logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór modułu GSM do centrali Integra 64 z powiadamianiem SMS

didot 07 Cze 2012 14:08 3581 7
  • #1 10976776
    didot
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam

Choć podobne tematy się już pojawiały to jednak nie odnalazłem jasnej odpowiedzi na swoje pytanie.

Niestety jestem laikiem jesli chodzi o centrale alarmowe, manualnie sobie radze, w sumie pomagałem kumplowi odpalać ową konfiguracje. Niestety kumpel wyjechał i przez najbliższy miesiąc nie mam szansy na kontakt z nim, a chciałbym uruchomić sobie powiadamianie jak najszybciej. Do tego potrzebuje odpowiedni moduł, ale sam nie potrafie dobrać odpowiedniego. zastanawiałem się nad GPRS-T2 Satela, ale chyba nie da rady wszystkich wejść obsłużyć. Dlatego postanowiłem zapytać ekspertów :)

Obecna sytuacja:
    - Centrala Integra 64
    - 1 kontrakton na drzwiach wejściowych
    - 5 czujników ruchu
    - 3 czujniki zalewowe
    - 2 czujniki dymu
    - 1 czujnik czadu
    - 1 sygnalizator zew
    - 1 sygnalizator wew
    W planach:
    - 1 elektrozawor wody
    - 1 elektrozawor gazu
    - moduł bezprzewodowy + czujniki bezprzewodowe w komórce i garażu podziemnym

Oczekiwany efekt:
    - sygnalizacja SMS-em wywolania alarmu ze wskazaniem czujki wywolujacej
    - sygnalizacja SMS-em awarii, np. zaniku napiecia
    - sygnalizacja SMS-em otwarcia zamkniecia drzwi, np. kiedy dziecko wyjdzie z domu
    - sygnalizacja SMS-em zazbrojenia/rozbrojenia alarmu
    - sygnalizacja SMS-em utrzymywania napięcia na wyjściu dla elektrozaworów i SMS w momencie zwolnienia tego napiecia
    - sterowanie centralą z telefonu komórkowego
    - jesli to możliwe to możliwośc zdalnego połaczenia się komputerem do centrali

Będę wdzięczny za wszytskie sugestie.

Dziekuję
  • #2 10977269
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    Poczytaj o MGSM3.5 ROPAM

Myślę że w zupełności Ci wystarczy ;)
  • #4 10980354
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Droższy ale skuteczny no i do rozbudowy GSM4.Jak założysz będziesz zadowolony i posterować z komórki też można. A dla kilku haseł możesz założyc przy INTEGRZE i GSM4 kontrolę rozbrojenia i uzbrojenia .
  • #5 10980633
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    GPRS-T1 też ok Powiedz jakie pieniądze przewidujesz na ten moduł to zmniejszysz wybór.

Powiedz mi tylko jak chcesz sterować centralą poprzez GPRS-T1 ???
  • Pomocny post
    #6 10982678
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Pewnie mnie zaraz ktoś zlinczuje ale:
    - jezeli chciałbym mieć jak największą funkcjonalność przez GSM/GPRS ale dwukierunkowo to tylko IntegraWRL
    - jezeli tylko powiadomienie jednokierunkowe z jednym kanałem zwrotnym to GPRS-T2 lub T1 lub coś podobnego.
    Stosowanie innych bardziej rozbudowanych modułów uważam za mało praktyczne z różnych powodów, min w większości będą one wymagały osobnego akumulatora, obudowy, itp, oraz nie są one zintegrowane co powoduje konieczność sprzęgania wejść i wyjść w celu potwierdzania wykonywanych funkcji
  • #7 10982754
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Witam!

Tak jak rokycky pisze albo WRL albo (ETHM-1 + GPRS-T1)

pozdr
  • #8 11035788
    didot
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    dzięki wszytskim za odp

Na razie staneło na GPRS-T1 i tylko monitorowaniu. W przyszłości planuję zakup jeszcze modułu ETHM i wtedy zarządzanie centrala.

dzieki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje modułu GSM do centrali alarmowej Integra 64, aby uruchomić powiadamianie SMS. Rozważał moduł GPRS-T2, ale obawia się, że nie obsłuży wszystkich wejść. W odpowiedziach polecano różne moduły, w tym MGSM3.5 ROPAM, GPRS-T1 oraz GPRS-T2, a także bardziej rozbudowany GSM4. Użytkownicy sugerowali, że dla pełnej funkcjonalności dwukierunkowej najlepszym rozwiązaniem byłby IntegraWRL, natomiast dla prostszego powiadamiania GPRS-T1 lub T2. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na GPRS-T1 z planami na przyszłość dotyczące zakupu modułu ETHM do zarządzania centralą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA