładając delikatnie do podstawy bębna i jednocześnie delikatnie pokręcając bębnem. Spotkałem już wiele uszkodzonych głowic po czyszczeniu szmatkami, wacikami, chusteczkami itp. Obejrzyj dokładnie te "wypustki" (głowice) czy nie jest któraś ukruszona, albo nie widać urwanego drutu. Jeżeli tak to dysk do wymiany.
  • REKLAMA
  • #8 339584
    marek003
    Poziom 40  
    Wielie dzięki za porady i sprostowanie nazewnictwa. Jak dojadę do domu to sprawdzą te głowice wizyjne.
    Jeszcze raz wielkie dzięki
  • #9 339604
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Przepraszam wszystkich ale mam tak dużą potrzebę napisania tego postu że muszę to zrobić właśnie przy okazji omawiania tego tematu. Jeśli moderatorzy uznają że nie na temat to proszę usunąć ten post do kosza. A potrzeba jest jeszcze większa po poście oldboy'a .
    Otóż przyszedł kiedyś do mnie klient z magnetowidem, że mu nie odtwarza. Wszystko idzie mówi ale nie ma obrazu. Nawet jest głos.
    Pytam więc czy ktoś coś robił przy tym magnetowidzie - na co usłyszałem nikt panie nic nie robił. Więc posadziłem klienta i otwarłem wideo. Zrobiłem oględziny zauważyłem że głowice są uszkodzone. Pytam więc kliemta gdzie ma głowice od tego magnetowidu. Na to klient że się głupio pytam przecież jest tu pokazując na dysk wizyjny. Ja mu na to że to jest bęben wizyjny ale mnie chodzi o głowice w szczelinach w tym bębnie i pokazuje mu je. On mi na to że syn czyścił głowice ale widział czarny bród to go wydłubał paznokciem.
    Pozdrawiam
    TadeuszZ
  • #10 339740
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    można też czyścić rozpuszczalnikiem nitro i czysta kartka papieru,należy tez sprawdzić i ewentualnie wyregulowac prowadzenie tasmy po dysku wizyjnym za pomoca rolek napinających.
  • #11 339772
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    to i ja sie doczepie do tematu (tez nie na temat)...
    mianowicie jak wytlumaczyc klientowi ze to ze mu audio szfankuje to nie jest wina bebna, tylko tej "blaszki" obok... oczywiscie nie mowie tutaj o sprzecie hi-fi z audio zapisanym modulacja fm...
    chyba sie kiedys zdenerwoje i dam facetowi puszke pasty polerskiej i niech sobie wyczysci "glowice"

a do samego czyszczenia dobrze nadaje sie aceton... bebna.. nie glowic..
  • #12 340146
    adat2
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    tylko dwa słowa głowica czy bęben to jest nie ważne zapis helikalny *łacińskie słowo spiralny i trzeba wymienic kondziory w zasilaczu na początek ,później można zobaczyc obwiednie RF oczywiście sume 1 i 2 Head i dyskutowac .pozdrwiam adat2(_at_)wp.pl
  • #13 340199
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Ponieważ post pojawił się dwukrotnie ten zmieniłem,bo nie wiem jak go usunąć.

Pospieszyłeś się, drugi usunąłem.(ob)
  • #14 340353
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    na początek wyczysc czystą kartką papieru w niczym nie zmoczoną. Zczyscisz w ten sposób głęboki bród a póżniej juz mozesz wyczyscic pieluchami itp. Oczywiście mowa o dysku wizyjnym
  • #15 340381
    candle
    Spec od monitorów
    jeszcze 3 grosze
    jesli ten panasonic z klapka ta nvj35 to takie problemy moze powodowac rownierz sam capstan (rozklekotane panewki) ale wowczas i dzwiek bylby sie jakal...
    jesli pasy sa na srodku to pozostaje krecic oboma "klami" (nie wiem jak to sie nazywa, nie siedze w magnetowidach) - minimalna korekcja i pasy znikaja
    pasy na dole - prawy, pasy na gorze - lewy
  • #16 340583
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    a ja tylko dodam nawiązując do postu o rozpuszczalniku nitro,że omijam takie sprawy z daleka...
    a z doświadczenia wiem, że trzeba rzeczywiście grubych łap i pazurów, żeby takie głowice zwalić, odrobina delikatności i nie ma prawie wcale niebezpieczeństwa...oczywiście spotkałem "głowice
    po pazurach ;)"
  • #17 342391
    sledzik6
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Widze że ostra jest tutaj mowa o czyszczeniu glowic na dysku wizyjnym...otoż chce podkreslić że w żądnym wypadku niestosuje się waty do tego typo opracji gdyż może się zachaczyć o delikatne dlowice jak ktos juz powiedzial są bardzo kroche..po drugie odradzal bym stosowania rozpuszczalnika nitro..oraz innych żrących substancji...są do kupienia specjalne środki do glowic w magnetowidach VHS. są one w pojemnikach pod cisnieniem czyli w aerozolu przy ich urzyciu nie trzeba urzywac żądnych pędzelków ani innych podobnych żeczy gdyż wydostajacy się płyn z wężyka pod cisnieniem powinien sam usunąć pozostałości tasmy lub ewentualnego brudu, pozniej po tej czynnosci można delikatnie wyczyszcic glowice szmatka nie pyląca z mocnej tkaniny nie chaczącej się polac ta sama substancja tęszmatke i delikatnie pocierając po glowicach to usunie brud znajdujący sie na glowicy na jej styku z tasmą potem na koniec mozna jeszcze raz oczyscic tym specyfikiem pod cisnieniem wypustki ...ja zawsze tak robie i nigdy nie uszkodzilem zadnej glowicy a efekt byl bardzo zadowalajacy....a co do paskowo na ekranie to nalezalo by wyregulowac uklad naciagu tsmy na dysk wizyjny ale tylko wtedy gdy czyszczenie nie zda tezulatatu
  • #18 342441
    robiel
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    witam
    w kwesti formalnej można czyścić czum kto chce byle dało efekt i nie pogorszyc sytuacji
    a odpowiedz zainspirował kolega TadeuszZ miałem kiedyś spotkanie z klientem który tak sobie wzioł do serca czyśczenie że na widok zmatowiałego brudnego bębna wizyjnego postanowił zdjąć dosłownie
    trzy setki milimetra na tokarce oczywiście rozwalił głowice
    czego to ludzie nie wymyślą
    pozdrawiam :)
  • #19 344044
    marek003
    Poziom 40  
    Dzięki wszystkim za informację.
    Wydaje mi się (pod lupą) że nie uszkodziłem głowic ale "zakłucenia" obrazu mam nadal. Popróbuje z tym naciągiem ale chyba jednak oddam go fachowcom.

nie zamykam tematu może ktoś coś jeszcze dopisze :)

do adat2: jak dla mnie to troszke za fachowo o co ci chodzi z obwiednią RF?
  • #20 344794
    marek003
    Poziom 40  
    pokrękiłem troche "białymi wałeczkami" (znów nie znam nazewnictwa) które "naciągają" taśme wokół bębna i się poprawiło. Pasek zakłuceń zszedł w dół poza ekran, tak więc dziękuję za rady.

Z tym że teraz mam kłopot z "pobieraniem" kasety. Poprostu po przykręceniu płyty drukowanej nie chce mi "połykać" kaset. Już wczoraj było za późno więc nie miałem się kiedy przyjżeć.
    A może ktoś wie od razu gdzie dokładniej (na co) rzucić okiem.

A druga rzecz to głos z "anteny"
    video jest z niemiec tam jest głos na innej częstotliwości niż w Polsce wiec:
    Czy można coś na płytce podregulować czy jednak trzeba dodawać fonię równolegle (dodatkowa płytka)

Ps tak jak już ktoś wspominał to jest Panasonic J-NV35
  • #21 344843
    candle
    Spec od monitorów
    jesli chodzi o to ze nie bierze do buzi, to juz tylko i wylacznie wina siedzenia po nocy :)
    co do fonii to na schemacie powinny byc obie wersje - serwisowka do elektroniki jest latwo dostepna dla tego magnetowidu, wiec nie bedziesz mial z tym problemow
  • #22 344856
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Może jeszcze ja dorzucę co nieco o skutecznym czyszczeniu bębna, na jego obwodzie są nafrezowane wgłębienia które należy b. starannie wyczyścić. Te wgłębienia służą do likwidacji poduszki powietrznej która tworzy się pod taśmą.Bardzo ważna jest też dolna krawędz (nieruchoma ) na której opiera się przesuwająca taśma. Musi być także w idealnej czystości. Czyścić tylko "isopropanolem"!!!!!!!!!
    Bardzo częstym błędem jest zwiększanie naciągu taśmy a wystarczy zrobić to co napisałem wyżej. 8) 8) 8)
  • #23 344986
    marek003
    Poziom 40  
    Po pierwsze wydaje mi się, że regulowanie "białymi wałeczkami" obok głowicy nie wpływa na naciąg taśmy, a na fizyczne położenie taśmy na bębnie (wyżej-niżej-pod innym kątem) chyba że się mylę :)

A po drugie będę szukał schematu, ale jak by ktoś znał namiary to też byłbym wdzięczny
    (jakoś na elektrodzie nie mogę znaleźć).
  • #24 345007
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Schemat jest tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic20318.html
    Dyskusja zaczyna trochę odbiegać od treści tematu. Jeżeli chcesz kontynuować poszukiwanie usterki nie związanej z czyszczeniem głowic wizyjnych to musisz otworzyć nowy temat a ja ten zamknę. W załączniku zalecany sposób czyszczenia przez producentów.
    Załączniki:
    • Jak wyczyścić i wyregulować głowicę w starszym magnetowidzie Panasonic? Czyszczenie głowic wizyjnych.jpg (95.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 345012
    marek003
    Poziom 40  
    ok. więc dziękuję jeszcze raz wszystkim za rady

Ps pozwole sobie nie zamknąć topiku bo może ktoś jeszcze coś doda na temat czyszczenia
  • #26 384738
    hutnik
    Poziom 19  
    Jeżeli można to wróce do tematu czyszczenia bębna z głowicami.
    Dawno temu dowiedziałem sie od fachowców czym i jak bezpiecznie czyścic głowice.
    Czyscimy papierkiem kredowym musi być gładki zamoczonym w spirytusie może być denaturat w sposób taki że należy delikatnie papierek docisnąć do głowicy lekko ją obracając .
    To samo dotyczy czyszczenia głowic wizyjnych w kamerach tutaj ferryty są jeszcze delikatniejsze i łatwo głowice uszkodzić.
    Jest to 100% metoda i nigdy od lat mnie nie zawiodła.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody czyszczenia i regulacji głowic w starszych magnetowidach Panasonic, ze szczególnym uwzględnieniem modelu J-NV35. Głowice wizyjne znajdują się na obrotowym dysku wizyjnym (bębnie), który jest bardzo delikatny i wymaga ostrożności podczas czyszczenia. Zalecane jest stosowanie alkoholu izopropylowego lub spirytusu denaturowanego oraz specjalistycznych środków do czyszczenia głowic w aerozolu, które umożliwiają usunięcie zabrudzeń bez mechanicznego uszkodzenia. Do czyszczenia dysku wizyjnego można używać czystej, niepylącej szmatki lub papieru kredowego, delikatnie dociskając i obracając bęben. Nie zaleca się stosowania waty, rozpuszczalników nitro ani agresywnych środków chemicznych, które mogą uszkodzić kruche listki ferrytowe głowic. Warto również czyścić tor prowadzenia taśmy, rolki napinające oraz hamulec opasujący talerzyk. Regulacja taśmy wokół bębna odbywa się za pomocą białych wałeczków, które zmieniają położenie taśmy względem głowic, co może poprawić jakość obrazu i zmniejszyć zakłócenia. Problemy z obrazem, takie jak "śniegowe pasy", mogą wynikać z zabrudzenia głowic lub niewłaściwego naciągu taśmy. W przypadku uszkodzeń głowic (ukruszenia, przerwane druty) konieczna jest ich wymiana. Dodatkowo poruszono kwestie regulacji fonii w magnetowidach z różnych regionów oraz problemów mechanicznych z pobieraniem kasety, które mogą wymagać dalszej diagnostyki. Schematy serwisowe do modelu Panasonic J-NV35 są dostępne na forach internetowych, co ułatwia samodzielną naprawę i regulację urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA