logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć moduł GPRS T3 z centralą Integra24?

ootomaszoo 25 Sty 2012 00:08 1717 6
REKLAMA
  • #1 10444808
    ootomaszoo
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Panie i Panowie,

Na wstępie zaznaczam, że jestem "świeżak" w tej dziedzinie.

Posiadam centralkę integra24 do której mam podłączone 8 czujek (połączone w parach zajmują 4 wejścia) oraz manipulator INT-KLCDL-GR na którym wykorzystane jest jedno z wejść jako sabotażowe. Posiadam jeszcze wolne dwa wyjścia niskoprądowe i jedno wejście na płycie manipulatora.
    Chciałem dokupić moduł INT-RX do wyłączania/włączania pilotem jednej czujki aby nie latać dom-samochód-dom oraz GPRS-T2 do otrzymywania komunikatów o wzbudzeniu alarmu oraz ewentualnie sterowania przez SMS'a włączeniem/wyłączeniem alarmu.

Teraz jestem w zagwozdce, bo widzę coś takiego jak GPRS T3 gdzie mam prawdziwe "wash&go". Teraz jest tylko pytanie czy ten moduł da się pożenić z moją integrą, wszak jest osobne zasilanie z aqu i trafo.

Jeśli da się to zrobić, to może ktoś mi podpowie jak to wykonać ?
  • REKLAMA
  • #2 10445545
    dijej
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Technicznie się da - praktycznie bez sensu.
    Wymień swoją centralkę na model Satel 128WRL - ona ma wszystko i dużo więcej niż potrzebujesz, Tobie wystarczy sama płyta centrali.
    Reszta systemu będzie pasowała ( jedyny minus - cena 2 razy większa przy zakupie)
    a przy okazji rozbijesz te 8 czujek na osobne linie i zwiększy się czytelność i jakość system.
  • REKLAMA
  • #3 10446270
    ootomaszoo
    Poziom 10  
    Szybciutko sprawdziłem ceny: 128WRL około 1,1K PLN, za GPRS T3 muszę dać ok 0,6K PLN, różnica ok 0,5K to dużo. Co mam w zamian, na pewno brak problemów z konfiguracją no i jak już wcześniej zauważyłeś czytelność poszczególnych alarmów.
    Muszę to przemyśleć
  • REKLAMA
  • #4 10450857
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Przy Integrze 24 też nie masz problemów z konfiguracją.Wiadomo Integra WRL fajna ale ta cena ? do twoich zastosowań.hmmm.Jest jeszcze jedna uwaga :jesli będziesz chciał rozbudowy sytemu kup IntegręWRL jesli nie to przemysl koszty.
  • REKLAMA
  • #5 10452580
    eworks
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    pomysł nad GPRS-T2, po co Ci T3? T3 Czyli micra ma możliwość pracy jako autonomiczna centrala i tym różni się od T2.
  • #6 10453164
    ootomaszoo
    Poziom 10  
    Nadziałem się na jeszcze kilka zonk'ów związanych z modernizacją, a mianowicie:
    - obudowę mam metalową, co będzie powodować tłumienie sygnału,
    - zasilacz też jest za słaby
    Jak temu się przyglądam, to chyba jednak taniej będzie wywalenie wszystkiego i wrzucenie nowej obudowy plastikowej, integrywrl, zasilacza minimum 50VA

Zyskuję pewność pracy układu, czytelność zdarzeń, porządek w samej szafie oraz jedna szafa zamiast dwóch.
  • #7 10453206
    dijej
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Integra jest sprzedawana wraz z obudową z tworzywa w komplecie, wystarczy trafo dokupić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje informacji na temat połączenia modułu GPRS T3 z centralą Integra24, która obsługuje 8 czujek i manipulator INT-KLCDL-GR. Rozważa zakup modułu INT-RX do zdalnego sterowania czujkami oraz GPRS-T2 do otrzymywania powiadomień o alarmach. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące wymiany centrali na model Satel 128WRL, który oferuje lepszą funkcjonalność, ale jest droższy. Użytkownik zauważa również problemy z obudową metalową, która może tłumić sygnał, oraz zasilaczem, co skłania go do rozważenia zakupu nowej obudowy i centrali Integra WRL dla lepszej wydajności i organizacji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA