logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta sieciowa "Kabel sieciowy odłączony"

novisz 25 Sty 2012 20:32 3474 8
REKLAMA
  • #1 10448005
    novisz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Robiłem komputer w którym były problemy z włączaniem/wyłączeniem padł zasilacz noname, wymieniłem na niewiele lepszy bo klient taki miał i chciał. Też mi coś gadał że czasami internetu nie ma (ISP sieć osiedlowa) sprawdziłem ustawienia i powiedziałem żeby się odezwał jak net padnie, bo ja nic nie widzę.

I dziś dzwoni, wchodzę patrze, pokazuje "Kabel sieciowy odłączony", odłączenie i podłączenie od routera nic nie dało. Sieciówka zintegrowana, diody palą się nawet po odłączeniu kabla czy wyłączeniu w Windows, reinstalacja sterów nie pomogła. Przyniosłem moją sieciową po podłączeniu albo jej Windows nie wykrywa, albo zgłasza że są problemy (zółty wykrzyknik w menadżerze), albo zawisa w bios'ie, sprawdzałem na dwóch dostępnych slotach. Skończyły mi się pomysły włączyłem kompa i zaczął działać na zintegrowanej. Myślę że to walnięta płyta główna chociaż jeszcze następnym razem postawie System na nowo. Jakieś inne pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 10448024
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10448029
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Jaki kod błędu z menadżera urządzeń się pokazał?
  • REKLAMA
  • #4 10448175
    novisz
    Poziom 11  
    faza12f napisał:
    novisz napisał:
    diody palą się nawet po odłączeniu kabla

Karta sieciowa jest uszkodzona. Prawdo podobnie ją posadził zasilacz no name.

Też tak pomyślałem.

adamadi33 napisał:
    Jaki kod błędu z menadżera urządzeń się pokazał?

10
  • REKLAMA
  • #5 10448288
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 10448337
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    Czy próbowałeś wyłączyć prawdopodobnie uszkodzoną kartę sieciową w BIOSie i wtedy sprawdzić na innej karcie sieciowej, czy wszystko działa? Spróbuj namierzyć układ sieciowy na płycie głównej i dotknij go po minucie pracy komputera (tylko uważaj, może parzyć).
  • #7 10452093
    novisz
    Poziom 11  
    dt1 napisał:
    Czy próbowałeś wyłączyć prawdopodobnie uszkodzoną kartę sieciową w BIOSie i wtedy sprawdzić na innej karcie sieciowej, czy wszystko działa? Spróbuj namierzyć układ sieciowy na płycie głównej i dotknij go po minucie pracy komputera (tylko uważaj, może parzyć).

Tak wyłączyłem i wtedy wpinałem moją. Pomimo wyłączenia w Biosie dalej diody się świeciły, bez kabla. Z tym dotknięciem nie pomyślałem. Chociaż tam była graficzna pasywna i nawet jak się nic nie robiło to się nieźle pamięci grzały więc nie wiem czy bym tam łapę włożył :P

faza12f napisał:
    Daj scrina z kodem błędu.

Nie dam bo nie mam :P Kompa nie mam u siebie, został u klienta, póki będzie chodzić tak zostanie, pewnie za parę(naście) dni się odezwie to mu płytę główną wymienię i będę eksperymentować już u siebie.
  • #8 10453344
    tomojer000
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Miałem to samo. Czyli No name i spalił co trzeba.
  • #9 13910300
    novisz
    Poziom 11  
    tomojer000 napisał:
    Miałem to samo. Czyli No name i spalił co trzeba.

Pewnie ta sama sytuacja.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą sieciową, która wyświetla komunikat "Kabel sieciowy odłączony". Po wymianie zasilacza na model noname, wystąpiły problemy z działaniem komputera, w tym zintegrowanej karty sieciowej. Użytkownik próbował reinstalacji sterowników oraz podłączenia innej karty sieciowej, jednak napotkał trudności, takie jak brak wykrywania karty przez system lub problemy z BIOS-em. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że uszkodzenie karty sieciowej może być spowodowane wadliwym zasilaczem, a także proponują sprawdzenie ustawień BIOS oraz dotknięcie układu sieciowego na płycie głównej w celu oceny jego stanu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA